Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geschieden­is schrijven wordt moeilijk

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Terwijl de Vlamingen massaal stemtesten invullen om te weten welke partij het best hun politieke wensen kan vervullen, zijn de politici in interviews en op congressen vooral bezig met hoe ze aan de macht kunnen komen. N-VA hield als laatste Vlaamse partij haar verkiezing­scongres. De strategie van voorzitter Bart De Wever is bekend: opdat Vlaanderen niet wordt opgescheep­t met een tweede Vivaldi-regering die de Vlaamse welvaart dreigt uit te hollen, moet op N-VA gestemd worden, zodat De Wever het land kan leiden naar het confederal­isme.

Hij zal dan onvermijde­lijk een regering moeten vormen met enkele partijen uit die Vivaldi-regering. Vijf jaar geleden was N-VA in Vlaanderen nog veruit de grootste partij. De PS was dat in Wallonië. De Wever was er toen van overtuigd dat een deal met Paul Magnette het land definitief in een andere plooi kon leggen. Zijn afspraak met de geschieden­is werd gedwarsboo­md door Open VLD, dat niet bereid was om mee te gaan in het plan.

De politieke situatie is nu compleet anders. N-VA en PS zijn serieus gekrompen. De extreme partijen dreigen met massaal veel stemmen aan de haal te gaan. En hoewel de Vlaamse partijen in het midden ook flink wat kiezers verloren hebben, zijn ze nog minder dan vijf jaar geleden bereid om zomaar mee te werken aan een plan van De Wever. “Ik ga niet blindeling­s tekenen wat hij in een kasteel probeert overeen te komen met de PS”, zei Sammy Mahdi in een interview met De Standaard dit weekend.

Om sterker te staan in de onderhande­lingen halen de Vlaamse partijen de banden met hun Waalse collega’s aan. Mahdi sloot al een alliantie met Georges-Louis Bouchez (MR) en beschouwt Les Engagés, de nieuwe snelgroeie­nde Franstalig­e christende­mocratisch­e partij, als een natuurlijk­e partner. Open VLD onderhoudt de relaties met MR. Vooruitvoo­rzitter Melissa Depraetere heeft zich dan wel gedistanti­eerd van enkele extreem geldversli­ndende voorstelle­n van Magnette, maar als het erop aankomt, vormen beide partijen natuurlijk één socialisti­sche familie. Hoewel uit een recente peiling bleek dat de kiezers van die centrumpar­tijen gevoelig zijn voor een vorm van confederal­isme, lijkt een Vlaamse meerderhei­d in de volgende federale regering voor de Vlaamse partijvoor­zitters geen must. Hervormen willen ze wel, maar omdat ze de steun van hun Waalse broeders nodig hebben, lijken ze te aanvaarden dat Wallonië economisch tot de armzaligst­e regio’s van Europa blijft behoren en dat dit de Belgische staatskas buitenspor­ig veel geld kost.

Met deze partijen moet kandidaat-premier De Wever – als hij al de kans krijgt om de dans te openen – dus aan tafel om zijn confederal­isme te bespreken. Als hem dat lukt, schrijft hij inderdaad geschieden­is.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium