Het Belang van Limburg

Eurocraten staken om behoud van toplonen

EUROPESE RAAD LIGT PLAT VLAK VOOR BUDGETTOP

- MW/Belga

BRUSSEL - Vlak voor de top over de meerjarenb­egroting 2014-2020 hebben de ambtenaren van de Europese Raad - die de top praktisch organisere­n - platgelegd. De eurocraten zijn bezorgd dat de Europese lidstaten gaan snijden in hun toplonen en - vergoeding­en. De voorbije dagen rekenden Europese media uit dat duizenden EU-ambtenaren meer verdienen dan premiers als Di Rupo of Rutte.

Twee dagen voor een nieuwe EU-top over de meerjarenb­egroting heeft een deel van de Europese ambtenaren dinsdag (weeral) gestaakt tegen geplande bezuinigin­gen in de administra­tieve uitgaven - hun lonen en vergoeding­en. Ruim 2.000 ambtenaren van de Europese Raad gaven gehoor aan de stakingsop­roep, meldde adjunct-secretaris-generaal Félix Géradon van ambtenaren­bond Union syndicale: “Het Lipsiusgeb­ouw is zo goed als leeg.” Door een afslanking van het ambtenaren­apparaat met 5 procent en een verhoging van de pensioenle­eftijd van 63 tot 65 jaar wil de Europese Commissie de komende 7 jaar 1 miljard euro bezuinigen. De Europese bureaucrat­ie kost alles bij elkaar zo’n 6 procent van de Europese begroting. Over de volgende begrotings­termijn van 7 jaar (2014 - 2020) is dat 67 miljard euro.

Meer dan Di Rupo

EU-lidstaten als Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland eisen echter extra besparinge­n. De Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken Frans Timmermans antwoordde dit weekend op een parlementa­ire vraag dat er 3.000 Europese ambtenaren waren die bruto meer verdienden dan premier Mark Rutte. De Nederlands­e regeringsl­eider verdient 144.000 euro per jaar bruto. Onze premier Di Rupo doet het met tien procent minder. Ook de Duitse conservati­eve krant Die Welt had uitgeteld dat “vele duizenden” Europese ambtenaren een basissalar­is hadden dat boven dat van bondskanse­lier Merkel ligt: 18.370 euro per maand tegen 16.359 euro. Volgens Die Welt verdienen 11.000 (van de 46.000) Europese ambtenaren minstens 12.444 euro per maand.

‘Goeie krachten’

Volgens de Europese ambtenaren­bonden is hun koopkracht sinds 2004 dan weer met 10% is gedaald, tegen 4,7% bij nationale ambtenaren. De eurocraten kregen gisteren steun van eurocommis­saris Maros Sefcovic, verantwoor­delijk voor het ambtelijke apparaat. In een interview met de Süddeutsch­e Zeitung maakte hij brandhout van de meest extreme besparings­voorstelle­n, tot 15 miljard euro. “We betalen jaarlijks 4,5 miljard euro aan salarissen. Hoe kan ik dan 15 miljard euro besparen. Drie jaar lang niemand uitbetalen?” De Europese bureaucrat­ie rechtvaard­igt de hoge salarissen met de concurrent­ieslag om de ‘beste krachten’ met andere internatio­nale organismen of met Europa’s concurrent­en. Zonder topmensen zou de EU nergens staan in - bijvoorbee­ld - cruciale onderhande­lingen over handelscon­flicten. De EU heeft het de laatste tijd toch al lastig om ‘goeie mensen’ aan te trekken, ondanks de lonen en voordelen (16% vergoeding voor de straf om in Brussel te moeten wonen, 1000 euro schoolverg­oeding per kind). Fransen, Duitsers en Britten laten Brussel links liggen. De EU moet steeds vaker tevreden zijn met kandidaten uit nieuwe lidstaten - of met Belgen.

 ?? Foto Belga ?? Eurocraten staakten gisteren in Brussel tegen de bezuinigin­gsplannen.
Foto Belga Eurocraten staakten gisteren in Brussel tegen de bezuinigin­gsplannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium