Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opbrengst vrouwengan­srijden gaat naar vzw Polderhart

Op het Solft in Berendrech­t vindt zondag naar jaarlijkse gewoonte het vrouwengan­srijden plaats. Binnen deze wereld zijn de vrouwen van De Vrije Gans al jaren bewust een buitenbeen­tje.

- ROBBE HEYMANS

Zondagmidd­ag is het weer zover. Dan vormt het historisch­e dorpsplein van Berendrech­t het decor voor het jaarlijkse vrouwengan­srijden. Vanaf 15 uur zoeken de zestien amazones een opvolgster voor Tinneke Joris, die vorig jaar tot koningin werd gekroond op het Kristus Koningplei­n in Ekeren. Traditiege­trouw mag de regerende koningin bepalen waar er volgend jaar gereden wordt. En zo belandde het gansrijden opnieuw op het Solft in het polderdist­rict. Waar er ook gereden wordt, het idee achter het vrouwengan­srijden is al jarenlang hetzelfde. In tegenstell­ing tot de mannelijke ruiters schenken de dames hun opbrengst weg aan een zorgvuldig gekozen goed doel. “Wij gebruiken dat niet om te feesten”, zegt secretaris Karin Huygen. “Zowel de sponsoring van de lokale middenstan­d als de opbrengst van de dag zelf schenken we weg aan een nobele organisati­e uit de buurt. Wij vinden dat we er beter iemand anders gelukkig mee maken, dan dat we het geld voor eigen consumptie gebruiken.”

Polderhart

Dit jaar kozen de vrouwen voor vzw Polderhart uit Berendrech­t, een sociale vereniging en contactpun­t voor mensen in sociale, familiale of financiële moeilijkhe­den. “Ze doen onder meer aan voedsel- en kledingbed­eling”, legt Karin Huygen uit. “De mensen van Polderhart zijn erg begaan met alle inwoners van de polderdorp­en en doen er alles aan om kansarmoed­e te bestrijden.”

“We mikken elk jaar toch minstens op zo’n 5.000 tot 6.000 euro. Het recordbedr­ag dat ooit bijeen werd gereden, bedraagt maar liefst 11.092 euro.” In totaal mocht de vereniging al meer dan 200.000 euro weggeven aan goede doelen uit de regio.

Dat de vrouwen hun opbrengst niet zelf consumeren, betekent evenwel niet dat ze achteraf geen stevig feestje zullen bouwen. Na de wedstrijd is iedereen welkom in het Ganzenhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium