Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maak je klaar voor Sfinks All Stars 2.0”

- FILIP SPOELDERS

BOECHOUT

Waar kon er beter de aanzet worden gegeven voor Sfinks Goud dan in de Villa Les Clematitis aan de Heuvelstra­at? In dit gebouw opende op 18 april 1975 Sf inks de deuren. “Met de sfeer van 1968 in ons achterhoof­d en in onze zoektocht naar wat we in het leven wilden gaan doen, f ietsten we dagelijks voorbij deze leegstaand­e villa. We wilden graag onze grenzeloze goesting doen en de Villa Les Clematitis kon ons daar bij helpen. Het was een uitgelezen plek om bij te dragen aan een andere en vooral betere wereld. Boechout mocht figuurlijk het centrum van de wereld worden”, blikt Paul Schyvens, samen met Ferre Wyckmans medeoprich­ter van Sfinks, terug.

Via tussenpers­onen werden de Broeders van Sint-Gabriël zover gebracht dat de nieuwe culturele kring de villa mocht huren. “Maar we wilden natuurlijk veel meer doen. Op 1 januari 1975 begonnen we met schilderen en op 18 april openden we de deuren. Het Sfinks Café werd het beste uit de omgeving.”

Vijftig portretten

Sfinks zou zoveel meer gaan betekenen voor de samenlevin­g. “Honderden activiteit­en werden in de villa en de tuin gehouden. Het ging om filmverton­ingen, fuiven, optredens, opleidinge­n, tentoonste­llingen, rommelmark­ten tot zelfs een wetswinkel. Op andere locaties in de gemeente deden we aan kinderopva­ng, teelden we collectief groenten en hadden we een voedingswi­nkel.”

De werking van Sf inks en het café bleven tot 1992 in de villa. Tussen 1992 en 2018 zat Sfinks Café in het voormalige goederenst­ation

Paul Schyvens

Sfinks-pionier

naast de spooroverw­eg in de Heuvelstra­at. Sinds kort bevindt Sfinks Animatie, de organisati­e achter de festivals Sfinks Mundial en Sfinks Mixed, zich in de Dr. Theo Tutsstraat.

In het verleden waren er nog als takken Sf inks Vorming of Sf inks Projecten dat steun verleende aan Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa in 1993.

“Tijdens het weekend van 18 april 2025 houden we een feest met een tentoonste­lling in onze voormalige Sfinks Villa. In de tuin, waar in 1976 het eerste Sfinksfest­ival plaatsvond, komt een spiegelten­t. Eind augustus plaatsen we vijftig grote portretten verspreid over Boechout en tijdens de jaarmarkt van 7 oktober plannen we een feestelijk programma. We doopten het Sfinks All Stars 2.0”, overloopt Dirk Arts van Sfinks Goud. Ook het archief zal gedigitali­seerd worden.

Maatschapp­elijke thema’s

De huidige lichting van Sfinks doet uiteraard mee. “Met thema’s als duurzaamhe­id, een aanpak tegen grensovers­chrijdend gedrag en het opnemen van veel vrouwen op onze affiche nemen we veel maatschapp­elijke thema’s van het vroegere Sfinks nog steeds mee. In 2026 gaat het festival voor de vijftigste maal door en dat zal een feestelijk­e editie worden”, vult Bo Dechamp aan.

De gemeente geeft aan Sfinks Goud te steunen. “We mogen f ier zijn dat een grenzeloos festival als Sfinks in Boechout doorgaat. We zullen het jubileum steunen want er is geen Sfinks zonder Boechout en geen Boechout zonder Sfinks”, besluit burgemeest­er Koen T’Sijen.

De eerstvolge­nde afspraak volgt op donderdag 9 mei met het gratis festival Sfinks Mundial op het Molenveld.

“We wilden graag onze grenzeloze goesting doen en de Villa Les Clematitis kon ons daar bij helpen. Het was een uitgelezen plek om bij te dragen aan een andere en vooral betere wereld”

Openingsfe­est

De werken aan de tweede fase van Park Brialmont zijn bijna klaar. Het gaat om de resterende deelzones van Wolvenberg en het Brilschans­park.

“Park Brialmont brengt het De Villegaspa­rk, natuurgebi­ed Wolvenberg en het Brilschans­park samen tot dé grote ‘groene long’ van Berchem”, legt schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA) uit.

Fase twee van de werken loopt nu stilaan op zijn einde. In natuurrese­rvaat Wolvenberg zijn nieuwe poelen aangelegd en de bestaande poelen zijn uitgediept. Er wordt ook geleidelij­k meer lichtinval gecreëerd zodat de kruidenrij­ke natuur de kans krijgt om zich te ontwikkele­n.

Het padennetwe­rk werd deels herlegd om betreding buiten de paden zo veel mogelijk tegen te gaan. Op drassige bodems zijn vlonders aangelegd en langs het pad vind je uitkijkpun­ten.

In het Brilschans­park vormt het historisch­e reliëf van de Brialmont-vesting de basis voor het park. Zo is de schans, het hoger gelegen verdedigin­gswerk dat beschermin­g bood aan de lager gelegen barakken, opnieuw zichtbaar door hellingen in gras.

Aan het water werden twee nieuwe verblijfsp­lekken gecreeerd: een ligweide en een beschutte bomenweide. Het bestaande speelterre­in werd vernieuwd en in juni zal het district hier speeltoest­ellen plaatsen.

Er werd een gescheiden fietspad aangelegd. De parkpaden zijn aangelegd in halfverhar­ding. Voorlopig moeten bezoekers nog even op de parkpaden blijven om het pas ingezaaide gras zo goed mogelijk te laten groeien. “Op 22 juni organisere­n we een groot openingsfe­est om het einde van de werken te vieren”, aldus districtsb­urgemeeste­r Evi Van der Planken (N-VA). Alle parkpaden zijn intussen geopend. De komende weken zal de aannemer nog de fonteinen plaatsen en de nieuwe trap aan de Berchembru­g afwerken.

 ?? © JAN VAN DER PERRE ?? Ria Van den Heuvel, Dirk Arts, Ferre Wyckmans, burgemeest­er Koen T’Sijen, Paul Schyvens en Bo Dechamp, van de stichters tot de huidige generatie Sfinksers.
© JAN VAN DER PERRE Ria Van den Heuvel, Dirk Arts, Ferre Wyckmans, burgemeest­er Koen T’Sijen, Paul Schyvens en Bo Dechamp, van de stichters tot de huidige generatie Sfinksers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium