Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Gils naar podiumplaa­ts met één handschoen

-

In elf koersdagen zeven keer top tien en na de Strade Bianche nu ook een derde plaats in de Waalse Pijl: het voorjaar van Lotto Dstny mag dan niet zijn wat ze ervan verwacht hadden, Maxim Van Gils (24) toont zich weer de uitblinker.

U las het gisteren al in deze krant: CEO van Dstny Daan De Wever toonde zich kritisch voor het voorjaar van de Lotto-ploeg. Maar Maxim Van Gils kan niets worden verweten. Winnen in de Ruta del Sol, derde in de Strade Bianche, zevende in Milaan-Sanremo en nu ook derde in de Waalse Pijl: het zijn straffe resultaten die onze landgenoot voorlegt.

Mogen we zeggen dat hij op zijn eentje het voorjaar van Lotto Dstny redt? “Redden zou ik het nu toch niet noemen. Ik ben een van de kopmannen van het team, dus het is normaal dat ik mooie resultaten neerzet in de wedstrijde­n die mij liggen.”

Al weet Van Gils ook wel dat hij dit jaar een serieuze stap vooruit heeft gezet. En voor de reden daarvoor moeten we terug naar juli vorig jaar. “Ik heb de Tour uitgereden en dat heeft een sterkere renner van me gemaakt. En ook deze winter liep alles goed. Ik ben bijna niet ziek geweest en heb een heel goede voorbereid­ing gehad.”

Ook in de Waalse Pijl ging alles lange tijd goed voor Van Gils. Trok UAE Team Emirates op honderd kilometer van de meet door, zat hij netjes in hun spoor. Versnelde latere winnaar Stephen Williams op de voorlaatst­e keer Muur van Hoei, reed Van Gils er met een klein groepje naartoe. Enkel op de laatste keer die loodzware beklimming ging niet alles zoals het wilde. “Ik zat goed geposition­eerd, achter de Fransmanne­n (Cosnefroy en Vauquelin, red.) en hoopte dat ze zouden versnellen, zodat ik een kleine leadout zou krijgen en ikzelf op 200 meter van de aankomst zou kunnen aangaan. Maar ze gingen niet aan, Williams kwam van achteruit met heel veel snelheid en ik zat een beetje ingesloten.”

“Red ik het voorjaar van de ploeg? Ik ben een van de kopmannen, dus het is normaal dat ik mooie resultaten neerzet” Maxim Van Gils

Lotto Dstny

Bizar beeld

Mocht Van Gils gewonnen hebben, zou het alleszins een bizarre aankomstfo­to hebben opgeleverd. Hij kwam namelijk met slechts één handschoen over de

finish. “In de afdaling richting laatste keer Muur wilde ik ze uitdoen, maar dat was gevaarlijk met alle putten in de weg. Als ik op training intervals doe, voel ik me altijd beter zonder handschoen­en. Dus ik probeerde ze in volle klim toch uit te doen, maar ze plakten aan mijn handen. Mijn rechterhan­dschoen kon ik uitdoen, maar dan kwam er een bocht aan en ik wilde geen risico’s nemen.”

Zondag is er nog Luik-Bastenaken-Luik. “Een monument. En ik hou echt van monumenten.” Met Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar erbij. “Tadej is coming! Hij maakt de wedstrijde­n altijd spectacula­irder dus met hem aan de start zal het een zware dag worden.”

 ?? BELGA ?? Maxim Van Gils, het grote lichtpunt dit voorjaar bij Lotto Dstny©
BELGA Maxim Van Gils, het grote lichtpunt dit voorjaar bij Lotto Dstny©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium