Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Manon De Roey uit Schilde wint South African Women’s Open

- CHRISTIAN CEUTERICK

Manon De Roey heeft de South African Women’s Open aan haar palmares toegevoegd. Voor de 32jarige speelster uit Schilde is dit, na de Aramco Team Series in Bangkok (2022), haar tweede zege op de Ladies European Tour.

Vier dagen lang speelde Manon De Roey de pannen van het dak in het Zuid-Afrikaanse Sommerset West. Halfweg de South African Women’s Open telde de 32-jarige golfspeels­ter uit Schilde al drie slagen minder dan haar naaste achtervolg­ster, na ronden in 69 en 67 slagen. Daarna bleef De Roey de tegenstand­ers overvleuge­len en pakte ze met een totaal van 14 onder par en vier slagen verschil haar tweede titel op de Ladies European Tour. “Deze titel betekent veel voor mij”, opende Manon De Roey nadat ze een verplichte champagned­ouche had ondergaan.

“Het was een van mijn doelen dit jaar om een toernooi op mijn naam te schrijven”, ging Manon verder. “Dat is nu bij deze gelukt en ik kan alleen maar terugkijke­n op een heel consistent­e vierdaagse.” Toch waren de omstandigh­eden aan de andere kant van de aardbol allesbehal­ve makkelijk. Stevige wind maakte het spelen een pak moeilijker. “Dat was op zich geen verrassing voor mij en het geeft me ook het nodige vertrouwen. Soms leek het er wel op dat de wind van alle kanten leek te komen. Maar ik heb er mijn voordeel uit gehaald door mijn balvlucht eraan aan te passen en zo van de wind gebruik te maken.”

Uitzonderl­ijke prestatie

Hoe uitzonderl­ijk de prestaties zijn van de gewezen Golf Vlaanderen-topsportst­udente, blijkt uit haar statistiek­en: ze putte 23 birdies weg tijdens de eerste 54 holes. “Ik werk heel hard aan het putten. Het is ook misschien wel het belangrijk­ste onderdeel van het golf, want zo kan je scoren”, aldus De Roey. Aan de zege houdt Manon De Roey een cheque van 48.000 euro over en zo wipt ze in de verdieners­lijst van plaats acht naar de tweede positie. Ook bevestigt ze dat ze na de Olympische Spelen in Tokio klaar is voor een nieuwe olympische deelname in Parijs.

Wat een hoogdag voor Rupel Boom. Terwijl de A-ploeg in het Parkstadio­n Sporting Hasselt over de knie legde en Belisia zo kampioen maakte, pakte de B-ploeg de titel in vierde provincial­e. Dat deden ze in stijl, met een ruime 7-0-zege tegen Rumst. “We hebben er een ware demonstrat­ie van gemaakt”, stak trainer Tijl Torfs zijn trots niet onder stoelen of banken.

Rumst was duidelijk een maatje te klein voor Rupel Boom B en ontsnapte aan dubbele cijfers. Het werd uiteindeli­jk 7-0, ruim voldoende voor het kampioensc­hap, want een gelijkspel volstond. “Dit is een heel mooie dag voor de club”, aldus trainer Tijl Torfs.

“We hadden ons lot in eigen handen; maar je moet het toch altijd nog doen. Soms zie je ploegen ten ondergaan aan de druk die zo’n wedstrijd met zich mee brengt. Maar we stonden na tien minuten al 1-0 voor. Die voorsprong heeft de ploeg vleugels gegeven. Ze hebben er daarna een demonstrat­ie van gemaakt. Knap dat je op deze manier de kers op de taart kan zetten.”

Twee maanden terug leek de titel nochtans veraf. “Klopt. Na het vertrek van trainer Serge Van Den Stock dienden we te improviser­en. Ik moet een dikke pluim geven aan de mensen van de jeugdwerki­ng, die de fakkel mee over hebben genomen. Op zo’n momenten zie je dat Rupel Boom een hechte club is, waar mensen voor elkaar in de bres willen springen. We zijn niet bij de pakken blijven zitten en hebben acht matchen op een rij gewonnen, terwijl de concurrent­ie het wat liet afweten. En dan is het uiteraard mooi als dat resulteert in het behalen van de titel.”

En wat biedt de toekomst? Is deze ploeg klaar voor derde provincial­e? “Daar ga ik wel vanuit”, gaat Torfs verder. “We gaan deze groep proberen samen te houden en we hebben al enkele versterkin­gen aangetrokk­en. Het is ook de bedoeling om volgend seizoen beloftevol­le spelers van de U19 te integreren. We zijn nog op zoek naar een nieuwe coach. Kunnen werken met jonge spelers is een essentiële eigenschap voor die functie, want het is op die weg dat we verder willen gaan.” Het is feest in Boom, want naast de titel voor de B-ploeg, speelt de A-ploeg zo goed als zeker de eindronde. “We speelden op hetzelfde moment als de eerste ploeg, dus we konden helaas niet gaan kijken”, aldus Torfs.

“Maar ik heb vernomen dat er heel veel volk was en dat ze het alweer gedaan hebben in de slotfase. Dit is een hoogdag voor de club en dat moeten we koesteren. Achter dit succes gaan veel vrijwillig­ers schuil. Vrijwillig­ers die zich elke dag weer inzetten voor de club. Ook zij verdienen het om vandaag mee in de schijnwerp­ers te staan”, besluit de coach.

Dat Cappellen door het stoppen van Winkel Sport niet kan zakken, wisten we al. Geen druk meer dus bij de Antwerpena­ren, waar keeperstra­iner Kurt Verhagen in afwezighei­d van T1 Wesley Geuens de honneurs waarnam in Wezet. Dolle pret werd het andermaal allerminst voor geel-rood, dat weer eens met de billen bloot ging. “Het behoud was er, maar we wilden er een erezaak van maken in Wezet”, aldus Verhagen. “Maar dat lukte niet, mede door mijn tactische keuzes. Ik wilde vrij spelen en plezier zien, benadrukke­n dat we wilden voetballen. Dat draaide echter anders uit en daarvoor neem ik de volle verantwoor­delijkheid. Ik kan mijn spelers niets verwijten, want ze speelden met hart en ziel, de mentalitei­t was top. Jammer genoeg incasseerd­en we weer veel goals.”

Cappellen zit al een seizoen lang in de hoek waar de klappen vallen. “Deels door tegenslag, deels mentaal, door alle trainerswi­ssels. Te weinig kwaliteit? Nee, dat zal je mij zeker niet horen zeggen”, sprak de interim-coach.

“Nu is het zaak om ook de laatste twee matchen lekker te voetballen, zeker omdat we niks te verliezen hebben. Dat zal bovendien weer onder Wesley Geuens zijn, die terug uit het buitenland zal zijn na werkverpli­chtingen”, besloot Verhagen.

 ?? © GETTY IMAGES VIA AFP ??
© GETTY IMAGES VIA AFP
 ?? © GOYVAERTS ?? Niets dan blije gezichten bij de spelers van Rupel Boom B (archief)
© GOYVAERTS Niets dan blije gezichten bij de spelers van Rupel Boom B (archief)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium