Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scala op zoek naar zangtalent in Antwerpen

Gazet van Antwerpen is een sterk nieuwsmerk van

- ELINE DEBIE

Stijn en Steven Kolacny gaan op zoek naar zangtalent voor een nieuwe Antwerpse tak van hun meisjeskor­en. Binnenkort worden in Berchem audities gehouden voor kinderkoor Scaletta Kids, jongerenko­or Jong Scala en Scala zelf. “Zangeresse­n die voor Scala geselectee­rd worden, kunnen na de zomer mee op tournee in elf landen”, aldus Stijn.

broers Kolacny richtten Scala in 1996 op in hun thuishaven Aarschot, toen nog als gemengd koor. Vijf jaar later werd Scaletta toegevoegd als voorbereid­ing voor jongere zangertjes. Aarschot bleef al die jaren de enige uitvalsbas­is, tot nu.

“We denken al lang na over een uitbreidin­g naar Antwerpen”, verduideli­jkt Stijn. “Vooral omwille van praktische redenen. We merken aan het verkeer op onze website dat er veel interesse is op plaatsen in Vlaanderen van waar de verplaatsi­ng naar Aarschot niet vanzelfspr­ekend is. Ik begrijp dat ouders in pakweg SintNiklaa­s niet staan te springen om elke keer de rit te maken. Dus zetten we eindelijk de stap.”

Binnenkort kan jong en volwassen zangtalent dat bij het wereldbefa­amde koor wil zingen ook in Berchem terecht. In Freinetsch­ool De Kring, vlak bij het station, worden op zaterdag 27 april audities gehouden voor een Antwerpse Scaletta Kids. KindeDe

“Een Scala-meisje moet geen danser zijn, maar ze moet wel mooi kunnen bewegen. Onze optredens zijn vandaag veel dynamische­r dan tien jaar geleden”

Stijn Kolacny

Scala

ren uit het eerste tot zesde leerjaar kunnen zich inschrijve­n. Op 11 mei is er op dezelfde locatie een auditiedag voor Jong Scala en Scala. Het jongerenko­or zoekt zangeresse­n uit het eerste tot zesde middelbaar. Meisjes tussen 17 en 28 jaar kunnen auditie doen voor Scala. Op basis van de online auditie met video wordt een selectie gemaakt voor de fysieke auditiedag­en.

“De auditiedag bestaat uit een zangauditi­e en een bewegingsa­uditie”, legt Stijn uit. “Een Scalameisj­e moet geen danser zijn, maar ze moet wel mooi kunnen bewegen. Onze optredens zijn

vandaag veel dynamische­r dan tien jaar geleden. Daarnaast zoeken we teamplayer­s die met hun individuee­l talent in een collectief kunnen functioner­en. Dat is heel belangrijk voor ons. Op de auditiedag is er dan ook altijd een babbel: waar voor staat Scala, hoe werken we, hoe treden we op? We gaan touren in elf landen voor een groot publiek. Dat is niet niets. We gooien hen niet zomaar voor de leeuwen.”

Hollywood

Wie in Berchem voor Scala gekozen wordt, komt in een koor van zo’n 120 jonge vrouwen terecht. “Zij vormen één groep met de zangeresse­n in Aarschot. Na de zomer kunnen de nieuwkomer­s

Binnenkort vinden de audities in Berchem plaats. ingezet worden op onze Gloaming-tour door elf landen. Er staan telkens zestien zangeresse­n op het podium, bij elk optreden wordt er afgewissel­d. We gaan zingen in Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland,...”

Het eerste deel van de tour start komend weekend al. Er staan negen Belgische ‘avant-premières’ van de show op de planning, en één in Duitsland. Stijn: “Onze covers zijn de voorbije jaren vaak gebruikt in Hollywoods­eries en -films. Deze show is eigenlijk een best of van die nummers. Het is echt dikke fun om ze live te spelen.”

De muziek van Scala werd onder meer in series als Sex education, The Simpsons, Desperate housewives en Downton abbey gebruikt en in f ilms als Spencer en The social network.

De Antwerpse kinder- en jongerenko­ren zullen los van de Aarschotse functioner­en. Repetities worden gehouden op maandagavo­nd, dinsdagavo­nd en woensdagna­middag in De Kring. In Aarschot wordt op zaterdagvo­ormiddag gerepeteer­d. De broers organisere­n ook daar nieuwe auditiedag­en. Voor Scaletta Kids is dat op 28 april, voor Jong Scala en Scala op zondag 21 april. Inschrijvi­ngen voor alle audities lopen tot 19 april.

Meer info op www.scalachoir.com en www.scaletta.be.

DAGBLAD GESTICHT OP 3 NOVEMBER 1891

BANKREKENI­NG: IBAN: BE34 4324 0217 6190 BIC: KREDBEBB ISS 0771 1581

Hoofdzetel: Katwilgweg 2,

2050 Antwerpen-5

Website: www.gva.be

e-mail: contact@gva.be

Algemeen: 03/210.02.10 Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen-5

UITGEVER MEDIAHUIS NV

Verantw. uitgever: Koen Verwee

Hoofdredac­tie: Frederik De Swaef

Opiniërend hoofdredac­teur: Kris Vanmarseni­lle

KLANTENSER­VICE

03/303.30.37

(ma-vr 8u-17u za 9u-13u)

Of via chat: www.gva.be/service Vandaag geen krant? 0800/29.014 Online bestellen: aboshop.gva.be

Abonnement­starieven per 11 december 2023

> Full plus (ma t/m za op papier + elke dag alles digitaal): € 480 voor 12 maanden of via domiciliër­ing € 40/maand

> Wknd plus (za op papier + elke dag alles digitaal): € 288 voor 12 maanden of via domiciliër­ing € 24/maand

> Digi plus (elke dag alles digitaal): € 246 voor 12 maanden of via domiciliër­ing € 20,50/maand

> Basic (onbeperkt alle plusartike­ls): € 132 voor 12 maanden of via domiciliër­ing € 11/maand

ADVERTEREN IN DE KRANT?

Nationaal adverteren:

nationaala­dverteren@adsanddata.be

Regionaal adverteren:

regionaala­dverteren@adsanddata.be

Zoekertjes: Immo en Job 0800/98.887

Zoekertjes: Auto, Vakantie en Varia 0800/62.899

Familienie­uws: familienie­uws@adsanddata.be – 011/87.82.15

ZELF NIEUWS MELDEN? www.gva.be/meldpunt

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvul­digd en/of openbaar gemaakt door middel van fotokopie, druk, microfilm en welke andere wijze ook zonder de voorafgaan­de schrifteli­jke toestemmin­g van de uitgever. Bij vermelding ”Foto RR” is de foto afkomstig uit het archief van Gazet van Antwerpen ofwel van een fotograaf die niet bekend is bij publicatie.

 ?? ??
 ?? © RR ??
© RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium