Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jammer dat het minder gaat met Antwerp”

- GUY VAN VLIET

“We zijn gelukkig dat we elkaar hebben. Maar dat betekent niet dat we hetzelfde zijn, onze persoonlij­kheid verschilt. Marcus praat meer.

Je merkt dat hij de oudere broer is” Martinus

“We begrijpen dat mensen dat misschien vreemd vinden. Zweden doet het altijd goed en won zeven keer met eigen artiesten, waarom dan twee Noren sturen? Maar Stockholm is sinds corona onze basis en we hebben een Zweeds team” Marcus

Bijzondere band

Voetbal en het Eurovisies­ongfestiva­l: het lijkt een onverwacht­e combinatie, maar niet voor Marcus en Martinus, de Zweedse deelnemers. De tweelingbr­oers spelen zelf voetbal in derde klasse, zijn grote supporters van Eden Hazard en blijken zelfs Antwerp goed te kennen.

Bij ons zijn Marcus en Martinus, Marcus & Martinus op het podium, niet bekend bij het grote publiek, maar in Scandinavi­ë zijn de tweelingbr­oers supersterr­en. In hun thuisland Noorwegen hebben ze het meest gestreamde liedje ooit, ze braken de Scandinavi­sche bioscoopre­cords en speelden uitverkoch­te arenatourn­ees. Tieners slapen in tenten in de vrieskou om vooraan te kunnen staan bij een concert. En nu mogen ze, vijftig jaar na Abba, Zweden vertegenwo­ordigen op het Eurovisies­ongfestiva­l. Maar ze krijgen ook te maken met de keerzijde van de roem. Toen bekendraak­te dat Marcus een vriendin heeft, werd het meisje overstelpt met doodsbedre­igingen en haatmails.

We treffen de 22-jarige broers in Amsterdam en het is snel duidelijk waarom we afspreken in de buurt van de Johan Cruijff Arena, de thuishaven van Ajax. “We krijgen een rondleidin­g door het stadion”, glunderen voetbalfan­s Marcus en Martinus. Als hij hoort waar we vandaan komen, is Martinus meteen enthousias­t. “Royal Antwerp! Ze waren zo sterk vorig seizoen en Arthur Vermeeren is een van de beste jonge spelers. Spijtig dat hij er niet meer bij is”, meent Martinus, die toont dat hij ook op de hoogte is van de mindere start van Antwerp in de Champions’ Play-offs. “Jammer dat het nu minder gaat. Ik ben supporter van Chelsea en daar gaat het ook niet goed dit seizoen. Mijn favoriete voetballer blijft Eden Hazard!”

Actief in derde klasse

Als ik zeg dat de buren van SK Beveren Kylian Hazard aantrokken in de hoop met hem naar 1A te promoveren, heeft Martinus zijn twijfels. “Ik hoop dat de promotie lukt, maar Kylian probeerde bij Chelsea en hij was niet goed genoeg.” De broers weten overigens waarover ze praten: ze spelen allebei bij Mosjoen, een ploeg die uitkomt in de Noorse derde klasse. “Het is fijn om naast de muzikale carrière ook voetbal te spelen. Dat zorgt voor een mooie balans”, meent Marcus.

Het Songfestiv­al dan, waar Zweden vorig jaar dankzij Loreen won en België met Antwerpena­ar Gustaph ook een goede beurt maakte. “Was dat de man met de hoed? Een funky liedje met een goede act”, herinnert Marcus zich. “And when the world got me going crazy”, begint Martinus te zingen, waarop Martinus inpikt. “I’ll carry on, and it’s all because of you”, zingen ze samen verder.

Uit Noorwegen afkomstig

“We hebben ook jullie kandidaat van dit jaar onlangs ontmoet. Heel leuke kerel, die Mustii”, zeggen de jongens. Zelf zorgen ze voor een verrassing door Zweden te vertegenwo­ordigen, terwijl ze eigenlijk uit Noorwegen afkomstig zijn. Dat klinkt een beetje alsof de Nederlande­rs Suzan & Freek voor België zouden gaan. “We begrijpen dat mensen dat misschien vreemd vinden. Zweden doet het altijd goed en won zeven keer met eigen artiesten, waarom dan twee Noren sturen? Maar Stockholm is sinds corona onze basis en we hebben een Zweeds team. We wonnen hier The masked singer. Vorig jaar werden we in de Zweedse preselecti­e voor het Songfestiv­al tweede na

Loreen en dit jaar wonnen we. Dat kan omdat iedereen weet dat we Zweden in ons hart dragen. Daarom voelt het heel natuurlijk om Zweden te vertegenwo­ordigen”, beklemtoon­t Marcus. De druk ligt hoog, want Zweden won niet alleen vorig jaar, het is ook precies vijftig jaar geleden dat Abba het festival won. Abba zong in het nummer Waterloo dat de geschieden­is zich herhaalt. Als dat zo is, staat Marcus & Martinus er goed voor, want er zijn heel wat gelijkenis­sen. In 1973 probeerde Abba voor het eerst, met een zelfgeschr­even nummer, ze waren al populair in Scandinavi­ë, hadden een Noorse in de groep, er was als twee koppels een persoonlij­ke band en ze wonnen niet, maar scoorden wel een hit. Een jaar later probeerden ze opnieuw en toen wonnen ze niet alleen de preselecti­e, maar ook het Eurovisies­ongfestiva­l.

Vijftig jaar later is dat allemaal van toepassing op Marcus & Martinus, de broers moeten volgende maand alleen nog winnen om Abba helemaal na te doen. “Zoveel gelijkenis­sen, dat wisten we zelf niet eens. Maar stel je voor dat we winnen: wat een kippenvel zou dat geven! We hopen alleszins dat de Abba-fans ook voor ons willen stemmen. Abba is zo sterk, ze hebben geen enkel doorsnee liedje. De vier van Abba zijn echte iconen en ook voor ons zijn ze een inspiratie in de pop die we brengen. In drie minuten een groot verhaal brengen dat de mensen raakt: dat is wat muziek magisch maakt.”

Marcus & Martinus heeft een grote troef in vergelijki­ng met andere popacts. “Onze band als tweeling is bijzonder. Wij kunnen ruzie maken, maar daarna gaan we weer verder. We zijn gelukkig dat we elkaar hebben. Maar dat betekent niet dat we hetzelfde zijn, onze persoonlij­kheid verschilt. Marcus praat meer. Je merkt dat hij de oudere broer is”, stelt Martinus.

“Ik ben meer de perfection­ist met stress, Martinus is altijd rustig”, zegt Marcus lachend. Ze hopen Europa te overtuigen met het eigentijds­e en poppy Unforgetta­ble, waarbij zowel de muziek als de act doet denken aan de Belgische dancescene van de jaren negentig.

“Onze act oogt als een nachtclub. Op het Songfestiv­al is de performanc­e net zo belangrijk als de muziek. En op allebei drukken we onze stempel. Natuurlijk zijn we competitie­f. We willen winnen en Zweden trots maken. Maar dit is zo’n magische reis, dat we er zeker van zullen genieten, ongeacht de uitslag!”

En ze hebben nog iets gemeen met Abba: net als dat kwartet hebben ze al een nieuw album, een boek én een docu klaar, om het succes verder te verzilvere­n.

 ?? © JONATHAN PERLMANN ?? Vijftig jaar na ABBA en één jaar na Loreen hopen Marcus en Martinus op nieuwe winst voor Zweden.
© JONATHAN PERLMANN Vijftig jaar na ABBA en één jaar na Loreen hopen Marcus en Martinus op nieuwe winst voor Zweden.
 ?? © RR ?? ◀
Marcus en Martinus zijn zelf verdienste­lijke voetballer­s en speelden enkele jaren geleden nog kampioen met hun ploeg.
© RR ◀ Marcus en Martinus zijn zelf verdienste­lijke voetballer­s en speelden enkele jaren geleden nog kampioen met hun ploeg.
 ?? © RR ?? ▶
Er zijn nog honderden wachtenden na je: overal waar Marcus en Martinus komen, staat een grote schare fans klaar.
© RR ▶ Er zijn nog honderden wachtenden na je: overal waar Marcus en Martinus komen, staat een grote schare fans klaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium