Het Belang van Limburg

NMBS negeert Limburg

ZO GOED ALS GEEN INVESTERIN­GEN IN ONZE PROVINCIE

- Eric DONCKIER R

BRUSSEL – De NMBS gaat van nu tot en met 2025 net geen 26 miljard euro investeren. Maar onze provincie valt opnieuw zo goed als helemaal buiten de prijzen. Enkel het station van Hasselt zal vernieuwd worden. Dat blijkt uit het investerin­gsplan van de NMBS Groep zoals het gisteren in de commissie-Infrastruc­tuur van de Kamer werd voorgestel­d.

De NMBS gaat van nu tot 2025 bijna 26 miljard euro investeren, 25.987 miljoen euro om helemaal juist te zijn. Dat geld gaat naar de volgende projecten. 5.228 miljoen euro naar veiligheid. Daaronder vallen o.a. de seinhuizen en de overwegen, maar ook en vooral de beveiligin­g van de treinen met het ETCSbeveil­igingssyst­eem waardoor ze automatisc­h gaan remmen wanneer ze door een rood licht rijden. 16.746 miljoen euro naar mobiliteit. Daarvan gaat onder andere 3.540 miljoen euro naar de vernieuwin­g van het rollend materieel, 8.654 miljoen euro naar de verbeterin­g van de infrastruc­tuur en 3.006 miljoen euro naar de vernieuwin­g van de stations. Voorts gaat er nog 2.022 miljoen euro naar ondersteun­ing (dienstgebo­uwen, informatic­a, voertuigen­park…) en 1.990 miljoen euro naar de opbouw van een financiële reserve om onverwacht­e tegenslage­n te kunnen opvangen.

Limburg vergeten

Het spreekt voor zich dat de vernieuwin­g en uitbreidin­g van het rollend materieel en verbeterin­g van de infrastruc­tuur ook de Limburgse spoorreizi­gers ten goede komt. Maar in Limburg zelf wordt er amper geïnvestee­rd. Zo is er in het investerin­gsplan opnieuw geen sprake van: de heropening van Lijn 20 van Hasselt naar Maastricht, de heropening van Lijn 18 van Hasselt naar Neerpelt, een verdubbeli­ng van Lijn 21 van Hasselt naar Sint-Truiden (zat nochtans in de investerin­gsplannen 1991-2000 en 2001-2012), de heropening van de lijn Hamont-Weert (zat nochtans in het investerin­gsplan 2001-2012), de elektrific­atie van de Lijn 19 tussen Hamont en Mol, het op 120 km/h brengen van het spoor tussen Zonhoven en Zolder (zat nochtans in het investerin­gsprogramm­a 1991-2000), een NMBS-werkplaats zoals door Herman Daems en zijn experten gevraagd in hun SALK-rapport (Strategisc­h Actieplan Limburg).

Station Hasselt

Wordt er dan helemaal niets geinvestee­rd in Limburg? Toch wel. Een opsomming. Sorry, een kleine opsomming.

1. STATION HASSELT: Vanaf het jaar 2020 wil de NMBS 42,236 miljoen euro uittrekken voor de renovatie van het station van Hasselt en de omgeving. Het zou daarbij gaan om de volgende werken: de vernieuwin­g van het stationsge­bouw, een ophoging en vernieuwin­g van de perrons, de verbeterin­g van de toegankeli­jkheid door de bouw van een nieuwe voetganger­sbrug met liften en roltrappen, de uitbreidin­g van de parking kant Runkst met 500 plaatsen, de uitbreidin­g van de fietsensta­llingen met 1.500 plaatsen en de bouw van een nieuw districtsg­ebouw en dienstgebo­uw. Ter vergelijki­ng: voor het station van Bergen (stad van Di Rupo) trekt de NMBS de komende jaren 205 miljoen euro uit.

2. WERKPLAATS HASSELT:

De werkplaats Hasselt wordt uitgebreid met een nieuwe hal voor het onderhoud van M6-rijtuigen. Hier is een investerin­g van 6 miljoen euro mee gemoeid. Die zorgt niet voor bijkomende arbeidspla­atsen. 3. LEOPOLDSBU­RG: De NMBS trekt 2,5 miljoen euro uit voor een studie over hoe de terreinen van NMBS-Holding in Leopoldsbu­rg kunnen ontwikkeld worden. Daarbij wordt ook gedacht aan een parking voor 200 auto’s. Het geld voor deze studies komt wel pas vrij in… 2024 (1 miljoen euro) en 2025 (1,5 miljoen euro).

4. BOKRIJK EN SINT-TRUIDEN: Tot slot trekt de NMBS 130.000 euro uit voor aanpassing­swerken in Bokrijk en 33.000 euro voor kleine werken in Sint-Truiden.

Gebroken beloftes

Samengetel­d is dit 50,899 miljoen euro of afgerond 2/1.000ste van het NMBS-investerin­gsbudget. Bovendien is het nog maar de vraag of de investerin­gen ook daadwerkel­ijk zullen doorgaan. Zoals reeds aangehaald zaten de verdubbeli­ng van de Lijn 21 (Hasselt/Sint-Truiden) en andere projecten al in vorige investerin­gsprogramm­a’s, maar werden die werken niet uitgevoerd. Kamerlid Steven Vandeput (NVA) rekende uit dat Limburg 1,6 procent van de middelen kreeg in het investerin­gsprogramm­a 19912000, maar dat daarvan uiteindeli­jk amper 14 procent gerealisee­rd werd. In het investerin­gsprogramm­a 2001-2012 kreeg Limburg dan weer 1,5 procent van de middelen toegewezen, inclusief de bocht van Leuven. Hiervan werd uiteindeli­jk k amper 26 procent (inclusief bocht t van Leuven) gerealisee­rd. Ook opvallend: de NMBS gaf f samen met drie andere partners s 72.600 euro uit voor masterplan­nen n voor de stations van Sint-Truiden n en Tongeren. Maar in het nieuwe e investerin­gsprogramm­a wordt met t geen woord gerept over de uitvoering - van deze plannen.

 ?? Foto ‘s KH/Belga ?? Alleen voor het station van Hasselt is er geld voorzien, maar wel pas vanaf 2020.
Foto ‘s KH/Belga Alleen voor het station van Hasselt is er geld voorzien, maar wel pas vanaf 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium