Het Belang van Limburg

NMBS BELEDIGT ONS

- Door Eric DONCKIER

De NMBS Groep gaat van nu tot en met 2025 net geen 26 miljard euro investeren in nieuw rollend materieel, infrastruc­tuur en stations; en dit zowel voor de HST, het GEN rond Brussel en het klassieke spoorverke­er. Limburg valt daarbij volledig uit de boot. Hoe kan dat nu? Maar eerst een paar cijfers.

De NMBS gaat tot 2025 net geen 26 miljard euro investeren. Hiervan kan men 50,9 miljoen euro in Limburg lokalisere­n. Dat betekent dat Limburg goed is voor twee duizendste­n van de NMBS-investerin­gen.

Van deze Limburgse investerin­gen is 90 procent gepland vanaf 2020. Dat is ver weg. Het is dus helemaal niet zeker dat het weinige dat de NMBS voor Limburg over heeft, ook daadwerkel­ijk zal geïnvestee­rd worden.

We mogen ons die vraag stellen omdat in het investerin­gsplan 19912000 Limburg 1,9 procent van de middelen kreeg toegewezen, maar slechts 14 procent daarvan werd gerealisee­rd. In het investerin­gsplan 2001-2012 kon men 1,5 procent van de middelen op de Limburgse rekening bijschrijv­en. Daarvan werd amper 26 procent gerealisee­rd, inclusief de bocht van Leuven.

Limburg is goed voor 8,2 procent van de Belgische bevolking, 3,6 procent van de treinkaart­houders en 1,9 procent van de opstappers, maar krijgt slechts 0,02 procent van de NMBS-investerin­gen. Wij hebben hier nooit de thesis verdedigd dat Limburg in welk dossier dan ook zijn aandeel moet krijgen in verhouding tot de bevolking. We zullen dat nooit doen. Dat zou pas absurd zijn. Maar een aandeel van 0,02 procent, dat is het absurde voorbij. Dat is met ons lachen, dat is ons beledigen, dat is ons degraderen tot een stelletje onnozelaar­s. We zitten in een vicieuze cirkel. Het treinaanbo­d in Limburg is klein. Omdat er weinig treinen zijn, kunnen ook maar weinig mensen de trein nemen. Omdat weinig mensen de trein nemen, investeert de NMBS niet in Limburg. En dat op een ogenblik dat we meer dan ooit investerin­gen nodig hebben in Limburg. Omdat investerin­gen voor werk zorgen. En omdat we treinen nodig hebben om te kunnen gaan werken buiten de provincie wegens nu al te weinig en na de sluiting van Ford nog minder werk in eigen streek. Het investerin­gsplan moet nog worden goedgekeur­d door de Kamer. Wij vragen, neen, wij eisen dat de Limburgse volksverte­genwoordig­ers er voor zorgen dat alle Vlaamse volksverte­genwoordig­ers dit plan tegenhoude­n. Wij vragen, neen, wij eisen dat de Vlaamse regering dit plan tegenhoudt. De NMBS moet haar huiswerk overdoen. Onze Limburgse politici weten dus wat doen. We zullen ze scherp in het oog houden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium