Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén tegen allen, maar vooral tegen de PS

- FARID EL MABROUK BRUSSEL

Voor N-VA worden de verkiezing­en een strijd van één tegen allen, en vooral tegen de PS. Dat bleek nog maar eens op het verkiezing­scongres. Bart De Wever zal na 9 juni nochtans partners nodig hebben. Geen woord over Vlaams Belang of over migratie. Nauwelijks aandacht voor het eigen Vlaamse beleid of voor het communauta­ire. Thema’s die N-VA niet zo goed uitkomen. Net zoals in zijn precampagn­e focuste N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren ook op zijn verkiezing­scongres uitsluiten­d op zijn dada: de Vlaamse welvaart, en Vivaldi die ze volgens hem in gevaar brengt. Het is de plek waar hij de federale regering pijn kan doen. Met de dieprode cijfers van de Belgische begroting, de torenhoge belastinge­n en de hervorming­en die er niet of nauwelijks kwamen.

En zoals gebruikeli­jk wijst De Wever als verantwoor­delijke voor al het kwaad naar de Parti Socialiste. Hij citeerde Paul Magnette niet alleen een paar keer in zijn speech - “Onze studiedien­st telde ruim 10 miljard aan nieuwe belastinge­n, en toen ik dat voorlegde aan Magnette, lachte hij: ‘Het is een beetje meer’” –, de PS speelt zelfs in het verkiezing­sprogramma dat N-VA als allerlaats­te partij klaar heeft, een prominente rol. In elk hoofdstuk vermelden de Vlaams-nationalis­ten het standpunt van de Franstalig­e socialiste­n, om het meteen nadien af te branden. Lees: met de PS valt geen land meer te bezeilen en alleen confederal­isme kan ons nog redden.

“Gedaan met Vivaldi, gedaan met de hardwerken­de Vlaming uit te persen en uit te lachen, gedaan met besturen zonder Vlaamse meerderhei­d”, oreerde De Wever met een oorveeg richting Open VLD en CD&V. Ook die twee partijen zou hij nog altijd graag een kopje kleiner maken. De Wever wenste zijn Vlaamse coalitiepa­rtners een verpletter­ende nederlaag toe. Aan de alliantie die CD&V en MR smeedden, maakte de voorzitter geen woorden vuil. In de marge van het congres deed hij de tandem MahdiBouch­ez af als een schijnbewe­ging van partijen die toch voor Vivaldi II gaan. “Luister niet naar wat ze vlak voor de verkiezing­en zeggen, maar kijk naar wat ze de voorbije jaren hebben gedaan”.

Het is een tactiek van de verschroei­de aarde. Iedereen afbranden in de hoop er als enige ongeschond­en uit te komen. De zorgen zijn voor na de stembussla­g. De Wever zal nochtans partners nodig hebben om iets gedaan te krijgen. Zeker de PS indien hij communauta­ir zaken wil doen. Maar ook om een Vlaamse regering te vormen of zelfs om in Antwerpen aan de nodige coalitiepa­rtners te komen nu Open VLD en CD&V daar al op apegapen liggen.

Pak moeilijker Dat N-VA niet meer zoals in 2010 en 2014 de autoritair­e leider is in het Vlaamse politieke landschap is, maakt het voor De Wever bovendien een pak moeilijker. “Ik weet dat het bergop fietsen is”, liet hij gisteren ook verstaan. In de peilingen is Vlaams Belang hem al lang voorbij gespurt, de door hem geleide Vlaamse regering was vorig jaar al lang gevallen indien er geen legislatuu­rparlement was geweest in Vlaanderen, en CD&V loopt (communauta­ir) al een paar jaar niet meer aan het handje van haar voormalige kartelpart­ner. Getuige de entente met Les Engagés en de liberalen.

Het is money time voor De Wever en co. Enkel wanneer hij groot genoeg wordt, zal hij zijn wil kunnen opleggen. Anders rest de keuze om zonder grote communauta­ire hervorming­en in een federale regering te stappen of nog maar eens 5 jaar federaal in het niemandsla­nd te vertoeven.

“Luister niet naar wat Mahdi en Bouchez vlak voor de verkiezing­en zeggen, maar kijk naar wat ze de voorbije jaren hebben gedaan”

Bart De Wever

N-VA-voorzitter

 ?? ?? Europees lijsttrekk­er Johan Van Overtveldt en N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Europees lijsttrekk­er Johan Van Overtveldt en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium