Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Even simpel als geniaal: Deliveroo voor containers

De Antwerpena­ars Michiel (30) en Pauline (28) prijken deze week in de prestigieu­ze ‘30 under 30’-lijst van het Amerikaans­e zakenblad ‘Forbes’. Hunproduct?EeneigenDe­liveroo,voor’swereldsgr­ootstepizz­adozen:containers­opzee.

- SOFIE BUEKENHOUD­T

“Ik ben nét dertig geworden”, zegt Michiel. “Was ik bij onze aanvraag voor de lijst nog niet. We zijn juist op tijd.”

‘30 under 30’, heet het jaarlijkse, prestigieu­ze lijstje van florerende dertigers in zakenblad Forbes, en tussen de 2024-kleppers zoals actrice Bella Ramsey prijken twee Antwerpse namen: Michiel Valee (net 30) en Pauline Van Ostaeyen (28). Bijna of vers dertig, vurige ondernemer­s met werkweken van vlot 60 uur.

Toevallig ontstaan Ze verdienden hun plek in de categorie ‘Technologi­e’ met hun zesjarig passieproj­ect, Dockf low. In officiële termen: een softwarepl­atform, speciaal voor maritieme logistiek. In universele termen: een Deliveroo voor containers. “Denk aan hoe je je pizza perfect van restaurant tot voordeur kan volgen”, zegt Pauline. “Wij dachten: waarom zouden we dat niet kunnen doen voor die duizenden, gigantisch­e pizzadozen op zee? Tot een paar jaar geleden wist niemand welke weg die container af legde, vanaf de deur dichtging. Dockf low brengt het volledige plaatje samen.”

Hun idee ontstond zoals elk goed plan: toevallig, tijdens een iets te saaie studentenj­ob. “Ik studeerde TEW aan de Universite­it Antwerpen”, zegt Pauline. “En kies je in Antwerpen voor een studentenj­ob die geen horeca is, dan kom je al snel in de logistiek terecht. Elke woensdag zat ik in de haven in Antwerpen, op de afdeling ‘forwarding’. Het contrast tussen de fancy voorbeelde­n over digitalise­ring in de les en de praktijk, was héél groot. Ik moest een heleboel documenten overtypen, met veel tippex tussen, en zelfs achter koeriers aanlopen zodat hun container toch op tijd kon vertrekken. ‘Vroeger moest ik één formulier invullen’, zei de senior forwarder eens. ‘Nu moet ik alles tien keer opnieuw copy-pasten.’ Dat vatte het volledige probleem zo’n beetje samen.”

Kan beter, besloot Pauline. Samen met Michiel en nog een aantal andere studenten zette ze in 2018 Dockf low op poten. Alle mogelijke info over een verschepin­g wordt daar sindsdien in één proper digitaal mapje gestoken, zodat de grootste pizzadozen ter wereld elke kilometer op hun oversteek getraceerd kunnen worden. “We gebruiken daarvoor info van alle grote en kleine rederijen, satellietd­ata, AI”, zegt Michiel. “De gps-locatie, de temperatuu­r in je container: je kan het nu allemaal checken.”

En dat is nodig, klinkt het. “Zodat onze peren eetbaar aankomen in China, bijvoorbee­ld. We maken ook vaak mee dat een container zogezegd ‘morgen gaat aankomen in Antwerpen’, om vervolgens via onze data te zien dat hij nog ergens rond Spanje vaart.” Pauline: “Of met het conf lict in de Rode Zee nu . Wij zien interactie­f welke containers zijn teruggedra­aid, of waar de koers van een schip is veranderd.”

Smokkel De containerb­ranche sprong erop. Van een studentiko­os projectje groeide Dockf low uit tot een merk met 2.000 actieve gebruikers en zo’n 15.000 aangeslote­n bedrijven. Michiel: “50 procent van onze klanten komt uit de regio Benelux, maar we hebben er intussen praktisch in elk werelddeel.” Om een idee te geven: het leeuwendee­l van de bevroren aardappelp­roducten in de schappen van de Amerikaans­e multinatio­nal Walmart, die tracken ‘onze’ Michiel en Pauline.

En er is groeimarge. Op onverwacht gebied, zelfs. Want containers verschepen niet enkel diepvriesf­rieten en peren. “Wereldwijd zijn weleens douane-agentschap­pen die ons willen spreken”, zegt Pauline. “Over smokkel, dat klopt. In principe zouden onze sensoren niet-geautorise­erde openingen van de deur van de container kunnen detecteren. Daar ligt onze focus niet. De job efficiënte­r maken, de saaie taakjes eruit filteren, voedselver­spilling tegengaan, dát is ons doel. En we hebben gelukkig nog nooit een foute lading ontdekt.”

“De gps-locatie, de temperatuu­r in je container: je kan het nu allemaal checken”

Pauline

Dockflow

 ?? © VINCENT CALLOT ?? Michiel Valee (30) en Pauline Van Ostaeyen (28).
© VINCENT CALLOT Michiel Valee (30) en Pauline Van Ostaeyen (28).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium