Het Belang van Limburg

Twee Limburgers dingen naar zitje in Italiaanse parlement

EX-CONSUL EN TONGERS RESTAURANT­HOUDER OP HET STEMBLAD

- Liliana CASAGRANDE

GENK/TONGEREN - Straks zit er in het Italiaanse parlement naast Silvio Berlusconi of huidig premier Mario Monti misschien wel een Italiaan met een Limburgse band. Er zijn zelfs twee kandidaten met een Limburgse connectie: Donata Robiolio Bose - de vorige consulaire agent voor Limburg - en Giordano Gardelli, een restaurant­uitbater uit Tongeren.

In Italië trekken ze op 24 en 25 februari naar de stembus. Maar de Italianen die hier wonen kunnen nu al stemmen. Toch zodra ze hun brief in handen krijgen en dat is normaal gezien een dezer dagen. Deze keer is de strijd hevig. Mensen hebben namelijk begrepen dat ze echt wel kans maken op een van de zes zetels die speciaal gereservee­rd zijn voor buitenland­se Italianen. Voor het kiesdistri­ct Europa zijn er dat vier voor de Kamer en twee voor de Senaat. Vorige keer was een Zwitser met amper 1.400 stemmen verkozen en dat hebben ze hier onthouden. “Zeker nadat hij is overgelope­n naar het kamp van Berlusconi en in ruil een postje heeft gekregen in Abruzzo”, zegt Fernando Marzo, voorzitter van Acli-Vlaanderen (een sociocultu­rele organisati­e die Italianen in Vlaanderen ondersteun­t nvdr).

Criminele organisati­e

De vorige verkiezing­en hebben nog op een andere manier de aandacht getrokken. “Toen is in Brussel iemand opgekomen voor de partij van Berlusconi, de PDL, die verkozen was dankzij de hulp van de criminele organisati­e ‘ndrangheta uit Calabrië. Hij had zelfs een vals adres opgegeven. We horen ook allerlei geruchten over stemmen die zouden worden gekocht voor 20 euro, maar wat klopt daarvan? In Limburg kan zoiets niet, hier is de sociale controle nog groot.”

Consul

In Limburg alleen al zijn er zo’n 10.500 Italiaanse stemmen te verdelen. Bij de Italiaanse vrije radio Radio Internazio­nale weten ze niet wat hen overkomt. “Zoveel reclamespo­ts hebben we nog nooit verkocht”, zegt Vincenzo Bongiorno. “We krijgen ook zeer veel kandidaten over de vloer en elke vereniging is bezig met het organisere­n van debatten.” Donata Robiolio is een van de Italianen die campagne voert in Limburg, waar ze geen onbekende is. Ze dook destijds (van 2003 tot 2008) als consulair agent overal op en rijdt nu opnieuw rond in de provincie in een Fiat 500. “Na Genk ben ik overgeplaa­tst naar Jeruzalem”, legt ze uit. “Daar ben ik tot vorig jaar gebleven. Ik was de coördinato­r voor Gaza, Jordanië en Jeruzalem. Ik heb lang getwijfeld om in de politiek te stappen. Tot ik de partij Maie leerde kennen. Ik hou ervan dat ze niet in het linkse of in het rechtse kamp thuishoren en dat ze zich net concentrer­en op Italianen in het buitenland.” Robiolio kent als ex-diplomate het departemen­t voor de buitenland­se Italianen zeer goed. “In Rome moeten ze toch eens gaan inzien dat die Italianen in het buitenland een kapitaal vormen. Ze hebben Italië ook altijd financieel ondersteun­d.” De meeste Italianen in België zijn vooral boos omdat het consulaat in Genk is afgeschaft en ze nu voor al hun papieren naar Brussel moeten. Zeker voor oudere mensen is dit lastig. Robiolio - die zelf in Brussel woont - wil niet zeggen dat ze dit kan oplossen. “Maar we moeten in Rome echt een lobbygroep vormen die de belangen van de Italianen in het buitenland verdedigt.”

Gardelli

Ook een tweede ‘Limburger’ komt op bij de Italiaanse verkiezing­en. Giordano Gardelli is een architectr­estaurantu­itbater, getrouwd met een Italiaans-Limburgse en zo 10 jaar geleden aangespoel­d in Tongeren. Op de Hasseltses­teenweg baat hij de Osteria dei Cavalieri uit. Net als Robiolio, staat Gardelli op de lijst van Maie. “Ik ben geen aanhanger van Berlusconi of van Monti.” Gardelli doet ook zijn best om overal stemmen te ronselen. “Maar makkelijk is dat niet, want veel Italianen zijn aangeslote­n bij vereniging­en en vakbonden en die vullen vaak ook hun stembrieve­n in.”

 ?? Foto JG ?? Ook Tongers restaurant­houder Giordano Gardelli wil naar het Italiaanse parlement.
Foto JG Ook Tongers restaurant­houder Giordano Gardelli wil naar het Italiaanse parlement.
 ?? Foto TVG ?? De Italiaanse Donata Robiolio Bose, vijf jaar lang consulair agent in Genk, komt op voor Maie. “De partij concentree­rt zich op Italianen in het buitenland.”
Foto TVG De Italiaanse Donata Robiolio Bose, vijf jaar lang consulair agent in Genk, komt op voor Maie. “De partij concentree­rt zich op Italianen in het buitenland.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium