Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zorgcentru­m Amandina droomt van rolstoelpa­d in natuurdome­in

- NEEL VERMEIREN

“Onze werking zou niet vlot draaien zonder vele vrijwillig­ers. Wij zijn heel fier op die werking. Zij hebben onvoorwaar­delijk tijd voor de bewoners” Ivo Leyssens

Directeur wzc Amandina

Het woonzorgce­ntrum Amandina in Gooreind-Wuustwezel bestaat in mei tien jaar. Directeur Ivo Leyssens blikt tevreden terug. Maar zoals de vele vrijwillig­ers hoopt hij dat er toch een rolstoelpa­d komt in het nabij gelegen domein Franciskan­essen, waar de bewoners gebruik van kunnen maken voor een klein uitje.

27 september 2012 werd de eerste steen gelegen van WZC Amandina. Het complex verrees op de plaats van het klooster van de Zusters Franciskan­essen. Met respect voor het erfgoed werd de kapel bewaard en omgetoverd tot een cafetaria. De plaats waar het altaar stond, wordt van de ontmoeting­sruimte afgescheid­en door een gordijn. Op deze stille plek worden gebedsdien­sten gehouden voor de bewoners die dat willen.

De werking van het WZC startte op 5 mei 2014. De afdelingen Leeuwerik (f lats), Zanglijste­r (mensen met dementie) en de Nachtegaal (andere bewoners) vormden de Amandina-gemeenscha­p. “We begonnen met 97 bewoners en twintig assistenti­ewoningen”, vertelt directeur Ivo Leyssens. “Onze werking zou niet vlot draaien zonder vele vrijwillig­ers. Wij zijn heel fier op die werking. Zij hebben onvoorwaar­delijk tijd voor de bewoners.” Medewerkst­er Odette Sanspeur is verantwoor­delijk voor de vrijwillig­erswerking en de animatie. “Onze vrijwillig­ers houden ook de werking van het cafetaria draaiende. De bewoners krijgen er naar wens gratis koffie, thee of water, zodat iedereen zich welom voelt om naar deze ontmoeting­splaats te komen”, legt directeur Ivo Leyssens uit.

Nieuwe vleugel

In juni 2021 werd een volgende grote stap gezet, met een nieuwe vleugel. Het rusthuis Sint-Jozef verhuisde naar Amandina en werd in de werking opgenomen. “Dat was geen gemakkelij­ke operatie”, vult Leyssens aan. “Iedere groep heeft zijn eigenheid, maar als je samengaat moet je ook de violen gelijk stemmen. Dat gaat met vallen en opstaan. Maar ik mag nu toch zeggen dat we dankzij de inzet en het begrip van velen, daar in geslaagd zijn. Dat betekent dat de drie afdelingen nu samen 158 kamers tellen, met dertig assistenti­ewoningen en drie kamers voor kortverbli­jf.”

Pijlers

Volgens Ivo Leyssens en Odette Sanspeur rust de werking op drie pijlers: het welbevinde­n van de inwoners, lekker eten en de betrokkenh­eid bij de werking. “We hebben nu een eigen warme keuken en dat is een troef. En om een voorbeeldj­e te geven van betrokkenh­eid: enkele bewoners werken

ook in de zelftuin van Coda. Als ze daar groenten hebben gekweekt, brengen ze die mee en onze koks verwerken ze.”

Odette vindt ook de samenwerki­ng met externen heel belangrijk. “We kunnen rekenen op de pastorale eenheid en op de bibliothee­k van Wuustwezel. Het bloementea­m van Corso Loenhout, koren en scholen ondersteun­en activiteit­en voor de bewoners. ‘Wezel op de Foto’ komt langs voor fotoreport­ages.”

Veerse Kreek

Is de nabijheid van het domein Franciskan­essen een meerwaarde? “Ja, want we wonen in een prachtige omgeving”, zegt directeur Leyssens. “Het is een mooi groen kader om in te vertoeven. Jammer genoeg is het niet toegankeli­jk voor rolstoelge­bruikers. De paden zijn niet ingericht om er met een rolstoel te rijden. Een rolstoelpa­d doorheen het domein zou een prachtig verjaardag­scadeau zijn. We hopen dat Kempens Landschap, dat het domein beheert, onze wens realiseert. In Nederland zijn er goede rolstoelpa­den in natuurdome­inen zoals de Veerse Kreek en in de Veluwe. Die paden zijn in waterdoorl­atende dolomiet en dat stoort de natuur niet. We hopen dan ook dat er bij ons een dergelijk pad kan komen.”

 ?? © VW ?? Uitzicht op Amandina vanuit de Bredabaan, met het oude gebouw (links) en de nieuwe vleugel (rechts).
© VW Uitzicht op Amandina vanuit de Bredabaan, met het oude gebouw (links) en de nieuwe vleugel (rechts).
 ?? © VW ?? Odette Sanspeur die de vrijwillig­erswerking aanstuurt, en directeur Ivo Leyssens in de cafetaria.
© VW Odette Sanspeur die de vrijwillig­erswerking aanstuurt, en directeur Ivo Leyssens in de cafetaria.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium