Het Belang van Limburg

Gezin in Kosovo trekt nog altijd Vlaamse huurpremie

- Koen Koen SNOEKX SNOEKX

LEOPOLDSBU­RG - Een Kosovaars ars koppel koppel dat dat begin begin vorig jaar vanuit ons land naar Kosovo Kosovo vluchtte, vluchtte, trekt trekt een jaar later nog altijd huursubsid­ies bsidies van van de de Vlaamse Vlaamse overheid. Een man uit Leopoldsbu­rg, burg, die die zijn zijn appartesto­otte appartemen­t aan het koppel verhuurde, stootte op op rekeningui­toppel rekeningui­ttreksels waaruit blijkt dat het koppel elke elke maand maand nog nog altijd een Vlaamse huurpremie van van 213 213 euro euro opstrijkt opstrijkt terwijl het gezin al een jaar in Kosovo Kosovo woont. woont. Op Op een een jaar tijd kreeg het koppel zo al ruim uim 2.500 2.500 euro euro Vlaams Vlaams geld onterecht op hun rekening gestort. gestort.

Kampenaar Arthur Pauwels sloot in maart 2011 een huurcontra­ct met een Kosovaars koppel. De familie, een vader en moeder met twee kinderen van 6 en 2 jaar, nam zijn intrek in een appartemen­t van Pauwels op het Koningin Astridplei­n in Leopoldsbu­rg en moest 600 euro per maand huur betalen.

Uittreksel­s

“In het begin betaalde het koppel netjes dat bedrag, maar na een tijdje begonnen er moeilijkhe­den te komen”, zegt Pauwels. “De betalingsp­roblemen bleven aanslepen en het koppel bouwde een huurachter­stand op van 1.200 euro.” Pauwels gaf het koppel nog wat tijd, tot het Kosovaarse gezin in februari vorig jaar plots met de noorderzon verdween. “Ik heb sindsdien nooit nog iets van het gezin gehoord. Ik kon ook geen contact zoeken want ik had geen telefoonnu­mmer van hen.” Pauwels maakte het appartemen­t in Leopoldsbu­rg, waar het Kosovaarse gezin een jaar lang woonde, leeg en en trok trok er er kort kort daarna daarna zelf zelf in. in. “In maart maart 2012 2012 heb heb ik ik mijn mijn domicilie domicien laten vastleggen vastleggen op op het het adres adres van van het appartemen­t ppartement in in Leopoldsbu­rg.” Leopoldsbu­rg.” Pauwels wels vernam vernam sindsdien sindsdien niets niets meer van van het het gezin, gezin, tot tot hij hij vorige vorige week in in zijn zijn brievenbus brievenbus plots plots op op rekeningui­ttreksels ninguittre­ksels van van het het Kosovaarse Kosose koppel koppel stootte. stootte. “Toen “Toen ik ik die die bekeek, ek, viel viel ik ik achterover”, achterover”, zegt zegt Pauwels. wels. “Het “Het koppel koppel is is al al een een jaar jaar weg uit uit België, België, maar maar het het trekt trekt van van de Vlaamse aamse overheid overheid wel wel nog nog altijd altijd huursubsid­ies.” subsidies.” Dat blijkt blijkt ook ook uit uit de de rekeningui­tels rekeningui­ttreksels van van de de Kosovaarse Kosovaarse familie familie die Pauwels auwels ons ons toont. toont. Op Op de de afschrifte­n afften is is te te zien zien dat dat het het koppel koppel bijvoorbee­ld orbeeld op op 29 29 juni juni 2012 2012 en en op op 1 oktober ober 2012 2012 telkens telkens 639 639 euro euro op op haar rekening rekening kreeg kreeg gestort gestort door door het Agentschap gentschap Wonen Wonen Vlaanderen, Vlaanderen, onder r de de vermelding vermelding ‘FB ‘FB Vlaamse Vlaamse Gemeenscha­p eenschap huur’. huur’. Op Op 29 29 november novem2012 2012 ontving ontving het het koppel koppel nog nog eens 426 426 euro euro en en op 19 9 december december 2012 stortte stortte de de Vlaamse Vlaamse overheid overheid opnieuw opnieuw een een schijf schijf van van 213 213 euro. euro.

Presevo Presevo

Het Het Kosovaarse Kosovaarse koppel koppel krijgt krijgt met met andere andere woorden woorden van van het het Agentschap Agentschap Wonen Wonen Vlaanderen Vlaanderen elke elke maand maand een een huurpremie huurpremie van van 213 213 euro, euro, terwijl terwijl het het gezin gezin al al een een jaar jaar lang lang - - sinds sinds februari februari 2012 2012 - - in in Kosovo Kosovo woont. woont. Op Op een een jaar jaar tijd tijd kreeg kreeg het het koppel koppel zo zo al al ruim ruim 2.500 2.500 euro euro Vlaams Vlaams geld geld onterecht onterecht op op zijn zijn rekening rekening gestort. gestort. Dat Dat het het gezin gezin in in de de buurt buurt van van Kosovo Kosovo verblijft, verblijft, blijkt blijkt ook ook duidelijk duidelijk uit uit de de rekeningui­ttreksels. rekeningui­ttreksels. Daarop Daarop is is te te zien zien dat dat het het koppel koppel op op regelmatig­e regelmatig­e basis basis geld geld afhaalt afhaalt in in een een bank bank in in de de Servische Servische stad stad Presevo, Presevo, vlakbij vlakbij de de Kosovaarse Kosovaarse grens. grens. Het Het koppel koppel haalt haalt het het geld geld meestal meestal af, af, kort kort na na de de storting storting van van een een nieuwe nieuwe schijf schijf Vlaams Vlaams geld. geld. Pauwels Pauwels nam nam al al contact contact op op met met het het Agentschap Agentschap Wonen Wonen Vlaanderen, Vlaanderen, waar waar hij hij te te horen horen kreeg kreeg “dat “dat de de zaak zaak onderzocht onderzocht wordt”. wordt”. “Het “Het is is toch toch onbegrijpe­lijk onbegrijpe­lijk dat dat dat dat Kosovaarse Kosovaarse koppel koppel al al een een jaar jaar lang lang Vlaams Vlaams geld geld trekt, trekt, terwijl terwijl het het gezin gezin bij bij mij mij nog nog altijd altijd een een huurachter­stand huurachter­stand van van 1.200 1.200 euro euro heeft”, heeft”, zucht zucht Pauwels. Pauwels. “Ik “Ik heb heb het het Agentschap Agentschap Wonen Wonen al al voorgestel­d voorgestel­d om om die die huursubsid­ies huursubsid­ies gewoon gewoon aan aan mij mij door door te te storten, storten, maar maar dat dat was was natuurlijk natuurlijk niet niet mogelijk.” mogelijk.”

ONBEGRIJPE­LIJK DAT HET GEZIN IN KOSOVO AL EEN JAAR LANG EEN VLAAMSE HUURPREMIE TREKT EN BIJ MIJ EEN HUURACHTER­STAND VAN 1.200 EURO HEEFT Arthur PAUWELS

 ?? Foto’s Tony VAN GALEN/Belga ??
Foto’s Tony VAN GALEN/Belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium