Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor eremetaal en zijn eigen toekomst

- YANKO BEECKMAN

AS Roma is klaar voor een Europa Leagueclas­h tegen AC Milan. Als de Romeinen de tweede Europese beker ook willen winnen, zullen ze de beste Romelu Lukaku (30) nodig hebben. Voor hemzelf staat er meer op het spel. Een blik op de toekomst van Big Rom in Rome.

Romelu Lukaku staat vanavond tegen AC Milan voor een nieuwe mijlpaal in zijn carrière. In de kwartfinal­es van de Europa League kan Big Rom het 300ste clubdoelpu­nt uit zijn carrière maken. Straf. Dat zijn treffer van afgelopen weekend tegen Udinese (1-1) nog niet in de boeken staat, komt doordat die wedstrijd vroegtijdi­g werd stopgezet nadat Evan N’Dicka onwel was geworden. De Franse ploegmaat van Lukaku heeft het ziekenhuis intussen mogen verlaten.

Het was voor dit weekend al een maand geleden dat Lukaku de netten nog eens had doen trillen. Daniele de Rossi, die in januari het trainersst­okje bij AS Roma overnam van José Mourinho, is Lukaku in zijn doelpuntlo­ze periode wel altijd vertrouwen blijven geven. Maar ook hij merkte de voorbije weken beterschap. “Vandaag was zijn beste prestatie sinds ik coach werd van AS Roma”, zei De Rossi na de heenwedstr­ijd op Milan (0-1) in de kwartfinal­es van de Europa League. “Aanvallers worden altijd beoordeeld op doelpunten. Maar hij heeft precies gedaan wat ik van hem verwacht, precies wat ik van hem gevraagd heb. Hij heeft ons enorm geholpen en keihard voor het team gewerkt.”

Dat is wat Lukaku ook vanavond zal moeten doen. Roma kan zich tegen Milan verzekeren van een plaats in de halve finales van de tweede Europese beker – de tegenstand­er daar zou Bayer Leverkusen of West Ham worden. De bijdrage van Lukaku valt niet te minimalise­ren. In tien Europa League-wedstrijde­n scoorde hij al zeven keer. In de topschutte­rsstand moet de Romeinse Mister Europe alleen Pierre-Emerick Aubameyang van Marseille voor zich dulden.

Een goeie prestatie in de Europa League zou niet alleen betekenen dat Lukaku kans maakt op zijn allereerst­e Europese beker, ook zijn eigen toekomst staat op het spel. Roma huurt Lukaku dit seizoen van Chelsea, maar in zijn contract werd geen aankoopopt­ie opgenomen. Dat betekent dat Lukaku eind dit seizoen in principe terug naar Londen moet. Lukaku zelf hield zich op de vlakte toen hij enkele weken geleden naar zijn toekomst bij Roma en een eventuele terugkeer naar Chelsea werd gevraagd. “Hier moet ik slim op antwoorden, ik heb mijn lesje geleerd”, lachte hij, verwijzend naar de transferso­ap van vorige zomer. “Ik wil geen controvers­e veroorzake­n in Engeland.”

Afkoopsom van 40 miljoen euro

In de entourage van de Rode Duivel klinkt het dat een definitiev­e transfer komende zomer vlotter te regelen zou zijn dan een jaar geleden. In het contract van Lukaku bij Chelsea werd immers een vaste afkoopsom opgenomen. Die bedraagt volgens de Italiaanse transfergo­eroe Fabrizio Romano om en bij de 40 miljoen euro. Voor minder zullen de Blues Lukaku in principe niet laten gaan. Chelsea, dat zelf drie jaar geleden nog 113 miljoen euro aan Inter betaalde om Lukaku terug te halen naar Engeland, toonde zich de voorbije jaren een big spender op de transferma­rkt en heeft daarom ook geld nodig om aan de financial fair play-regels te voldoen.

In Italië valt te horen dat Roma Champions Leaguevoet­bal, en dan vooral de bijkomende miljoenen, nodig heeft om de afkoopsom voor Lukaku te kunnen beta- len. En dat het die alleen voor de allerbeste Lukaku op tafel zou leggen. In de Serie A strijdt Roma nog met Bologna en Atalanta om het vierde Champions Leaguetick­et. Ook de Europa League winnen leidt rechtstree­ks naar het kampioenen­bal.

Saudi-Arabië?

Het kransje clubs dat zomaar 40 miljoen euro op tafel kan leggen is sowieso beperkt. Zeker voor een aanvaller die straks 31 wordt. Volgens Italiaanse collega’s houden enkele clubs uit de Saudische Pro League de situatie van Lukaku daarom nauwletten­d in de gaten. Een jaar geleden weigerde Big Rom nog een transfer naar Al Hilal, maar enkele weken terug liet Lukaku zich wel nog lovend uit over de Saudische Pro League. “In de komende twee jaar zie ik deze competitie uitgroeien tot een van de beste ter wereld, zo niet dé beste.”

Dat Lukaku intussen wel openstaat voor een verhuis naar het Midden-Oosten is daarmee niet gezegd. Wat wel vaststaat is dat goeie prestaties de mogelijkhe­den alleen maar zullen vergoten. Hoe meer goals, hoe meer opties. Of die nu in Saudi-Arabië, in Rome, of elders in Europa liggen. Lukaku speelt straks niet alleen voor eremetaal en een nieuwe mijlpaal, maar ook voor zijn eigen toekomst.

 ?? © AP ?? Romelu Lukaku kan vanavond zijn 300ste clubgoal maken. Straf!
© AP Romelu Lukaku kan vanavond zijn 300ste clubgoal maken. Straf!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium