Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wafeltje in plaats van koekje in het woonzorgce­ntrum: 1,5 euro extra

-

Ouderenver­eniging Okra heeft berekend hoeveel een verblijf in een woonzorgce­ntrum tegenwoord­ig kost, en stelt vast dat het vaak nóg meer is dan die gemiddelde maandprijs. Want ook om tv te kijken, koffie te drinken of was te draaien moet soms worden bijbetaald.

ANTWERPEN

Eenmalig 25 euro voor “het tekenen van kleding en persoonlij­k linnengoed met de naam van de bewoner”. 30 euro per maand voor de was en de strijk. En toiletarti­kelen worden doorgefact­ureerd “wanneer de voorkeur wordt gegeven aan andere producten dan deze die standaard door de voorzienin­g gedekt worden”. Het zijn maar enkele van de supplement­en die een willekeuri­g Vlaams woonzorgce­ntrum op zijn website afficheert. En dat is al veel: nog vaker krijg je de specifieke tarieven niet zomaar te zien. “Internetve­rbinding, kabel-tv, drank: het verschilt van instelling tot instelling of ze daarvoor al dan niet supplement­en aanrekenen”, zegt Herman Fonck, voorzitter belangenbe­hartiging bij ouderenver­eniging Okra. “Je hebt er soms die uitdrukkel­ijk zeggen: bij ons zit het er wél in.”

Het principe doet denken aan dat van lagekosten­luchtvaart­maatschapp­ijen: in de ticketprij­s zit alleen de vlucht, voor (hand)bagage, inchecken en samenzitte­n is het bijbetalen. Ook in woonzorgce­ntra gaat het aanrekenen van supplement­en soms ver, zegt Fonck. “Ik zag onlangs een factuur van een bewoner die tijdens

het kerstdiner een wafeltje had gevraagd in plaats van het koekje dat werd aangeboden. 1,5 euro extra, want dat was ‘voeding buiten de maaltijden’. We geven daarom altijd als raad aan onze leden die een woonzorgce­ntrum zoeken voor hun ouders: vraag het na.”

Kinesist, kapper, sondevoedi­ng en zelfs het wassen van persoonlij­ke kledij is vaak niet inbegrepen, aldus Fonck. “Je mag toch verwachten dat dat erin zit. Bewoners hebben vaak geen andere keuze, tenzij ze gaan afhangen van hun kinderen om hun was te doen. Woonzorgce­ntra wassen wel al het beddengoed, dan lijken de kleren toch niet zo onoverkome­lijk.”

Gemiddeld kost een rusthuis momenteel 2.182 euro per maand, berekende Okra op basis van cijfers die ze twee keer per jaar opvraagt bij de Vlaamse overheid. Via de databank met kostprijze­n, personeels­bezetting en inspectier­apporten wil de ouderenver­eniging haar leden en hun ouders via “objectieve kenmerken” in staat stellen woonzorgce­ntra “in een handomdraa­i” met elkaar te vergelijke­n. Maar in die maandprijz­en zit dus de grote zwarte vlek van de supplement­en. “We vragen daarom dat de Vlaamse overheid meer gegevens inzamelt over kostprijss­upplemente­n, en die vlot ter beschikkin­g stelt aan wie een woonzorgce­ntrum zoekt.”

Consumptie-index

Okra waarschuwt nog voor een nieuwe golf van prijsverho­gingen. Er is onlangs beslist dat woonzorgce­ntra voortaan de gezondheid­sindex moeten volgen waar ook de pensioenen aan gekoppeld zijn. Maar bij de volgende overschrij­ding mogen ze nog één keer de consumptie-index volgen.

“We gaan ervan uit dat een aantal woonzorgce­ntra die kans gaan grijpen om nog één keer een forsere verhoging door te voeren, nu het nog kan”, zegt Fonck.

“Een aantal woonzorgce­ntra zullen de kans grijpen om nog één keer een forsere verhoging door te voeren” Herman Fonck

Okra

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium