Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen Borgerhout kritisch over vertraging bij plaatsing fietsnietj­es

- LAURENS VAN AERT

Groen Borgerhout trekt aan de alarmbel. Volgens de partij loopt de plaatsing van fietsensta­llingen hopeloos achter op schema. Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is niet gediend met die kritiek. “Ze baseren zich op onvolledig­e info.”

In Borgerhout loopt de plaatsing van fietsnietj­es, een hek in de vorm van een nietje waartegen een fiets geparkeerd kan worden, niet geheel volgens plan. Voor districtss­chepen Luc Moerkerke (Groen) is de maat vol.

“In de eerste jaren van de legislatuu­r zijn er in ons district 259 fietsbeuge­ls geplaatst, goed voor ruim 500 extra fietsparke­erplaatsen. Maar sinds 2023 ligt alles stil. Nochtans zijn er nog eens 295 fietsbeuge­ls aangevraag­d.”

Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) heeft bedenkinge­n bij de uitval van Moerkerke. “Wat hij zegt, klopt niet. Groen heeft zich gebaseerd op onvolledig­e informatie. Er zijn de afgelopen twee jaar een tachtigtal fietsnietj­es geplaatst in Borgerhout. Ze hoeven niet te klagen. Mensen kunnen via een meldingsfo­rmulier zelf nietjes aanvragen. Na de cyberaanva­l zijn grote delen van die lijsten kwijtgeraa­kt. Daardoor kampen we wat betreft de plaatsing van de nietjes met een achterstan­d, maar die wordt nu weggewerkt.”

“Politieke onwil”

Maar volgens Groen is er meer aan de hand. “Het is zeker ook een kwestie van politieke onwil”, stelt Moerkerke. “Fietsers en fietsparki­ngen zijn geen prioriteit voor de schepen.”

“Flauwekul”, countert Kennis. “De afgelopen jaren hebben we ontzettend veel fietsparke­erplaatsen voorzien. We bekijken waar er plaats is zodat we op een ordentelij­ke manier te werk kunnen gaan met respect voor fietsers en automobili­sten. Die zijn voor ons even belangrijk.”

De stadsdiens­ten verzekeren Borgerhout dat er de komende tijd nog een f link deel van de geplande fietsbeuge­ls zal worden geplaatst. “Toch zal dit volgende legislatuu­r veel beter moeten worden aangepakt”, vindt Moerkerke. “Er wordt in Borgerhout massaal veel gefietst. Voldoende veilige fietsensta­llingen in elke straat blijven een prioriteit. Districten moeten samen met bewoners kunnen bepalen waar de fietsensta­llingen komen. Ook de plaatsing moet Borgerhout van a tot z kunnen regelen. Dit is geen manier van werken.”

 ?? © BERT DE DEKEN ?? Fietsnietj­es zijn hekken in de vorm van een nietje waartegen een fiets geparkeerd kan worden.
© BERT DE DEKEN Fietsnietj­es zijn hekken in de vorm van een nietje waartegen een fiets geparkeerd kan worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium