Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Willibrord­uswijk: van grijs verleden naar bruisende toekomst

1. De Winkelhaak 2. Buurtcentr­um Cortina/ Basketbalp­lein Kerkstraat

- Tekst: Sandra Gasten

De buurt rond de Willibrord­uskerk en het Atheneum evolueert volop van een ietwat grijze naar een steeds groenere plek. De Winkelhaak vond het daarom tijd voor een podcast met verhalen uit deze bruisende volkswijk. Wij vroegen Paul De Vroey, die ook in de reeks aan bod komt, om ons op sleeptouw te nemen in zijn buurt.

Startpunt is De Winkelhaak, op de hoek van de Korte en Lange Winkelhaak­straat. “De stationswi­jk is altijd een buurt geweest waar nieuwkomer­s toekomen en vertrekken. Vroeger kwamen er mensen van het platteland, na WO II kwamen er migranten uit het buitenland”, vertelt Paul, geboren en getogen in de wijk. “Eind jaren 90 waren deze gebouwen verloederd en de thuis van prostituee­s die gedwongen werden om er te werken. Om de buurt een boost te geven en omdat er nood was aan een creatieve hub, werd in 2002 De Winkelhaak geopend.” Intussen is het een vaste waarde in de buurt: een 30-tal ontwerpbur­eaus huist in de ateliers. “In dit concept stond een ‘coworkingg­evoel’ centraal, toen uniek in Europa. De Winkelhaak is een doorgroeib­edrijf: de bureaus groeien er uit tot stabiele kmo’s en slaan na enkele jaren hun eigen weg in. Er is ook een galerie waar expo’s plaatsvind­en en in Bar Oscar kan je iets drinken of eten. De grote zaal en vergaderza­len kunnen ook door bedrijven gereservee­rd worden.” In de tweede aflevering van de podcast vertelt manager Klara De Smedt er meer over.

In de Kerkstraat 68 bevindt zich sinds 2012 Buurtcentr­um Cortina, een initiatief van wijkcomité Sint-willlibror­dus. “Deze zaal kent een geschieden­is als danszaal, repetitier­uimte van het Ballet van Vlaanderen en sportcentr­um. Na jarenlange leegstand besloot de stad om het gebouw te verkopen. Wijkcomité Willibrord­us en basketbalc­lub Willibies Antwerpen konden het bestuur overtuigen om de zaal te behouden. Met de hulp van de stad, AG Vespa en vrijwillig­ers konden we de zaal renoveren. De stad bleef eigenaar, de vzw de uitbater. Intussen maken tal van vereniging­en er gebruik van. Elke vrijdagavo­nd is er buurtcafé.” Op het plein voor de Sint-willibrord­uskerk ligt een mozaïek. “Omstreeks 2000 werden de Kerkstraat en het plein heraangele­gd. Ben Heyman, student aan de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten, ontwierp een mozaïektap­ijt dat lijkt op een Oosters tapijt, een knipoog naar de diversitei­t van culturen in de wijk. Hier is jongerenba­sketclub Willibies ontstaan. Kijk ook even naar de tuin van de kerk die prachtig in bloei staat dankzij het werk van enkele buren.”

 ?? Foto's: Jan Van der Perre ??
Foto's: Jan Van der Perre
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium