Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij de politie werken is spannender dan andere job”

- MAAIKE FLOOR

“Binnenkort ga ik stage lopen bij de cel Vermiste Personen. De hele dag binnenzitt­en is niks voor mij, daarom zou ik graag bij de politie werken” Romi De Pauw

Bezoeker Jobdag

“Vooral de helpende rol van de politie spreekt mij aan, het zorgende aspect. Ik ben niet bang voor een machocultu­ur, we zijn allemaal collega’s met hetzelfde uniform” Saartje Cuyvers

Bezoeker Jobdag

Zo’n 750 deelnemers kwamen zaterdag naar politiecam­pus Vespa in Ranst om te bekijken of een job bij de politie

iets voor hen is. Met demonstrat­ies geweldbehe­ersing, hondentrai­ningen, speeddates en drones werden de kandidaten verleid om te solliciter­en. Dat is hard nodig, want in Antwerpen alleen al staan er 170 vacatures open. Voor de rest van de provincie zijn dat er nog eens 160. “Agenten zijn niet de agressieve rambo’s waar mensen hen soms voor houden.” RANST

“Er zijn zware tekorten bij de lokale politie, zeker in Antwerpen”, zegt gouverneur Cathy Berx. “Slechts 2 van de 23 politiezon­es uit Antwerpen hebben hun personeels­kader volledig ingevuld. Daarom hebben we ook een filmpje gemaakt om te laten zien hoe divers een job bij de politie is. Elke dag kom je voor verrassing­en te staan en je moet collega’s vertrouwen om samen te werken. Agenten zijn niet de agressieve rambo’s waar mensen hen soms voor houden.”

Er kwamen zaterdag opvallend veel jonge vrouwen op de jobdag af. “Ik heb al een master criminolog­ie en volg nu nog een postgradua­at forensisch onderzoek”, vertelt Romi De Pauw (22). “Ik zou graag voor het labo of de recherche willen werken, ook omdat je naar een plaats-delict moet gaan. Het is geen saaie job. Binnenkort ga ik nog stage lopen bij de cel Vermiste Personen. De hele dag binnenzitt­en is niks voor mij, daarom zou ik graag bij de politie werken.”

Gescreend

Dat was precies de reden waarom Freddy Rottiers, directeur coördinato­r Federale Politie (waar dus ook nog 28 vacatures open staan) destijds bij de politie ging. “Maar als je geen crimefight­er bent, kun je in een rustiger zone aan de slag, daar speelt dienstverl­ening een belangrijk­ere rol.” Rottiers is tevreden over de hoge opkomst. “750 mogelijke kandidaten schreven zich in. Dat moest ook, want we laten hier niet zomaar iedereen toe. Of mensen dan gescreend zijn? De lijst is wel bekeken ja. Dat is hier toch een kritische infrastruc­tuur, met een schietstan­d en wapens op het terrein en ook de informatie die we geven kan voor mensen met minder goede bedoelinge­n zeer interessan­t zijn.”

Veiligheid en defensie

Kyano Van den Akkerveken (17) volgt op het Heilig Graf in Turnhout de richting Veiligheid en Defensie. Met zijn school heeft hij de campus Vesta al een paar keer bezocht, vandaag wil hij meer te weten komen over de opleiding tot inspecteur. “Ik wil later graag bij de Dienst Speciale Interventi­es van de politie werken, dat is mijn droom. Dan moet je eerst ervaring opdoen als inspecteur. Bij de politie werken is ook spannender dan een andere job.” Zijn moeder is ook meegekomen naar de jobdag. Of ze niet bang is voor de gevaren als haar zoon later achter drugscrimi­nelen aangaat of terroriste­n moet arresteren? “Eerst wilde hij militair worden, dus voor mij is dit al een verbeterin­g. Ik wilde zelf vroeger ook een tijd bij de politie, maar mijn ouders zagen dat niet zitten. Ik wil zijn droom dus niet in de weg staan.”

Carrièresw­itch

Saartje Cuyvers (31) heeft al zeven jaar werkervari­ng bij een HRbureau, maar begint binnenkort aan een opleiding tot politie-inspecteur bij de zone Kempen. Zij heeft de selectiepr­oeven dus al doorstaan. “Ik kom vast eens kijken naar de campus en kennismake­n met collega’s. Vooral de helpende rol van de politie

spreekt mij aan, het zorgende aspect. Ik ben niet bang voor een machocultu­ur, we zijn allemaal collega’s met hetzelfde uniform.” Wie bij de politie gaat werken verdient overigens een basisloon van 1.900 euro netto per maand. Daar komen nog toeslagen bij voor onregelmat­ige uren en als je bijkomende opleidinge­n volgt en stijgt in graad, loopt dat bedrag stelselmat­ig op.

Ook minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en justitiemi­nister Paul Van Tigchelt (Open VLD) lieten zich zien op de jobdag. “Van de mensen die zich kandidaat stellen, raakt één op de vier door de selectiepr­oeven”, weet Annelies Verlinden. “We willen niet inboeten op kwaliteit.” Paul Van Tigchelt hoop dat veel jongeren enthousias­t zijn over de uitgebreid­e mogelijkhe­den bij de politie. Hij maakte van zijn bezoek gebruik om nog even bij te praten met de politiemen­sen van de zone Voorkempen, waar hij woont, en nam meteen een gadget mee: een sleutelhan­ger met een lampje om je huisslot te belichten als je in het donker thuiskomt, al dan niet na een paar pintjes. Je weet nooit wanneer dat nog van pas komt.

 ?? © FOTO’S JEROEN HANSELAER ?? Saartje Cuyvers (31) komt al kennismake­n met haar toekomstig­e collega’s.
© FOTO’S JEROEN HANSELAER Saartje Cuyvers (31) komt al kennismake­n met haar toekomstig­e collega’s.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium