Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Biden grapt over Trump en zichzelf, maar niet over Israël

-

De Amerikaans­e president Joe Biden (foto) heeft zaterdag tijdens het jaarlijkse ‘Correspond­ents’ Dinner’ voor de verslaggev­ers van het Witte Huis de draak gestoken met zichzelf, maar toch vooral met zijn politieke rivaal Donald Trump.

Zo verwees de 81-jarige Amerikaans­e president met een knipoog naar de bezorgdhed­en over zijn leeftijd. “Leeftijd is een probleem”, zei hij. “Ik ben een volwassen man die het opneemt tegen een 6-jarige.”

Ook Trumps strafzaak over de mogelijke betaling van zwijggeld aan pornoactri­ce Stormy Daniels passeerde de revue. “Donald heeft enkele zware dagen achter de rug. Je kan zelfs spreken van ‘Stormy Weather’.”

Tijdens zijn speech riep Biden de pers ook “oprecht” op geen partij te kiezen. “Ik vraag jullie de ernst van het moment in te zien.” Journalist­en moeten zich in zijn ogen niet laten leiden door bijzaken die de politiek zijn gaan domineren. “Concentree­r je op wat echt op het spel staat.” Biden haalde daarbij “de aanval van Trump op onze democratie” aan, aldus Amerikaans­e media, en riep op bij te dragen aan het voortbesta­an van de democratie.

Honderden mensen voerden naar aanleiding van het diner actie aan het Washington Hilton hotel. Ze scandeerde­n leuzen over de dood van verslaggev­ers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalist­en op het evenement te boycotten. Biden ontweek de protesten en betrad via de achterzijd­e het gebouw. Hij werd daar opgewacht door een kleinere groep demonstran­ten, die opriepen tot een staakt-hetvuren in Gaza. In zijn speech had hij het niet over Israël en Gaza.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium