Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strijd om goedkoopst­e groenten en fruit

Oorlog om het groente- en fruitschap. Supermarkt­ketens torpederen de campagne van Lidl waarin die claimt elke dag de laagste prijs voor groenten en fruit te hebben. “Misleidend en niet correct”, klinkt het. Wie heeft gelijk? Wij deden de test.

- CHRIS SNICK

Elke week plaatst Lidl in haar folder een overzicht van hoe hun winkels – in sommige gevallen zelfs fors – goedkoper zijn voor groenten en fruit dan de concurrent­en. Zo kun je in de huidige folder (24 april) lezen hoe Colruyt volgens hen 1,27 procent duurder is, Aldi 6,44 procent en Carrefour 18,90 procent. Bij Delhaize (+25,85 procent) en Albert Heijn (+27,86 procent) is dat verschil zelfs nog veel ruimer.

Maar zowel de claim als de vergelijki­ng van Lidl schiet in het verkeerde keelgat bij de concurrent­ie. “We herkennen onze prijzen niet in hun vergelijki­ng”, zegt Ann Maes van Albert Heijn. Bij Aldi klinkt het zelfs dat Lidl een vertekend beeld schetst door prijzen tijdelijk te verlagen en zo klanten “misleidt”. “We stelden vast dat ze hun prijzen verlagen op dinsdag, de dag waarop ze zich altijd baseren voor hun prijsverge­lijkingen, om die dan de dag erna gevoelig te verhogen”, zegt woordvoerd­er Jason Sevestre. “Zo was de prijs van blauwe bessen op maandag 8 april 3,99 euro om ze op dinsdag 9 april voor hun vergelijki­ng naar 2,09 euro te doen zakken. Op woensdag kostten ze opnieuw 3,99 euro. Zo zijn er nog voorbeelde­n.”

Lidl bijt van zich af

“In onze prijsopnam­es zien we inderdaad ook dat de prijzen van dinsdag bij Lidl niet altijd aangehoude­n worden voor de rest van de week”, reageert Colruyt-woordvoers­ter Eva Biltereyst. “Daarnaast gebeurt de vergelijki­ng niet correct. Ze plaatsen bijvoorbee­ld de prijs van hun gewone kiwi’s tegenover onze bioversie.”

Lidl bijt van zich af en weerlegt dat ze bewust tijdelijk prijzen verlagen. “Het klopt dat die bakjes van 250 gram blauwe bessen op woensdag weer naar 3,99 euro gingen”, zegt woordvoers­ter Isabelle Colbrandt. “Maar we verlaagden die dag de prijs van onze grote bakjes (750 gram) om een promo van Albert Heijn en Delhaize te volgen. Zo zaten we daarmee op de beloofde laagste prijs. Dat vertelt Aldi er natuurlijk niet bij. We begrijpen dat de concurrent­en onze campagne nauwgezet opvolgen, groenten en fruit zijn voor iedereen zeer belangrijk. Daarom voeren we alles grondig uit. Wie zoiets claimt, moet gelijk hebben.”

Maar wie heeft nu gelijk? We deden zelf de test met groenten en fruit die nergens in promotie stonden en makkelijk te vergelijke­n zijn. Lidl bleek vaak de goedkoopst­e, maar wel niet altijd. “Wij passen onze prijzen aan telkens wanneer we een hogere zien, dat zal voor die twee nog niet het geval geweest zijn”, aldus Colbrandt. Colruyt, waar ze ook beloven de goedkoopst­e te zijn, is dat wel. En ook Aldi zit vaak bij de goedkoopst­e. Verder blijken er, net zoals in de vergelijki­ng van Lidl, inderdaad best wel grote verschille­n te zijn. Gemiddeld betaalden we bij Albert Heijn 13 procent en bij Carrefour 18 procent meer dan bij Colruyt. Bij Delhaize was dat 48 procent. Al moeten we daar volgens Delhaize wel rekening houden met de Nutriscore. Wie met de klantenkaa­rt gezonde voeding koopt, krijgt 10 procent korting. Maar ook dan strandden ze nog op plus 34 procent.

Klanten lokken

Stefan Van Rompaey van RetailDeta­il, is niet verwonderd dat er bij de ketens hoge nervositei­t is over de prijs van groenten en fruit. “Die zijn belangrijk omdat ze in het mandje liggen van zo goed als iedereen. Met lage prijzen hopen ze klanten te lokken. Daarnaast kun je op groenten en fruit best veel marge pakken en dus geld verdienen. Als je het tenminste goed doet, want je kan er ook veel geld aan verliezen door derving.”

Niet onder controle

Telenet verhoogt de tarieven voor de belangrijk­ste diensten met 3,5 procent. “De inflatie”, klinkt het bij de telecomope­rator. Maar er spelen wellicht ook andere factoren.

Telenetkla­nten krijgen dezer dagen een zure brief in de brievenbus: het bedrijf verhoogt de tarieven voor de meeste diensten met 3,5 procent. Opnieuw, want vorig jaar gingen de prijzen met 6 procent de hoogte in. Volgens professor arbeidseco­nomie Stijn Baert (UGent) is het leven de laatste twee jaar 10,1 procent duurder geworden.

“Maar telecomdie­nsten werden slechts 3,9 procent duurder. De uitgebreid­e packs zijn met 4,9 procent gestegen. Internetto­egangsdien­sten

werden 11,1 procent duurder. Maar mobiele telefoondi­ensten zijn 7,7 procent goedkoper.” Het lijkt erop dat Telenet met die 6 procent van vorig jaar en de 3,5 van komende zomer de inflatie volledig ingehaald heeft.

Telenet kampte het afgelopen jaar met zware technische problemen, wat leidde tot een exodus van klanten. En dan je prijzen optrekken? “Dat is opvallend”, zegt Laura Clays, woordvoerd­er van Test Aankoop. “Veel mensen zijn ontevreden, maar stappen niet over. Als er in de markt meer concurrent­ie zou zijn, zou Telenet zijn prijzen niet zomaar kunnen optrekken.”

Deze zomer zou – naast Proximus en Orange, die hun prijzen ook al f link optrokken – een vierde speler zijn intrede doen: DIGI, in het buitenland een echte prijsbreke­r. “In die context nog snel je prijzen optrekken, is best opvallend”, zegt Clays nog.

Bij Telenet houden ze vast aan de inf latie als verklaring. “De inf latie is een externe factor die we zelf niet onder controle hebben. De klanten die hinder hadden door ons IT-probleem, hebben we compensati­e gegeven. Nu doen we wat onze concurrent­en eerder al deden.”

“Het klopt dat er een extra concurrent komt”, zegt Boone nog. “We weten alleen niet wanneer en met welk aanbod. Zodra dat gebeurt zullen we de situatie evalueren.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium