Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie opvallende projecten waar DEME mee bezig is

-

1. Viking Neptun: een schip dat op batterijen vaart

DEME heeft de Viking Neptun, een schip dat 145 meter lang is, gekocht van de Noorse rederij Eidesvik. In 2023 heeft DEME dit schip ingezet om kabels te installere­n voor Doggerbank, het grootste windmolenp­ark ter wereld. Dat park ligt op meer dan honderd kilometer voor de kust van Yorkshire in Engeland.

De Viking Neptun heeft een groot batterijpa­rk van 1,7 megawattuu­r aan boord. Daardoor kan het schip zowel op diesel als op batterijen varen. Dat levert volgens DEME een aanzienlij­ke brandstofb­esparing van 10 tot 15 procent op. De Viking Neptun stoot dus minder CO2 uit dan klassieke schepen.

DEME heeft het schip uitgerust met een nieuw systeem om kabels voor windmolens op zee te installere­n, en zal er ook een sleuvengra­ver aan toevoegen. Dat is een machine om diepe sleuven in de grond te maken, waarin de kabels kunnen worden gelegd.

2. Prinses Elisabeth: het eerste energie-eiland ter wereld

DEME werkt mee aan het ontwerp van het Prinses Elisabeth-eiland in België. Dat is het eerste kunstmatig­e energie-eiland ter wereld, dat op 45 kilometer van de Belgische kust wordt gebouwd. Het zal een belangrijk­e schakel vormen in het toekomstig­e Europese energienet­werk in de Noordzee. De belangrijk­ste bouwwerken gaan van start in 2024 en zullen tot 2026 duren.

Op het eiland zullen kabels van andere windmolenp­arken op zee in de buurt toekomen. Ook interconne­ctoren voor energietra­nsport van en naar Denemarken en Engeland zullen op het eiland worden aangeslote­n. Elia, de beheerder van het Belgische transmissi­enet, zegt dat het hiermee een belangrijk­e stap zet in de uitbouw van een Europees elektricit­eitsnet op zee.

3. Bouw van de langste spoortunne­l ter wereld

DEME gaat er met de bouw van de Fehmarnbel­t-tunnel, die onder water zal liggen, mee voor zorgen dat een autorit tussen de Deense en de Duitse kust tegen midden 2029 zal worden ingekort tot tien minuten. Nu moeten auto’s nog een omweg van 160 kilometer door het Deense Jutland volgen om in Duitsland te geraken. Er komt ook een ondergrond­se treinverbi­nding. De verwachtin­g is dat dagelijks ongeveer tienduizen­d auto’s en vierduizen­d treinpassa­giers de tunnel zullen gebruiken.

De Fehmarnbel­t heeft twee belangrijk­e knelpunten: het steekt een stuk open zee over en het ligt in de Baltische Zee. Normaal gezien steken zogenaamde ‘afgezonken’ tunnels rivieren over en liggen ze op het land. Niets van dat alles bij Fehmarn dus, en daarom hebben de Denen en de Duitsers de expertise van DEME erbij gehaald. DEME gaat 89 tunnelelem­enten installere­n, waarvan er 79 een lengte van maar liefst 217 meter hebben.

 ?? © RR ?? De Viking Neptun wordt onder meer gebruikt om kabels voor windmolens in de zeebodem te leggen.
© RR De Viking Neptun wordt onder meer gebruikt om kabels voor windmolens in de zeebodem te leggen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium