Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wilders betaalt prijs voor zijn kortdoor-de-bochtprogr­amma”

Vijfmaande­nnazijngro­teverkiezi­ngszegemoe­tGeertWild­ers(PVV)blijvenkno­kkenvooree­nplaatsind­evolgendeN­ederlandse­regering.“Hijbotstop­derancunev­andeverlie­zers”,isdeanalys­eophetVlaa­msBelang-hoofdkwart­ier.Daarbereid­enzezichv

- MARNIX INT PANIS

“Hoe gaat’ie met de formatie?”, zingen de Nederlande­rs tegenwoord­ig. Talkshowpr­esentator Arjen Lubach had amper drie weken nodig om 50.000 streams op Spotify te scoren met het aanstekeli­jke feestnumme­r. De bijbehoren­de clip werd ondertusse­n 152.000 keer bekeken op YouTube. Om maar te zeggen: de Nederlande­rs laten de slabakkend­e regeringso­nderhandel­ingen niet aan hun hart komen. “We zijn België nog niet”, grappen de analisten.

Wilders en zijn radicaal-rechtse PVV timmeren met boerenpart­ij BBB van Caroline van der Plas, de rechts-liberale VVD van Dilan Yesilgöz en het NSC van Pieter Omtzigt al maanden aan een rechts kabinet. De krijtlijne­n liggen vast: de nieuwe Nederlands­e regering zal bestaan uit de helft ministers van buiten de politiek en Geert Wilders wordt geen premier. Daarmee is de belangrijk­ste eis van Omtzigt, een gebruikeli­jke dwarsligge­r, ingewillig­d. In maart gingen uiteindeli­jk de inhoudelij­ke onderhande­lingen van start.

Ruzie over de centen

Nu en dan halen die gesprekken het nieuws, vooral als de PVV-leider weer maar eens met slaande deuren de vergaderza­al verlaat. “Ik ben klaar met alleen maar concessies doen. Ze moeten nu leveren”, klonk het vorige week nog op X.

“Er komt weinig naar buiten over de formatie, behalve ellende”, is de samenvatti­ng van Peter Schat. Hij volgt de Nederlands­e politiek voor onder meer Noordholla­nds Dagblad en Leidsch Dagblad. “Normaal neemt de grootste partij de onderhande­lingen in handen, maar dat is nu niet het geval. Alle gesprekken gaan via de twee informateu­rs, Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Wilders heeft de controle niet en dat merk je aan zijn felle gedrag. Binnen de PVV hebben ze gewoon te weinig ervaring. De partij vraagt bijvoorbee­ld miljardenu­itgaven, maar heeft haar programma nooit laten doorrekene­n.”

Aangifte

Wilders wil met gulle sociale plannen een streep trekken onder het saneringsb­eleid van huidig premier Mark Rutte (VVD). NSC en VVD willen liever de hand op de knip houden. Het geruzie over de centen vormt het grootste struikelbl­ok aan de onderhande­lingstafel, meer dan het thema migratie. De vier partijen geven zichzelf tot de zomer om het uit te vechten: 1 juni is de informele deadline. Als er tegen dan geen witte rook is, komt wellicht de tweede grootste partij GroenLinks-PvdA in het veld. Kopman Frans Timmermans profileert zich al volop als de antipode van Wilders.

Zo zei Timmermans tijdens een partijcong­res zaterdag “Mensen, onze taak is helder. Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.” Naar aanleiding van die uitspraak, deed Wilders vandaag aangifte wegens “opruiiing”. “Deze dubbele ontkenning (niets wordt nagelaten) betekent dat alles kan en zal worden ingezet. Hieronder valt (dus) ook enig strafbaar feit”, aldus de officiële aangifte. Timmermans zelf had zondagocht­end via X al ontkend dat hij zou hebben opgeroepen tot geweld.

Vlaams Belang

Op het Vlaams Belang-hoofdkwart­ier volgen ze de politieke schermutse­lingen in Den Haag met bijzondere belangstel­ling. De partij wil na 9 juni niet tegen dezelfde muur knallen als haar Nederlands­e collega’s. “Wilders betaalt de prijs van zijn kortdoor-de-bocht-programma. Dat van ons is lijviger en meer onderbouwd”, nuanceert een kopstuk. “Bovendien moet Wilders drie coalitiepa­rtners over de streep trekken, in ons scenario is dat er maar eentje: N-VA.”

Enkele weken terug zat Wilders samen met een select kransje Vlaams Belangers. Zijn boodschap aan de Vlaamse zusterpart­ij: “Wees gerust, we zitten in de laatste, cruciale weken van de onderhande­lingen.” Reden genoeg voor Vlaams Belang om toch optimistis­ch te zijn.

“We horen dat BBB en NSC zich constructi­ef opstellen”, zegt een partijtopp­er. “Wilders botst vooral op de rancune van grote verliezer VVD. Die blijft dwarsligge­n over extra uitgaven. De Nederlands­e onderhande­lingen bewijzen dat het extra moeilijk is om toegiften af te dwingen van een partij die net klappen heeft gekregen in het stemhokje.”

Ook Schat denkt dat Wilders zich niet naar huis zal laten spelen. “Je voelt dat er energie is om door te gaan”, zegt de analist. “Vergeet ook niet dat de andere partijen Wilders al heel ver hebben gekregen. De man stak eerst zijn anti-islamstand­punten in de koelkast, om dan zijn premieramb­ities op te bergen. Als iemand rond de tafel echt wil mislukken, dan was het al wel gebeurd.”

“Wilders heeft de controle niet en dat merk je aan zijn felle gedrag. Binnen de PVV hebben ze gewoon te weinig ervaring”

Peter Schat Analist

 ?? © BART MAAT ?? Vijf maanden na zijn grote verkiezing­szege moet Geert Wilders (PVV) blijven knokken voor een plaats in de volgende Nederlands­e regering.
© BART MAAT Vijf maanden na zijn grote verkiezing­szege moet Geert Wilders (PVV) blijven knokken voor een plaats in de volgende Nederlands­e regering.
 ?? © PETER HILZ ?? Caroline Van der Plas.
© PETER HILZ Caroline Van der Plas.
 ?? © REUTERS ?? Dilan Yesilgöz.
© REUTERS Dilan Yesilgöz.
 ?? © GETTY IMAGES ?? Pieter Omtzigt.
© GETTY IMAGES Pieter Omtzigt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium