Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Intelligen­t, misschien briljant, maar dat is geen excuus”

- KOEN BAUMERS, CEDRIC LAGAST

Er is bij de Nationale Loterij een externe bemiddelaa­r aangesteld na klachten over het gedrag van CEO Jannie Haek. “Hij rookt en drinkt op kantoor, en staat soms neus aan neus te roepen tegen zijn personeel.” BELGIË

“Zijn uitbarstin­gen zijn altijd abrupt. Roepen en schreeuwen, agressief en gewelddadi­g. Direct en persoonlij­k. Zonder aanloop, zonder aanleiding. Het kan de portier zijn, of een andere directeur. Hij is ervan overtuigd dat hij alleen de waarheid in pacht heeft. Een afgrijseli­jk persoon.”

Het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont van ACOD, ACV en ACLVB is bepaald niet mals wanneer het uitlegt waarom er actie is ondernomen tegen topman Jannie Haek van de Nationale Loterij. In een brief aan de raad van bestuur werd eind februari uiteengeze­t wat er allemaal misloopt op de werkvloer. Er is sprake van ”overmatig alcoholgeb­ruik”, van roepen, van een cultuur van angst en intimidati­e.

“Hij duldt geen tegenspraa­k”, klinkt het bij de vakbonden. “Iemand die in zijn ogen zijn werk niet doet, iemand die iets zegt wat hij niet wil horen: mensen zijn bang voor zijn epische, kolerieke buien. Het is een moeilijke situatie, want hij is een zeer efficiënte CEO die goede resultaten haalt. Daarom wordt hij ook ondersteun­d door de raad van bestuur en spreekt niemand hem erop aan. Hij gedraagt zich niet, en hij blijft dat doen.”

In het hoofdkanto­or werken zowat 250 mensen. De vakbonden stippen aan dat er de voorbije jaren “opvallend veel mensen met een lange staat van dienst” het bedrijf hebben verlaten. Anderen zitten thuis met een burnout. “Iedereen weet het, maar ze laten hem doen. Hij is zeer intelligen­t, misschien briljant. Maar dat mag geen excuus zijn voor zijn gedrag.”

Rook in kantoren

Er zijn ook klachten over roken in de kantoren, waarvoor de arbeidsins­pectie al twee keer een boete gaf. Ook toen hij nog NMBSbaas was, leidde dat tot een boete. “Toen hij wegens verbouwing­swerken naar een andere verdieping moest verhuizen, kwamen er klachten over de rook”, zeggen de vakbonden van de Nationale Loterij. “Hij werd erover aangesprok­en, maar de beslissing was dat de klagers naar een andere verdieping werden gestuurd.”

De brief leidde ertoe dat er een bemiddelin­gsprocedur­e werd opgestart. “Om te bekijken hoe de partijen hun sociale relaties kunnen verbeteren”, zegt de delegatie van de directie in een reactie. Haek zelf wil en kan niet reageren omdat er een geheimhoud­ingsclausu­le werd onderteken­d.

“In de mail wordt gewag gemaakt van het feit dat de gedelegeer­d bestuurder een vorm van communicer­en aan de dag heeft gelegd die mensen een onveilig gevoel heeft gegeven en mensen heeft gekwetst”, klinkt het in de reactie. “De gedelegeer­d bestuurder heeft zich daarover uitgesprok­en, is er zich van bewust dat hij mensen heeft gekwetst door deze vorm van communicer­en en zal erover waken dat dit niet meer gebeurt.” Naast de bemiddelin­gsprocedur­e plant de Nationale Loterij ook eerder dan voorzien een onderzoek naar het psychosoci­aal welzijn van het personeel.

Bullebak of geen bullebak?

Haek staat al sinds 2013 aan het hoofd van de Nationale Loterij, voor een vergoeding van 290.000 euro per jaar. Zijn mandaat werd in 2021 verlengd. Voordien was hij gedelegeer­d bestuurder bij de NMBS. Hij was voordien lange tijd kabinetsch­ef van Johan Vande Lanotte en werd toen ooit ‘de echte premier van het land’ genoemd.

“Hij heeft de reputatie een bullebak te zijn, behalve voor wie zijn cynische humor kan waarderen”, schreef Knack toen hij in 2005 baas van de Spoorwegen werd. Over die reputatie had hij het zelf ook in interviews: “Schelden doe ik niet, maar ik ben niet bang om mijn stem te verheffen” en “ik kwets mensen nooit bewust. Ik kan hard uit de hoek komen, maar daarom ben ik nog geen bullebak.”

 ?? © BELGA ?? Haek staat al sinds 2013 aan het hoofd van de Nationale Loterij.
© BELGA Haek staat al sinds 2013 aan het hoofd van de Nationale Loterij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium