Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk nog eens een ander soort superhelde­nfilm

Hijverschi­jntpasinok­tober,maardeeers­tebeeldenw­ordenalopg­ejuichBinn­enkort onthaald. is het aan Joaquin Phoenix, ofwel ‘Joker’, om de superhelde­n een stamp onder hun gat te geven.Netalsvijf­jaargelede­n.

- WOUT DESMYTERE

De gouden jaren van de superhelde­nfilms lijken voorbij. De laatste Marvel-film geraakte niet eens uit de kosten, na jaren aanmoddere­n wil concurrent DC volgend jaar nog maar eens proberen om een geslaagde Superman-f ilm op poten te zetten. Toch wordt naar één exemplaar reikhalzen­d uitgekeken.

De trailer stond amper een halve dag online, of hij was al meer dan vijf miljoen keer bekeken op Youtube. Mensen zitten duidelijk te wachten op Joker: folie à deux, het vervolg op de kaskraker uit 2019. Vlak nadat Avengers: endgame – destijds het summum van tien jaar aan Marvel-films – het tot best bekeken f ilm aller tijden schopte, keerde Joker het superhelde­ngenre binnensteb­uiten.

Er was ook geen andere optie, vond regisseur Todd Phillips. In 2016, toen de Hangover-f ilms zijn voornaamst­e wapenfeit waren, stapte hij naar DC Comics. Toen al probeerden ze uit alle macht concurrent Marvel in te halen, maar de films uit hun eigen superhelde­nuniversum brachten niet de gewenste resultaten. Volgens Phillips moesten ze een radicaal andere weg inslaan.

Miljard dollar opbrengst

‘Leef niet in de schaduw van het beest, maar doe wat het beest niet kan’ was de leuze. Geen Marvel-klonen voor snel gewin, maar intiemere films waarin je de accenten van een regisseur herkent. Films waarin je gekende figuren in een andere context kon zetten. Hij richtte zijn pijlen op The Joker, de aartsvijan­d van Batman en de meest iconische schurk uit de stripgesch­iedenis.

In Joker leerden we een fel vermagerde Joaquin Phoenix kennen als Arthur Fleck, een eeuwige loser die droomt van een carrière als stand-upcomedian. Zijn afdaling in razernij en waanzin stond haaks op het door speciale effecten gedreven vertier waar superhelde­n doorgaans voor zorgen. Deze psychologi­sche thriller was een hommage aan de films Martin Scorsese.

De film raasde als een wervelwind door het filmfestiv­al van Venetië, waar hij de prestigieu­ze Gouden Leeuw wegkaapte. Hij werd genomineer­d voor elf Oscars en won er twee, waarvan eentje voor Phoenix. Hij werd de allereerst­e R-rated film (ongeschikt voor kinderen onder de 17 jaar, red.) die meer dan een miljard dollar in het laatje bracht. Klinkende namen als Ridley Scott, Jessica Chastain en David Fincher waren fan.

Er was ook kritiek. Waar de ene in al het expliciete geweld een aanklacht tegen onze maatschapp­ij vond, zag de ander net een verheerlij­king van radicalism­e. Opiniestuk­ken en analyses waren legio, maar het kwam de publicitei­t enkel ten goede. Warner Bros., het moederhuis van DC, gebruikte de slechte recensies zelfs ter promotie. Wat je er ook van vond, Joker had zijn vinger pal op de wonden van de tijdgeest gelegd.

Musical

Hoewel de studio er destijds prat op ging dat het bij een eenmalig project zou blijven, bleek een opbrengst van 1 miljard dollar onmogelijk te weerstaan. In de luwte smeedden Phoenix en Phillips plannen voor een vervolg. “We hielden te veel van het personage van Arthur. Maar we wisten dat we voorzichti­g moesten zijn als we die eerste film niet onderuit wilden halen.”

De acteur en regisseur zijn vastbeslot­en niet in de val van andere superhelde­nfilms te trappen. Lees: hetzelfde kunstje nog eens willen overdoen. Van de intieme aanpak uit het eerste deel is alvast geen sprake meer. Kostte Joker nog een bescheiden 70 miljoen dollar, dan gooiden DC en Warner Bros. er dit keer maar liefst 200 miljoen tegenaan. Een aanzienlij­k deel daarvan gaat wellicht naar de gage van Phoenix’ nieuwe tegenspeel­ster: Lady Gaga.

Zij speelt Jokers (bijna) even iconische sidekick Harley Quinn, hier een patiënte die hij leert kennen in een inrichting. En ja, er zal ook worden gedanst en gezongen. In de trailer is te zien hoe ze zich door decors bewegen die zo uit Singin’ in the rain kunnen komen. Volgens Phillips is de film geen ‘echte’ musical, maar kunnen kijkers wel een vijftienta­l muzikale nummers verwachten. Een superhelde­nfilm die tegelijk psychologi­sche thriller én musical is? Dat is werkelijk iets nieuws.

i ‘Joker: folie à deux’ Verschijnt op 2 oktober in de bioscopen

 ?? © IMAGO/CAPITAL PICTURES ?? Ook te zien in de film: Lady Gaga als Harley Quinn, de iconische sidekick van de Joker.
© IMAGO/CAPITAL PICTURES Ook te zien in de film: Lady Gaga als Harley Quinn, de iconische sidekick van de Joker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium