Het Belang van Limburg

Buitenland­ers vragen steeds vaker in België euthanasie aan

- Wim BR BRILLOUET

HASSELT - Steeds meer patiënten uit de VS, Frankrijk en Duitsland sturen hun dossier naar België op om na te gaan of ze in aanmerking komen voor euthanasie. “Zelfs uit Nederland krijgen we aanvragen, terwijl het daar ook is toegelaten”, zegt autoriteit Wim Distelmans.

Vorig jaar heeft een tiental buitenland­se patiënten in ons land euthanasie laten uitvoeren. In de Belgische euthanasie­wet staat nochtans een belangrijk­e voorwaarde, die euthanasie­toerisme fors moet beperken. “Er moet altijd sprake zijn van een relatie arts-patiënt”, zegt Wim Distelmans, titularis van de leerstoel Waardig Levenseind­e (VUB). “Die vertrouwen­sband moet er altijd zijn. Buitenland­se patiënten moeten dus naar ons land komen als ze in aanmerking willen komen. En dat gebeurt. Ze sturen hun dossier op naar ons en dan bekijken we of hij of zij aan alle voorwaarde­n voldoet.” De euthanasie­wet is in 2002 in ons land ingevoerd. Een aantal partijen vreesde dat er een euthanasie­stroom op gang zou komen richting België. “Na tien jaar kunnen we zeggen dat het euthanasie­toerisme eerder beperkt is”, zegt Distelmans. “Het is niet te vergelijke­n met Zwitserlan­d, waar je hulp kan krijgen bij levensbeëi­ndiging.”

80% in Vlaanderen

De meeste aanvragen komen van terminale kankerpati­ënten (90%). In stijgende lijn zit zit het het aantal aantal patiënten patiënten met zware psychische sychische klachten. klachten. “Dat is nu toch ch al al 7% 7% van van alle alle aanvragen”, zegt zegt Françoise Françoise De Weirt van n de de Federale Federale Controle- en Evaluatiec­omanasie. Evaluatiec­ommissie Euthanasie. “Het “Het verschil tussen n Vlaanallon­ië Vlaanderen en Wallonië is ook nog altijd altijd enorm. Artsen tsen registrere­n acht ht op de tien gevallen in Vlaanderen, twee op de tien n in Wallonië.” Volgens experts hebben Waalse artsen een andere kijk op euthanasie en hebben patiënten er minder inspraak in de manier waarop ze met hun lijden willen omgaan. Dat het aantal euthanasie­gevallen in een jaar tijd met een kwart stijgt, is onder andere te wijten aan de belangstel­ling van de media. “Een film als ‘Tot Altijd’ over het leven van Mario Verstraete, heeft heel veel losgemaakt bij de Belgen”, zegt De Weirt. “Dat pakt me wel”, zegt regisseur Nic Balthazar (foto links). “De film is een ode aan artsen zoals Wim Distelmans Distelmans en en Marc Marc Cos Cosyns en natuurlijk tuurlijk aan aan Mario Mario V Verstraete. Zij Zij hebben hebben voor voor o ons gestreden den zodat zodat we we in in België een keuze keuze hebben hebben om om sereen te sterven. sterven. Als Als dan dan blijkt dat de de film film veel veel men mensen aan het denken denken zet, zet, ma maakt me dat wel wel trots. trots. De De film wordt nu nu in in 13 13 la landen vertoond. toond. Ik Ik kan alleen maar maar hopen h dat ‘Tot ‘Tot A Altijd’ ook daar daar het debat aanw aanwakkert.”

 ?? Foto HBvL ?? Een beeld uit de film ‘Tot Altijd’, over MS-patiënt Mario Verstraete (in de film Koen Degraeve), die euthanasie pleegde.
Foto HBvL Een beeld uit de film ‘Tot Altijd’, over MS-patiënt Mario Verstraete (in de film Koen Degraeve), die euthanasie pleegde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium