Het Belang van Limburg

DAMHERT WIL FABRIEK BOUWEN IN BELGIË

Contract voor levering van tagatose aan Yoplait en Pepsico

- Guido CLOOSTERMA­NS

HEUSDEN-ZOLDER - De Limburgse producent en groothande­laar in bio- en natuurvoed­ing Damhert wil tegen het jaar 2015 in België een fabriek bouwen voor de productie van tagatose. Dat is het gevolg van belangrijk­e bestelling­en van PepsiCo en Yoplait. Tagatose is een zoetstof op basis van zuivel en een alternatie­f voor suiker.

Gedelegeer­d bestuurder Grete Remen van Damhert kocht de licentie voor de productie van tagatose in 2007 omdat ze erg geloofde in het potentieel van het product. Tagatose werd ontwikkeld door een Amerikaans farmaceuti­sch bedrijf en aanvankeli­jk gebruikt bij de behandelin­g van darmkanker. Tagatose, dat eigenlijk een bijproduct is van kaas, bleek echter ook als zoetstof een ongekend potentieel te hebben. Tagatose heeft immers geen effect op de suikerspie­gel in het bloed, waardoor ook diabetici het product probleemlo­os kunnen gebruiken. Tagatose bevat ook een derde minder calorieën en het risico op tandbederf is onbestaand­e. Damhert verkoopt vandaag al confituur, gebak en chocolade waarin tagatose wordt gebruikt. Voor de productie van chocolade pudding en mousse ging Damhert in zee met de Limburgse zuivelprod­ucent Limelco.

Italië

De voorbije jaren waren de investeerd­ers terughoude­nd maar nu zijn de LRM, de Gimv en de Boerenbond bereid gevonden om 6 tot 7 miljoen euro in Damhert te investeren. “Bedrijven zoals PepsiCo en Yoplait zijn al geruime tijd in ons product geïnteress­eerd”, aldus Grete Remen, “Maar tot nu toe konden we dat niet aan. Nu zijn we er wel klaar voor.” Damhert was in 2011 goed voor een jaaromzet van 22 miljoen euro en telt 115 werknemers, waarvan 35 in Italië, waar tagatose wordt geproducee­rd op basis van de resten van mozarella. “De fabriek in Italië heeft momenteel een capaciteit van 700 ton tagatose per jaar. Om te kunnen leveren aan PepsiCo en Yoplair moet de productie eerst naar 2.500 ton, later zelfs naar 10.000 ton. Daarvoor zal de fabriek in Italië uitgebreid worden, maar tegen het einde van 2015 willen we ook in België een fabriek bouwen.” In die nieuwe fabriek zullen een vijftigtal mensen aan de slag kunnen maar een vestigings­plaats is nog niet gekozen. “Gezien onze afhankelij­kheid van zuivelprod­uctie is dat bij voorkeur in de buurt van een grote zuivelfabr­iek.” Dat investeerd­ers voor tagatose de kat uit de boom keken, is niet zo verwonderl­ijk. Tagatose heeft immers een belangrijk­e concurrent: stevia. Stevia is de natuurlijk­e zoetstof die onder meer door Coca-Cola wordt gebruikt maar PepsiCo was niet tevreden over de smaak. Andere zoetstoffe­n zoals aspartaam liggen dan weer onder vuur omdat ze slecht zouden zijn voor de gezondheid.

 ?? Foto Dick DEMEY ?? Grete Remen, gedelegeer­d bestuurder van Damhert, blijft ambitieus.
Foto Dick DEMEY Grete Remen, gedelegeer­d bestuurder van Damhert, blijft ambitieus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium