Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rauwe werkelijkh­eid

-

Hoe rauw de werkelijkh­eid ook is, de verhalen die Janus van Wesenbeeck in het boek vertelt, overtreffe­n zelfs nog de scenario’s van Netflix-serie Undercover.

Het verhaal over het conf lict tussen Janus van Wesenbeeck en de West-vlaamse crimineel Marnix Balloey smeekt om verfilmd te worden. Balloey moest nog een smak geld terugbetal­en aan Janus, maar verstopte zich. Van Wesenbeeck spoorde hem op in Antwerpen en sleurde hem mee naar een bos. Daar deelde een woedende Janus een stevige vuistslag uit... “Maar die Marnix was een echte Belgische boer, die had zo’n ongeloofli­jk harde kop! Op het moment dat mijn vuist zijn kop raakt, breek ik mijn rechterpol­s.” Janus verbijt de pijn in zijn pols, wil niets laten merken en gedreven door de adrenaline van het moment haalt hij uit met links. “Ik voelde hoe nu de middenhand­sbeentjes van mijn linkerhand braken toen ik z’n kop raakte.” Janus staat onthand tegenover de Belg. Onwetend van de invalide toestand van zijn tegenstand­er staat Ballon met zijn armen voor zijn hoofd om af te weren wat verder nog komt. “Maar door de pijn kon ik met mijn handen niets meer doen. Die situatie maakte me zó woest dat ik Ballon een schop verkocht met rechts.” Daarbij breekt Janus zijn voet en staat huppelend op zijn linkerbeen voor Ballon. Die begint te huilen en te schreeuwen dat hij niet terugslaat. “Ik zei: ‘Dat zou er nog eens bij moeten komen, teringlije­r!’ Eerlijk gezegd had Ballon me op dat moment helemaal dood kunnen slaan. Maar dat deed hij niet.”

De arme Marnix Balloey brengt Janus naar het ziekenhuis, waar zijn pols, hand en voet in het gips worden gelegd. In het ziekenhuis komt daardoor aan het licht dat Janus lijdt aan osteoporos­e.

 ?? © RR ??
© RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium