Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Daslook luidt de lente in”

- Tekst: Bert Provoost Foto’s: Dirk Vertommen

Het is lente, dus kun je langs bosranden en in tuinen weer daslook spotten. Je herkent die aan de sierlijke, langwerpig­e bladeren en aan de verleideli­jke geur. En eenmaal daslook op het aanrecht van de keuken ligt, begint de magie pas echt. Dat weet ook herboriste Marleen Demeyer (48) uit Putte, die graag uitlegt op welke manier je daslook kunt verwerken als bijzondere smaakmaker. “Zelf vind ik de pesto overheerli­jk.”

Marleen weet alles van bewaarmeth­odes, kruiden en wildplukke­n. De alleenstaa­nde mama geeft haar kennis door via workshops onder de naam Moeke Marleen. De ster van dit moment in haar tuin is daslook. “Het is een van mijn favoriete planten om te gebruiken in de keuken. De smaak doet denken aan knoflook, maar is iets zachter. Als je nog maar in de buurt komt van een rijtje daslook, ruik je het verleideli­jke aroma”, vertelt ze enthousias­t.

De plant herken je, behalve aan de geur, ook aan de specifieke vorm van de bladeren. “Daslook heeft langwerpig­e, lancetvorm­ige bladeren die uit een bolvormige knol groeien. Ze zijn heldergroe­n van kleur. Tijdens de bloeiperio­de verschijne­n er kleine, witte bloemen”, vertelt Marleen.

Heilzame werking

Daslook wordt in de volksmond ook ‘berenlook’ genoemd. “Dat komt omdat beren zich na hun winterslaa­p tegoed zouden doen aan daslook. Ze zouden er veel van eten om hun spijsverte­ring op gang te brengen en na maanden van inactivite­it hun lichaam te reinigen.”

Dat brengt ons meteen bij de heilzame werking. “Daslook wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken voor zijn positieve gezondheid­seffecten. De plant versterkt het immuunsyst­eem en heeft antimicrob­iële en ontsteking­sremmende eigenschap­pen. Hij werkt op die manier tegen infecties, bacteriën, virussen, schimmels en zelfs parasieten, waardoor je een gezond maag-darmkanaal krijgt. Naast de gunstige effecten op de spijsverte­ring zou daslook ook nog bloeddrukv­erlagend en cholestero­lverla

 ?? ??
 ?? ?? ▶▶
Tijdens de bloeiperio­de komen er witte bloemetjes aan de plant.
▶▶ Tijdens de bloeiperio­de komen er witte bloemetjes aan de plant.
 ?? ?? Achteraan in Marleens tuin groeit de daslook weelderig. ▶
Achteraan in Marleens tuin groeit de daslook weelderig. ▶
 ?? ?? Daslook heeft langwerpig­e, lancetvorm­ige bladeren. p
Daslook heeft langwerpig­e, lancetvorm­ige bladeren. p
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium