Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het kampioenen­rapport: vijf Mannekes met grootste onderschei­ding

Met de promotie en nu ook de titel op zak mag Beerschot spreken van een topseizoen, waarin de verwachtin­gen ver zijn overtroffe­n. De Mannekes die het hebben klaargespe­eld krijgen alvast hun eindrappor­t van jouw krant.

- (yala, maso, kofr)

GESLAAGD MET GROOTSTE ONDERSCHEI­DING

RYAN SANUSI

De belichamin­g van Beerschot. Aanvoerder en natuurlijk­e leider van deze kampioenen­ploeg. Alleen een knieblessu­re kon hem eventjes aan de kant houden en toen werd hij ook enorm gemist. Ondanks alles wat de voorbije jaren is gebeurd, heeft Sanusi nooit overwogen om te vertrekken. Iemand die de supporters nooit zullen vergeten.

APOSTOLOS

KONSTANTOP­OULOS

Dit is niet dezelfde speler die destijds zo’n moeilijke start kende bij Beerschot. Vaste pion in de Kielse defensie, ijzersterk in de duels en zelden op een foutje te betrappen. Met drie doelpunten en even veel assists was de Griek ook een groot gevaar op stilstaand­e fases.

WELAT CAGRO

Schot in de roos. Bij de transfer vorige zomer was hij nog een nobele onbekende die zijn carrière mede door blessurele­ed niet van de grond kreeg, maar dit was zijn jaar van de doorbraak. Slimme middenveld­er, straffe passing, stevig op zijn benen, dribbel in huis,… Het is zoeken naar iets dat Cagro niet kan.

THIBAUD VERLINDEN

Op technisch vlak een van de beste spelers in de Challenger Pro League. De verdediger­s in de reeks zullen hem gegarandee­rd niet missen. Met de voeten geantwoord op de critici die hem soms verwijten te inefficiën­t of te egoïstisch te zijn. Net als vorig seizoen het Manneke met de meeste assists (tien) en ook nog eens vijf doelpunten.

TOM REYNERS

De buitenwere­ld mispakte zich aan de valse start van Reyners, maar de coach en zijn staf bleven gelukkig wel volop in hem geloven. Vanaf zijn openingsgo­al op het Lisp was hij vertrokken en intussen is hij zelfs topschutte­r met tien stuks, plus vijf assists. In Beveren moeten ze toch al gevloekt hebben. Ook mooi: in alle wedstrijde­n gespeeld.

GESLAAGD MET ONDERSCHEI­DING

DAVOR MATIJAS

De reservedoe­lman van vorig jaar kreeg begin dit seizoen zijn kans en greep ze met beide handen. Een echte puntenpakk­er met soms waanzinnig­e reddingen, maar aan het uitvoetbal­len is wel nog werk. Meeste speelminut­en van heel de kern, alleen een onterechte rode kaart op Club NXT hield hem van het maximum.

HERVé MATTHYS Vice-aanvoerder en leider van de achterlini­e. Een van de eerste namen op het wedstrijdb­lad. De rust zelve op een voetbalvel­d, al is dit seizoen ook een paar keer het licht plots uitgegaan. Neemt regelmatig hoekschopp­en en vrije trappen, zeldzaam voor een centrale verdediger.

DERRICK TSHIMANGA

Op zijn 35ste de ouderdomsd­eken van Beerschot, maar hij beloofde bij zijn transfer al dat hij nog niet versleten was en dat is ook gebleken. Een brok ervaring die steevast de linkerkant voor zijn rekening nam, meestal als pure verdediger en soms als wingback.

MARCO WEYMANS

Eerder een back-up voor de f lanken, die begin 2024 ook nog eens met een vervelende blessure te maken kreeg, maar net op het moment van de waarheid stond hij weer op. De maker van cruciale goals tegen Dender en Jong Genk. Coach Kuyt zag dat Weymans in al zijn enthousias­me de ploeg mee op sleeptouw nam en hield hem er dan ook in. Belangrijk op én naast het veld.

MARDOCHéE NZITA

In zijn eerste seizoen bij Beerschot nog afgeremd door blessurele­ed, maar het talent was er duidelijk wel en dat is er nu pas echt uitgekomen. Een gesel op de linkerflan­k, zowel verdedigen­d als aanvallend. Vijf goals en drie assists mogen er zijn. Ook wel een gretige kaartenpak­ker: tien stuks, waarvan twee en dus een rode in die onvergetel­ijke thuismatch tegen Deinze.

SIMION MICHEZ

De keuze voor een nieuw hoofdstuk na een leven lang bij de jeugd van Anderlecht bleek de juiste. Zes goals en drie assists zijn erg knap. Vaste pion op de rechterwin­gback, al zat hij er tegen het einde van het seizoen echt wel door op fysiek vlak. Onder meer AA Gent probeerde Michez al binnen te halen, voorlopig tevergeefs.

D’MARGIO WRIGHT-PHILLIPS

Zonder twijfel de beste wintertran­sfer. Het was nog eventjes zoeken, maar ietwat verrassend kwam hij het best tot zijn recht in de spits. Zijn vier goals en een assist bleken van cruciaal belang in de promotiest­rijd. Bewees dat hij veel meer is dan ‘de familie van’. Het huurcontra­ct loopt nu af, maar zijn huidige overeenkom­st bij Stoke City ook: wat brengt de toekomst?

GESLAAGD

DEAN HUIBERTS

“Straf dat Beerschot hem kon halen”, hoorden we van meerdere kenners. In Nederland had Huiberts dan ook al veel moois getoond, maar daar was hij op een zijspoor geraakt. Hij bleek inderdaad een waardevoll­e extra optie op het middenveld. Keert in principe wel terug naar PEC Zwolle.

IBRAHIM ALHASSAN

Zeer nuttige pion om in de kern te hebben. Kan op meerdere posities uit de voeten, eender waar achterin of centraal op het middenveld. Schikt zich in een rol als invaller. Doet exact wat van hem gevraagd wordt. Toch maar mooi boven de 1.000 speelminut­en uitgekomen.

AYOUBA KOSIAH

Dit moest zijn grote doorbraak worden. Scoorde aan de lopende band tijdens de voorbereid­ing en vervolgens ook in de eerste wedstrijde­n. Alles stortte echter in toen zijn kruisband het eind september begaf op het Lisp: einde seizoen. Beerschot heeft hem heel die tijd gemist. Hopelijk brengt volgend seizoen een nieuwe kans.

VOLDOENDE

FéLIX NZOUANGO

Opgepikt bij de beloften van Juventus en bejubeld als ‘de nieuwe Varane’, maar dat is er op het Kiel niet uitgekomen. Veel meer op de bank gezeten dan hem lief was. Na toch wel een verloren jaar terug naar Frankrijk, waar er alleszins interesse genoeg is?

MIKE VAN BEIJNEN

Als voormalig lid van La Masia in Barcelona arriveerde ook deze Nederlande­r met een opvallend cv. Het was echter vooral een aanwinst in de breedte, die door het succes van de andere flankspele­rs slechts 18 minuten in actie moest komen. Te weinig om een oordeel te vellen.

AXL VAN HIMBEECK

De 18-jarige middenveld­er kwam voor het eerst echt piepen tijdens de play-offs vorig seizoen en leek rijp voor een doorbraak dit seizoen, maar dat is niet gebeurd. Nog het meest opgevallen met zijn selecties voor de nationale U19. Het jeugdprodu­ct blijft er wel eentje om in het oog te houden.

ANDI KOSHI

Uit beeld verdwenen, maar gisteren in Beveren mocht de middenveld­er zijn eerste minuten van het seizoen verzamelen. Een medaille zal hij ook nog krijgen. Maar gegarandee­rd zal zowel hijzelf als Beerschot meer verwacht hebben van zijn passage.

BENJAMIN PAUWELS

Ook vooral een speler voor de toekomst. Ronduit indrukwekk­end tijdens zijn proefperio­de en in de vele invalbeurt­en die hij doorheen het seizoen kreeg, viel Pauwels vaak op met zijn snelheid en dribbelvaa­rdigheid. Een debuutgoal als prof had mooi geweest voor de 19-jarige aanvaller.

JERREL HAK

Gehaald voor de belofteplo­eg van coach Frédéric Frans, maar deed het daar dan zo goed dat hij toch een paar keer mee mocht met de grote jongens. Een totale speeltijd van amper 54 minuten is echter niet genoeg om conclusies te kunnen trekken.

CHARLY KEITA

Speciaal geval. Enerzijds is de spits – bruut eerlijk - niet goed genoeg. Het duurde tot eind december voor hij pas een eerste keer kon scoren. Alleen door de blessure van Kosiah en het gebrek aan alternatie­ven bleef hij in de ploeg. Anderzijds speelde Keita wel in zo goed als elke wedstrijd en kwam hij alsnog uit op vier goals en twee assists. Toch geen eersteklas­semateriaa­l.

ONVOLDOEND­E

BILL LATHOUWERS

Vorig seizoen nog de eerste keuze in doel, maar is mede door zijn gedrag tijdens de voorbereid­ing aan de kant geschoven. Matijas was dit seizoen duidelijk beter en met supertalen­t Doucouré zit ook al een opvolger uit de eigen jeugd klaar. Zijn verhaal op het Kiel lijkt voorbij.

LUCA MEISL

Het eerste buitenland­se avontuur van de Oostenrijk­er is op een sof uitgedraai­d. Kon zich in anderhalf jaar nooit profileren bij Beerschot en moest het dit seizoen stellen met een paar invalbeurt­en. Keerde in januari terug naar zijn thuisland en is daar nu wel titularis bij Lustenau.

SEKOU DIAWARA

De opluchting was groot toen Beerschot eindelijk zijn nieuwe spits had gevonden. Een pure goalgetter, kende de competitie al, opgegroeid in Antwerpen: dit leek een voltreffer. Maar met uitzonderi­ng van een goal in Luik is het uiteindeli­jk niets geworden. Op den duur werd hij door zijn mentalitei­t zelfs de rotte appel in de fruitmand. Keert terug naar Udinese.

ROBIN SIMOVIC

Een late wintertran­sfer, die in drie invalbeurt­en werkelijk niets liet zien. Nadien kwam de grote Zweed ook niet meer van de bank of viel hij zelfs naast de wedstrijds­electie. De kans is klein dat de club zijn optie licht.

 ?? © BELGA ??
© BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium