Het Belang van Limburg

Leopoldsbu­rg en Genk willen allebei nieuwe gevangenis

CD&V-BURGEMEEST­ERS WOUTER BEKE EN WIM DRIES GAAN DE STRIJD AAN

- Yves LAMBRIX

GENK/LEOPOLDSBU­RG – Na Leopoldsbu­rg wil ook Genk zich kandidaat stellen voor de vestiging van een bijkomende gevangenis in Limburg. De kandidatuu­r past in het SALK-rapport om na de sluiting van Ford meer banen te scheppen in Limburg.

In hun ‘Strategisc­h Actieplan Limburg in het Kwadraat’ pakken voorzitter Herman Daems en zijn experten uit met een hele reeks voorstelle­n om zowel op korte als langere termijn zo’n 10.000 nieuwe banen te creëren in Limburg. Eén van de opties is dat de federale overheid Limburg zou kiezen als vestigings­plaats voor nieuwe infrastruc­tuur, zoals een onderhouds­plaats voor treinen van de NMBS of een nieuwe gevangenis.

Oostende

Feit is dat de federale regering een aantal nieuwe gevangenis­sen wil bouwen. Naast Oostende en het Waals gewest is ook Leopoldsbu­rg kandidaat voor de bouw van een klassieke gevangenis voor 300 gedetineer­den. De investerin­g van 70 miljoen euro zou 340 jobs opleveren. In 2008 al diende Wouter Beke, tegenwoord­ig CD&Vpartijvoo­rzitter en burgemeest­er van Leopoldsbu­rg, een dossier in bij toenmalig justitiemi­nister en partijgeno­ot Jo Vandeurzen. De kandidatuu­r werd toen niet weerhouden, er werd gekozen voor vier andere locaties. Wellicht dit jaar nog beslist huidig justitiemi­nister Annemie Turtelboom (Open Vld) over de bouw van extra gevangenis­sen, bovenop de vier al geplande. Leopoldsbu­rg komt dan opnieuw in beeld… en moet nu de strijd aangaan met Genk.

Concrete locatie

“Wij hebben intussen een concrete locatie op het oog. En we hebben een dossier klaar om in te dienen bij de federale overheid” verklapte burgemeest­er Wim Dries (CD&V) gisteren. “Ook in het verleden was Genk al kandidaat, maar de economisch­e gebeurteni­ssen rond Ford en het SALK-plan zetten het plan nu opnieuw hoog op de agenda.”

Persontmoe­ting

Dries geeft vandaag tijdens een persontmoe­ting meer concrete uitleg over de plannen. “Ik communicee­r woensdag pas waarom Genk goede troeven in handen heeft”, besloot Dries gisteren. Zijn partijgeno­ot Wouter Beke meent dat Leopoldsbu­rg vijf pluspunten heeft die minister Turtelboom moeten overtuigen. 1. De site ‘Reigersvli­et‘ ligt vlak naast een gewestweg en het station van Leopoldsbu­rg. De nieuwe gevangenis is dus makkelijk per auto, openbaar vervoer of zelfs te voet bereikbaar. 2. Bij een recent bezoek oordeelden medewerker­s van Justitie en de Regie der Gebouwen dat de site geschikt is. Omdat het om een gevangenis voor langveroor­deelden gaat, is een centrale ligging in de provincie niet nodig. In het beste geval moeten de veroordeel­den om het jaar naar een strafuitvo­eringsrech­tbank worden overgebrac­ht. 3. De site die we aandragen ligt op militair domein – publieke ruimte dus. Defensie kan perfect een regeling treffen met Justitie en de Regie der Gebouwen om op die site, zonder enige meerkost, een gevangenis te bouwen. Er moet dus niets betaald worden voor de grond. 4. Het ontwerp-milieueffe­ctenrappor­t is klaar en het openbaar onderzoek kan starten. In haar nieuw ruimtelijk plan neemt de provincie ook al mee dat op Reigersvli­et een nieuwe gevangenis kan komen. 5. Uit alle cijfers van de Vlaamse regering blijkt dat Leopoldsbu­rg aan alle criteria voldoet om steun te genieten na de sluiting van Ford.

 ?? Foto’s RL/TP/ ?? De gebouwen op de site Reigersvli­et worden gesloopt als Leopoldsbu­rg en niet Genk een nieuwe gevangenis mag bouwen.
Foto’s RL/TP/ De gebouwen op de site Reigersvli­et worden gesloopt als Leopoldsbu­rg en niet Genk een nieuwe gevangenis mag bouwen.
 ??  ?? Wim Dries.
Wim Dries.
 ??  ?? Wouter Beke.
Wouter Beke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium