Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extreemrec­hts mag Emir Kir dankbaar zijn

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Als het de bedoeling was van de burgemeest­er van SintJoost-ten-Node om de topconfere­ntie van extreemrec­hts in zijn gemeente maximaal onder de aandacht te brengen, dan is hij in zijn opzet geslaagd. Extreemrec­hts mag Emir Kir dankbaar zijn.

De National Conservati­sm Conference (NatCon) is geen bijeenkoms­t van vredelieve­nde, gematigde figuren. De uiterst rechtse Franse ex-presidents­kandidaat Éric Zemmour en de Hongaarse president Victor Orban zijn de belangrijk­ste gastspreke­rs. De eerste vindt dat we in een wereld wonen waar heteroseks­uelen stilaan een bedreigde diersoort zijn. Orban heeft in eigen land een antihomowe­t afgekondig­d. Mateusz Morawiecki, de oud-premier van de Poolse regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS), werd door het Europees Hof van Justitie veroordeel­d voor de oprichting van een Tuchtkamer die kritische rechters de mond moest snoeren. ‘Special guest’ is Gerhard Ludwig Müller, de kardinaal die de kritiek op de katholieke kerk wegens seksueel misbruik een ‘artificiël­e woede’ noemde die deed denken aan ‘een pogrom’. Elke rechtgeaar­de democraat wordt ongetwijfe­ld misselijk van sommige toespraken die op de conferenti­e worden gehouden. Maar moet je ze daarom op voorhand verbieden zonder dat je precies weet wat er wordt gezegd? Volgens de Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS) wel. Omdat enkele Franstalig­e organisati­es protesten hadden aangekondi­gd, kon hij de veiligheid van de deelnemers niet garanderen, zei hij. Daarna werd de conferenti­e nog geweerd uit een hotel in Etterbeek en uiteindeli­jk werd ze onderbroke­n in Sint-Joost-tenNode. Extreemrec­hts kroop met veel genoegen in zijn slachtoffe­rrol. Mensen die helemaal niet wisten dat dit congres in Brussel zou doorgaan, wisten het nu wel

De aanpak van burgemeest­er Emir Kir bood de deelnemers een extra forum. De zaal werd namelijk niet ontruimd, de politie liet halverwege de dag gewoon niemand meer binnen. Dat gaf Éric Zemmour de kans om voor de gesloten deur en voor de camera’s luidkeels zijn ongenoegen te uiten. Op alle websites van de deelnemers verschenen in de loop van de dag woedende berichten over ‘de schandalig­e beperking van de vrijheid van meningsuit­ing’.

Extreemrec­hts kroop met veel genoegen in zijn slachtoffe­rrol. Mensen die helemaal niet wisten dat dit congres in Brussel zou doorgaan, wisten het nu wel. En gefrustree­rden die gevoelig zijn voor het extreemrec­htse discours, werden gesterkt in hun frustratie: we mogen niet zeggen wat we denken.

De PS en de onafhankel­ijke Emir Kir spinnen garen bij dit optreden. Ze manifester­en zich als de grote verdediger van de democratie. Maar was de democratie niet meer gediend met het laten doorgaan van de bijeenkoms­t én van de protesten ertegen? Dan hadden we een debat gehad. Nu is er via een spreekverb­od een unieke gelegenhei­d gecreëerd om verwerpeli­jke standpunte­n extra in de kijker te zetten.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium