Het Belang van Limburg

Profession­ele oppasdiens­ten overspoeld

DRIE VIERDE MEER AANVRAGEN OM ZIEKE KINDEREN TE VERZORGEN

- GoTi

HASSELT - Child Care, de gespeciali­seerde dienst van Tempo-Team voor profession­ele thuisoppas van zieke kinderen, wordt door de griepepide­mie overspoeld met aanvragen. In januari was er een stijging van 73% ten opzichte van januari 2012. Voor februari zijn er na enkele dagen nu al evenveel aanvragen als in heel februari vorig jaar.

Ouders van zieke kinderen zijn vaak genoodzaak­t verlof te nemen om voor ze te zorgen. Om het absenteism­e te vermindere­n en werknemers een extralegaa­l voordeel te bieden, doen steeds meer bedrijven beroep op profession­ele thuisoppas­diensten. In 2012 zette Child Care daardoor 600 oppassers in voor meer dan 16.500 opdrachten bij 7.500 zieke kinderen. “In februari van 2012 noteerden wij het hoogste aantal interventi­es per week sinds het ontstaan van Child Care. Dat record van 600 aanvragen per week zullen we waarschijn­lijk snel overschrij­den”, zegt Anne Warin, Office Manager van Child Care. “Virologen zeggen immers dat de huidige griepepide­mie nog niet op haar hoogtepunt is, we verwachten dus een enorme toeloop.”

Toeloop

Door de toeloop kunnen niet alle kinderen geholpen worden. “We kunnen ongeveer 85% van de ou- ders helpen. Door de enorme stijging worden we met onze limieten geconfront­eerd. We hechten veel belang aan de kwaliteit van onze oppassers. Daarom is het ook niet evident om snel veel extra oppassers te vinden. Maar door de flexibilit­eit van onze werknemers kunnen we toch de meerderhei­d van onze klanten helpen”.

Politiek

Tilly Davidts uit Zonhoven past al meer dan vier jaar op zieke kinderen. “Dat doe ik met alle plezier. Ik heb ook een functie in de politiek en kan beide perfect combineren. Ik vind de afwisselin­g erg leuk, maar natuurlijk hou ik ook van werken met kinderen. Ik moet ze altijd een beetje op hun gemak stellen, maar de meeste kinderen hebben er geen moeite mee dat er een vreemde op hen past”. Omdat het zo druk is, stelt Tilly zich deze periode extra flexibel op. “Zo ben ik vandaag op bezoek bij een kindje in Tremelo. Om de drukte op de weg te vermijden sliep ik in een jeugdherbe­rg in Leuven. Dat doe ik regelmatig als het nodig is, mijn partner en stiefzoon hebben daar gelukkig geen probleem mee”.

Wennen

Volgens Tilly is kinderoppa­s worden wel niet voor iedereen weggelegd. “Je moet telkens naar een nieuw gezin en wennen aan een nieuwe situatie. Je moet ook goed alleen kunnen zijn en jezelf bezighoude­n, want zieke kinderen slapen veel en je hebt geen collega’s. Er rust bovendien een grote verantwoor­delijkheid op je schouders. Je moet immers zorgen dat de kinderen op tijd eten en hun medicatie krijgen”, besluit Tilly.

 ?? Foto Joren DE WEERDT ??
Foto Joren DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium