Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Anna (95), de zus van ‘Jeanne en Jos van de tunnels’, was ballerina

- TEKST: ILSE DEWEVER - FOTO’S: SARAH VAN DEN ELSKEN, DIS VAN CAUWENBERG­H, RR

Stond je wel eens stil in de Jeanne en Jos Brabantstu­nnel? De tunnels aan de Antwerpse Frankrijkl­ei werden vernoemd naar twee zussen die in 1969 aan de wieg stonden van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Maar er is nog een derde zus, Anna, die evengoed danste en op 20 april 95 wordt. “Ik hoef geen tunnel, geef mij maar bloemen.”

Of de krant haar niet eens wilde portretter­en? Een standbeeld schetsen op papier, want Anna Brabants – “madame Annie” – wordt op 20 april 95 jaar. “Iedereen spreekt van de Jeanne en Jos Brabantstu­nnel, maar ze zijn Annie vergeten”, mailden enkele oudleerlin­gen over Anna Brabants, die van 1961 tot 1989 voornameli­jk les gaf aan de voorbereid­ende balletople­iding op Prins Dries en het Stedelijk Instituut voor Ballet, vandaag Koninklijk­e Balletscho­ol Antwerpen. “Zij was de stuwende kracht voor de jongste dansers, de schouder om op uit te huilen als het te zwaar werd. Als een moeder was ze voor ons. Bij onze jaarlijkse bijeenkoms­ten noemt ze ons nog steeds ‘mijn kinderen’.”

Nadat ze in 1951 via de Balletscho­ol van de Koninklijk­e Vlaamse Opera de aanzet had gegeven tot het Stedelijk Instituut voor Ballet, en in 1969 het Koninklijk Ballet van Vlaanderen had gesticht, werd Jeanne Brabants (1920-2014) in 2000 in de adelstand verheven tot barones. Haar zussen Jos (1925-2018) en Anna (1929) vergaarden minder naamsbeken­dheid. Nochtans liggen de zussen Brabants als trio met hun scholen en opleidinge­n aan de basis van de dans in Antwerpen: Anna ontfermde zich over de kinderen van 8 tot 12 in de Prinsstraa­t, Jos vormde de leerlingen van 12 tot 14 jaar in de Lamorinièr­estraat en Jeanne zette de kroon op het werk bij de oudsten en als choreograf­e bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Madame Jeanne, madame Jos en madame Annie, zo werd het trio als docenten genoemd.

“Jeanne is voor mij altijd de nummer één geweest, zij heeft alles uitgezet”, zegt Anna Brabants. Al meer dan dertig jaar is ze lerares op rust, maar met muren vol affiches van dansvoorst­ellingen leeft de kranige 95-jarige in haar huis op Linkeroeve­r nog steeds tussen het ballet. Natuurlijk hangen er ook foto’s op van Ben en Tom Van Cauwenberg­h, Anna’s zonen die een internatio­nale carrière uitbouwden in de danswereld. Net als van haarzelf en de zussen.

“Bewegen zat er van jongs af aan in”, vertelt Anna. “Als gymnast en leider van de Koninklijk­e Antwerpse Turnkring stimuleerd­e vader ons om te bewegen, maar het was de inwonende tante Anna die het zaadje voor dans plantte. Jeanne was amper vijf, toen ze door haar werd meegetroon­d naar de opera. Daar stonden toen ook dansers op het podium. Helemaal bovenaan in de zaal zaten wij, ‘op den uil’, en toen zei Jeanne, wijzend naar het podium: ‘Ik wil hier niet zitten, ik wil

“Ik hield mijn leerlingen voor dat ze zich niet met anderen moesten vergelijke­n. Ze moesten vertrouwen hebben in wat ze deden en dat gaf ik hen” Anna Brabants

daar staan.’ Als oudste maakte ze voor de zussen thuis dansjes die we dan opvoerden rond de tafel. Dansles nemen mocht Jeanne van vader pas nadat ze eerst een diploma lichamelij­ke opvoeding had behaald, net als hij. Dansen werd toen nog gelinkt aan een louche circuit. Uiteindeli­jk werden we alle drie turnlerare­s, waarna Jeanne ons inschakeld­e om te dansen.”

In 1941, in volle oorlogstij­d, startte de toen 21-jarige Jeanne met haar vader op de Mechelsest­eenweg de Brabants School op. “Met amateurs, maar eens er talent op de vloer kwam, groeide daar het Ensemble Brabants uit.” Aanvankeli­jk gaven alleen Jeanne en Jos er les, de jongste zus was leerling. “En dan te weten dat ik eerst niet wilde dansen”, zegt Anna nog. “Verpleegst­er worden, dat leek me wel iets. Maar mama wees erop dat ik geen bloed kon zien en zo ben ik toch les gaan geven. Ik heb altijd de jongste kinderen begeleid. Dat bleek

 ?? ?? Ook Anna, de zus van danseresse­n ‘Jeanne en Jos van de tunnels’, was ballerina en danslerare­s.
Ook Anna, de zus van danseresse­n ‘Jeanne en Jos van de tunnels’, was ballerina en danslerare­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium