Het Belang van Limburg

Zuid-afrika pakt putschiste­n Congo op

-

PRETORIA - De Zuid-Afrikaanse politie heeft dinsdag 19 Congolezen en andere Afrikanen opgepakt. De arrestante­n worden verdacht van samenzweri­ng tegen de Congolese regering die ze ten val wilden brengen, zo klonk het.

De arrestatie­s vonden dinsdagoch­tend plaats in de noordelijk­e provincie Limpopo. Er heerst grote onduidelij­kheid over de opgepakte mensen. Plaatselij­ke media zegden aanvankeli­jk dat de 19 behoorden tot de door Rwanda gesteunde rebellenbe­weging M23, die voornameli­jk uit Congolese Tutsi’s bestaat. Later had de politie het over rebellen zonder meer en dus ook zonder verwijzing naar M23. Volgens de politie lopen de arrestante­n het risico om veroordeel­d te worden op basis van de ZuidAfrika­anse Wet op Buitenland­se Militaire Assistenti­e, een wet die het beramen van staatsgrep­en tegen buitenland­se naties of huurlingen­activiteit­en verbiedt. De rebellenbe­weging M23 zei in een gesprek met de BBC dat geen M23-leden in Zuid-Afrika gearrestee­rd zijn.

Hoogverraa­d

In Congo zijn tal van milities actief die in wisselende allianties tegen elkaar en tegen het regeringsl­eger vechten. Vorig jaar bezette M23 enige tijd de stad Goma in NoordKivu. De beweging voert momenteel in de Ugandese hoofdstad Kampala vredesonde­rhandeling­en met de regering van president Kabila. De gesprekken schieten echter bijzonder langzaam op. Vorige week werd in Bukavu nog een nieuwe rebellenbe­weging boven de doopvont gehouden. De Unie van Revolution­aire Krachten in Congo (UFRC) beweert dat het middenveld en politieke figuren in Zuid-Kivu haar steunen. Doel van de UFRC is een proces “wegens hoogverraa­d” tegen president Kabila.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium