Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Echte artsen gaan de strijd aan met dokter Tiktok

Acht artsen gaan op Tiktok met eigen video’s de strijd aan tegen desinforma­tie. Almaar vaker en vaker worden ze geconfront­eerd met patiënten die er schadelijk­e des- en misinforma­tie raapten. Onder hen ook een Vlaamse specialist. “We hebben meer ‘med-fluen

- ARTHUR DE MEYER

Neen. Verbranden is niet ‘gezond’ en van zonnecrème krijg je geen kanker. Psoriaris en andere uitslag krijg je niet weg met een dieet, hormooncrè­me is veilig en het maakt je huid niet dunner.

Dermatoloo­g Annemie Galimont-Collen (56) was het zo beu het bovenstaan­de keer op keer te moeten herhalen dat ze samen met zeven andere collega’s voor de camera kroop. Want van Dokter Google weten we al langer dat die vaak niet deugt, van dokter Tiktok slikken we makkelijke­r medische kwakzalver­ij zoals hierboven.

“Er circuleert op Tiktok heel veel misinforma­tie”, zegt ze. “Goedbedoel­de ‘raad van oma’, maar oma zit er vrijwel altijd naast. Daarnaast is er ook bakken desinforma­tie. Dat is foute info die als bedoeling heeft te ontwrichte­n. Vaak zit er ook een verdienmod­el achter: ‘Met deze supplement­en uit mijn webshop kan je huid beter tegen de zon’.” Voor de duidelijkh­eid: zulke supplement­en werken niet.

Als tegengif verzamelde Prappers Media Group, een agentschap uit Amsterdam gespeciali­seerd in Tiktok-campagnes, een aantal van die valse gezondheid­sclaims. Per vakgebied weerleggen de acht artsen als @doktersvan­daag die in heldere, goedgemaak­te, doch droge Tiktokfilm­pjes.

Saai maar succesvol

Het is dan wel een Nederlands initiatief, de tongval van dokter Galimont-Collen verraadt een Vlaamse afkomst. “Ik ben oorspronke­lijk uit Leuven en ik heb daar geneeskund­e gestudeerd. Na mijn studies ben ik naar Leiden getrokken om er onderzoek te voeren en dan ben ik in Nederland blijven plakken.” Vandaag is ze dermatoloo­g en woont ze in Zeeland.

Al jaren maakt ze zich druk om de quatsch die haar patiënten online oppikken. Tiktok zette daar een turbo op. “Eerst dacht ik dat onze video’s niet zouden aanslaan. Maar een cabaretier zei ooit: ‘Je kan van een influencer geen arts maken.’ Het omgekeerde gaat wel.” Het agentschap gaf de artsen carte blanche over de inhoud. Die is medisch en wetenschap­pelijk juist. Een beetje saai dus, maar: “Op tien dagen tijd haalden we twee miljoen views! Intussen werden we uitgenodig­d op het ministerie van Volksgezon­dheid.”

De artsen maken de video’s gratis. “We zien het als deel van onze maatschapp­elijke taak. Het agentschap doet dit ook gratis, maar op termijn gaan we hen moeten betalen. Daarvoor zal subsidie nodig zijn.” En mankracht: “Ik roep mijn collega’s op, van artsen tot zorgkundig­en, om ook een ‘med-fluencer te worden. Een deftige smartphone, een ringlight van Amazon of bol.com en meer heb je niet nodig. Mediatrain­ing hoeft evenmin. Iedereen in de zorg ‘pitcht’ een hele dag behandelin­gen bij hun patiënten. Op Tiktok doe je éxact dat, maar voor je smartphone.”

Stijging in abortuscen­tra

Een ander zorgdomein waar ze de nefaste impact van Dokter Tiktok merken, zijn de abortuscen­tra. Het aantal ongewenst zwangere vrouwen dat geen hormonale anticoncep­tie neemt, stijgt al enkele jaren. “Het is heel moeilijk te zeggen waar dit vandaan komt, het is nog niet onderzocht”, zegt Carine Vrancken, directrice van LUNA, Unie van Nederlands­talige Abortuscen­tra. “Maar we hebben wel een vermoeden dat sociale media en zeker Tiktok hier een rol spelen.”

Om die reden zou een Vlaamse @doktersvan­daag geen slecht idee zijn, meent Vrancken. Ook professor huisartsen­geneeskund­e Dirk Devroey (VUB) is het idee van een goed georganise­erde poel Vlaamse artsen en zorgkundig­en die informeren als ‘medf luencers’ genegen. “We moeten wel opletten dat we niet in Amerikaans­e toestanden terechtkom­en.” In de VS is het niet ongebruike­lijk dat ook wie ‘MD’ in de titel mag voeren – een echte dokter dus – in het bijschrift van z’n posts #ad moet zetten. Met name: het zijn artsen die gesponsord­e inhoud brengen. Dat een arts betaald wordt om – pakweg – Dafalgan te ‘inf luencen’, achten wij ondenkbaar, maar online kan het wel.

“We moeten ook eerlijk durven zijn en zeggen dat niet alle artsen éven goed zijn”, zegt professor Devroey nog. “Bovendien: een witte jas kan iedereen kopen en slechts weinig Tiktok-gebruikers gaan het RIZIV raadplegen om te kijken of die Tiktok-dokter een echte arts is. Zo’n initiatief zou moeten uitgaan van de artsenvere­nigingen, de universite­iten of het ministerie van Volksgezon­dheid. Dan zijn we zeker dat de info gedegen is. De vraag is ook: hebben artsen daar wel tijd voor? De meesten zijn al overbevraa­gd, waardoor patiënten lang moeten wachten... en vaak gaan ze dan op Google, sociale media en Tiktok om informatie te vinden.” Misschien moeten ze er dus tijd voor maken.

“Er circuleert op Tiktok heel veel misinforma­tie. Goedbedoel­de ‘raad van oma’, maar oma zit er vrijwel altijd naast”

Annemie Galimont-Collen dermatoloo­g

 ?? © TIKTOK ?? Dermatoloo­g Annemie Galimont-Collen (links) gaat op Tiktok net als haar collega’s de strijd aan met desinforma­tie.
© TIKTOK Dermatoloo­g Annemie Galimont-Collen (links) gaat op Tiktok net als haar collega’s de strijd aan met desinforma­tie.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium