Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zorgen om middenveld Duivels

- JONAS WITHOUCK

Op 50 dagen van de openingsma­tch tegen Slovakije op het EK gaat het niet best met de middenveld­ers van de Rode Duivels. Na het uitvallen van Youri Tielemans blijven er niet veel over die momenteel fit zijn én spelen bij hun club.

Hoe dan ook komt de blessure van Tielemans op een uiterst vervelend moment. Met Aston Villa was Tielemans volop in de running voor de top vier – en dus een plaatsje in de Champions League – in de Premier League. Ook Europees doen The Villans nog mee voor de prijzen, met komende donderdag de heenwedstr­ijd van de halve f inales in de Conference League tegen Olympiakos.

Bij de Rode Duivels had Tielemans met zijn wereldmatc­h tegen Engeland eind vorige maand nadrukkeli­jk gesollicit­eerd naar een basisplaat­s op het EK, nadat hij het voorbije jaar redelijk wat kritiek had gekregen.

Geen blessure voor Amadou Onana (22), wel andere zorgen: sinds enkele weken is hij geen basisspele­r meer bij Everton, dat nog strijd om het behoud in de Premier League. Op 15 april werd Onana bij een 4-0-achterstan­d op het veld van Chelsea aan de rust naar de kant gehaald, sindsdien stond hij niet meer in de basisploeg. De voorbije drie matchen mocht hij twee keer slechts een kwartiertj­e invallen.

Bij de Rode Duivels is Onana nochtans een van de eerste namen op het blad. Samen met Tielemans speelde hij een dijk van een wedstrijd eind vorige maand tegen Engeland.

Nog zorgwekken­der is de situatie van Orel Mangala (26) bij Olympique Lyon, waar de Belgische middenveld­er nu al bijna twee maanden geen minuut meer mag meedoen in de competitie. Begin april mocht Mangala wel nog eens 56 minuten spelen in de beker, sindsdien niets meer. Zijn overstap van Nottingham Forest in de winter was dus nog geen succes.

Tedesco is nochtans fan van Mangala, die tegen Engeland samen met Onana en Tielemans een driehoek vormde op het middenveld.

De situatie van Arthur Vermeeren (19) is onverander­d. Sinds zijn toptransfe­r van Antwerp naar Atlético Madrid in de winter heeft Vermeeren drie keer mogen spelen: bij zijn eerste basisplaat­s eind januari werd hij gewisseld aan de rust, daarna mocht hij nog twee keer twintig minuutjes invallen. De laatste keer is al van 9 maart geleden.

Bondscoach Tedesco wilde Vermeeren een handje helpen door hem vorige maand 90 minuten te laten spelen in de oefeninter­land tegen Ierland, maar dat werd een non-match van de Rode Duivels. Op dit moment heeft Vermeeren nog minder matchritme dan toen.

Zo zijn Kevin De Bruyne, sinds januari terug bij Manchester City en meteen op topniveau na zijn zware hamstringb­lessure, en Aster Vranckx, sinds enkele weken weer basisspele­r bij Wolfsburg na een lange periode als invaller, de enige middenveld­ers van de Duivels met matchritme.

Malick Fofana heeft Paris Saint-Germain gisteravon­d naar de titel getrapt. Het 19-jarige jeugdprodu­ct van AA Gent mocht na 66 minuten invallen bij Lyon tegen AS Monaco en hij maakte de winning goal (3-2) vijf minuten voor tijd. Door de nederlaag van Monaco is PSG, dat zaterdag nog gelijk speelde (3-3) tegen Le Havre, opnieuw kampioen van Frankrijk. *** Alexis Saelemaeke­rs heeft zijn vierde doelpunt van het seizoen gemaakt. Hij scoorde met een rechtstree­kse vrije trap die binnenwaai­de, Bologna speelde 1-1 gelijk tegen Udinese. *** Zaterdag maakte Loïs Openda al zijn 28ste goal van het seizoen in de topper tegen Dortmund. De spits van RB Leipzig zorgde tijdens de tweede helft ook nog voor een assist, uiteindeli­jk werd het 4-1. . *** Nog geen Romelu Lukaku bij AS

Roma in de topper tegen Napoli (2-2) gisteravon­d. De Belgische topschutte­r aller tijden sukkelt nog met een blessure, maar hoopt tegen donderdag f it te zijn voor de halve finale van de Europa League tegen Leverkusen. *** Manchester City won met 0-2 bij Nottingham Forest na twee assists van Kevin De Bruyne.

Frederik Frison (31) koerst weer. De Famenne Classic was zijn eerste wedstrijd nadat hij bij de aanval van een hond een zware wonde aan de teelbal opliep.

Het was het meest bizarre verhaal van het voorjaar. Frederik Frison miste de Vlaamse klassieker­s nadat de hond van een bevriend koppel in zijn edele delen had gebeten. Nu, twee maanden later, kan hij eindelijk weer koersen.

Het spreekt voor zich dat Frison geen makkelijke maanden achter de rug heeft. “Zeker de eerste twee weken waren enorm pijnlijk. Ik denk niet dat ik mijn leven ooit al zo’n erge pijn heb gehad. Daarna is het geleidelij­k aan beter geworden en ondertusse­n ben ik helemaal pijnvrij. De teelbal zit nog ‘opgetrokke­n’ en is nog hard. Het litteken errond heeft tijd nodig opnieuw soepel te worden. Maar ik heb alle controles achter de rug, nu moet de tijd zijn werk doen. Als renner gaat mij dit sowieso niet meer hinderen.”

Vorig jaar zette Frison zichzelf helemaal op de kaart als voorjaarsr­enner. Hij eindigde vierde in GentWevelg­em en vierde in Brugge-De Panne. Resultaten die hem een mooie transfer naar Q35.6 opleverden. Na het gemiste voorjaar is Frison erop gebrand om in de tweede helft van het seizoen zijn waarde voor zijn nieuwe ploeg te bewijzen. “Het was pijnlijk om alle voorjaarsk­oersen te moeten volgen op televisie. Ik denk dat ik echt klaar was, na een onder meer een hoogtestag­e op Tenerife waar ik zelf in had geïnvestee­rd. Het is bruut als je dan op die manier een euh... kruis moet maken over al die mooie koersen. De ploeg heeft me wel volop gesteund. Zij vinden wat gebeurd is alleen maar super erg.”

Frison vertelt zijn verhaal ondertusse­n met de glimlach: “Ik denk maar: ik had mijn dochtertje van 4 bij me. De hond had ook haar kunnen aanvallen. Dan was het allemaal veel erger geweest.”

daag niet wint, dan heb je verloren.”

Winnen – mét De Lie – was dus hoe dan ook de bedoeling en Lotto Dstny loste die favorieten­rol ook helemaal in. De ploeg trok onderweg een waaier, maar omdat de uitkomst met vier renners van Israel Premier Tech te onzeker was, schakelde ploegleide­r Mario Aerts over op Plan B dat oorspronke­lijk Plan A was: alles op de sprint met De Lie.

Die had in de eerste wedstrijdu­ren in de ploegradio nochtans aangegeven zich niet heel goed te voelen, “maar ik heb gezegd: we koersen alsof Arnaud wel goed is”, zei ploegleide­r Aerts. “In de tweede helft van de koers ging hij zich gelukkig ook steeds beter voelen.”

De sprint was kinderspel voor de kopman van Lotto Dstny, die aanzette vanop 150 meter. Ploegmaat Maxim Van Gils – de sterkste man in koers – eindigde zelfs nog derde. “We hadden Maxim in mijn wiel gezet, voor het geval ik helemaal ‘carpaccio’ (sic) was en stil zou vallen”, legde De Lie uit.

Biggetje

Het was in de interviews achteraf dat de ‘oude De Lie’ zich opnieuw manifestee­rde. Voor de start waren het nog vooral clichés genre – “blij dat ik eindelijk weer kan koersen.” Na zijn overwinnin­g zag je opnieuw het zondagskin­d van de voorbije jaren. De Lie lachte met zijn eigen Nederlands, dat nochtans zeer degelijk is. Helemaal enthousias­t werd hij toen het over zijn volgende koersen ging. Eerst de GP de Morbihan, daarna Tro Bro Leon – “de koers van het varken”, dixit De Lie.

Daarmee refereerde hij aan de prijs die de winnaar krijgt van de wedstrijd in de Finistère: een levend biggetje. “Dat hebben we nog niet bij ons op de boerderij.”

Wat De Lie precies uit het lood sloeg afgelopen voorjaar, is niet helemaal duidelijk. Er was de ziekte op hoogtestag­e, de valpartij in Le Samyn, de ziekte van Lyme en wat nog niet allemaal. Maar bij Lotto Dstny geven ze ook aan dat er een aanzienlij­ke mentale dimensie was. De eerste keer tegenslag in een carrière die alleen maar steil omhoog was gegaan, de druk van het steeds meer uitgesprok­en kopmanscha­p die hij toch begon te voelen.

Vandaar dat de ploeg zo vurig hoopte op een vliegende start met overwinnin­g in Marcheen-Famenne. “Dit gaat zijn zelfvertro­uwen heel goed doen”, aldus ploegleide­r Aerts. “Trainen en zich soigneren zal nog gemakkelij­ker gaan. Talent heeft hij sowieso, dus tegen juli kunnen we opnieuw een top Arnaud zien.”

Tour

In juli staat de Tour nog altijd op het programma als zijn eerste grote ronde. “Alleen een dommerik durft onderweg niet van zijn plan af te wijken”, aldus Van de Wouwer, “maar op dit moment houden we vast aan de Tour.”

Staan voor de Tour nog op het programma: de GP de Morbihan (4 mei), Tro Bro Leon (5 mei), Circuit de Wallonie (9 mei) en de Ronde van Zwitserlan­d (9 juni). “Vóór Zwitserlan­d plannen we ook een stage in”, aldus Van de Wouwer. “Het is belangrijk dat er voldoende ruimte blijft voor trainingsb­lokken. Het moet niet gewoon van wedstrijd naar wedstrijd zijn.”

De Lie zelf wilde niet gezegd hebben dat hij na de Famenne Classic het gevoel had dat een pagina was omgeslagen: “Dat niet. Ik ben gewoon heel fier dat ik hier gewonnen heb. Mijn gevoel… ik heb er eigenlijk geen woorden voor.”

“Ik ben heel fier dat ik hier gewonnen heb. Mijn gevoel… ik heb er eigenlijk geen woorden voor”

Arnaud De Lie

Lotto Dstny

 ?? © ACTION IMAGES VIA REUTERS ?? Blessurele­ed bij Youri Tielemans zaterdag bij Aston Villa.
© ACTION IMAGES VIA REUTERS Blessurele­ed bij Youri Tielemans zaterdag bij Aston Villa.
 ?? ?? ARTHUR VERMEEREN BANKZITTER BIJ ATLéTICO
ARTHUR VERMEEREN BANKZITTER BIJ ATLéTICO
 ?? ?? OREL MANGALA GEEN MINUTEN BIJ LYON
OREL MANGALA GEEN MINUTEN BIJ LYON
 ?? ?? AMADOU ONANA INVALLER BIJ EVERTON
AMADOU ONANA INVALLER BIJ EVERTON
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium