Het Belang van Limburg

Zeven doden in VS in bus Van Hool door defecte rem

Onderzoek naar bus van fabrikant in Lier

- BP/JvdP

YUCAIPA/LIER - Een zwaar ongeval in Californië met een bus van producent Van Hool uit Koningshoo­ikt (Lier) beroert de Amerikanen. Vermoedeli­jk was er een probleem met de remmen tijdens een lange afdaling in de Californis­che bergen. Minstens zeven mensen lieten het leven.

Het ongeval gebeurde zondagavon­d plaatselij­ke tijd in het stadje Yucaipa in de Californis­che bergen, niet ver van Los Angeles. De bus bracht Mexicaanse toeristen naar huis na hun skivakanti­e in Big Bear Lake. Even voor de bestuurder met de volle bus inreed op een vrachtwage­n, heeft hij blijkbaar nog geroepen dat passagiers de hulpdienst­en moesten bellen omdat de remmen het niet meer deden in de lange afdaling. Enkele ogenblikke­n later botste hij met volle snelheid tegen een auto en een pick-up. De gevolgen waren dramatisch. De bus kantelde en mensen werden eruit geslingerd. Minstens zeven mensen overleefde­n het drama niet. Een dertigtal Mexicaanse toeristen, waaronder kinderen, werd naar het ziekenhuis gebracht. Mogelijk zullen nog meer mensen bezwijken aan hun verwonding­en. Ook de chauffeur is gewond, maar niet kritiek. Hij deed aan de politie zijn relaas over de haperende remmen. Hulpverlen­ers spraken over één van de ergste dingen die ze ooit meemaakten. De buurt van het ongeval lag bezaaid met afgerukte lichaamsde­len en wrakstukke­n.

Louche vervoerbed­rijf

In de VS willen ze nu in de eerste plaats het fijne weten over de oorzaak van het drama. Het verhaal van de haperende remmen wordt onderzocht, net als andere pistes, zoals een menselijke fout of overdreven snelheid. “Ook het onderhouds­boekje, het naleven van de veiligheid­sregels en de rol van de bestuurder zullen onder de loep genomen worden”, bevestigt Robert Accetta van de National Transporta­tion Safety Board. Nieuwszend­ers als CNN en Fox News zoeken ondertusse­n mee naar een schuldige. Over de rol van het vervoersbe­drijfje Scapadas Magicas, dat de bus leverde, werd al uitvoering bericht. Er zouden al eerder problemen met de remmen zijn gemeld en de banden zouden niet altijd tijdig vervangen zijn. Er zouden de laatste twee jaar bij inspecties maar liefst 26 overtredin­gen vastgestel­d zijn, verspreid over de amper drie voertuigen van het bedrijfje. In die periode gebeurden er wel geen ongevallen. De naam van fabrikant Van Hool wordt tijdens de berichtgev­ing in de VS niet prominent genoemd.

 ?? Foto Reuters ?? De rampbus in Yucaipa, met vooraan duidelijk het logo van Van Hool.
Foto Reuters De rampbus in Yucaipa, met vooraan duidelijk het logo van Van Hool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium