Het Belang van Limburg

Plannen Gerkenberg komen in gedrang

Investeerd­er heeft nog geen zorgpartne­r voor servicefla­ts

- Patrick BREBELS Timmie VAN DIEPEN

De grote plannen voor het kloosterco­mplex op de Gerkenberg belanden minstens voor enkele maanden in de koelkast. De bouwvergun­ning voor een deel van het project werd teruggestu­urd omdat ze niet compleet was. Bovendien blijkt investeerd­er Investpro ook geen zorgpartne­r te hebben om de servicefla­ts uit te baten.

In augustus vorig jaar kondigde projectont­wikkelaar Investpro aan dat het het kloosterge­bouw op de Gerkenberg ging verbouwen. Er was sprake van 25 luxeappart­ementen voor senioren, een restaurant en een hotel; goed voor een investerin­g van 9 tot 12 miljoen euro.

Compensati­e

De werken zouden dit voorjaar beginnen, maar dat plan moet minstens enkele maanden worden opgeschove­n. Investpro wil namelijk naast de verbouwing van het klooster ook een aantal assistenti­ewoningen optrekken in de buurt van het klooster. Maar de bouwvergun­ningsaanvr­aag voor die servicefla­ts werd geweigerd door het Agentschap Ruimtelijk­e Ordening. “De aanvraag is onvolledig”, zegt woordvoers­ter Mie Van den Kerckhove. “Voor de bouw moet er een stuk bos worden gekapt en dat moet worden gecompense­erd: ofwel financieel, ofwel met een nieuw bos elders. Die compensati­e ontbreekt. De initiatief­nemer zal het dossier dus opnieuw moeten indienen.”

Alles of niets

Bij investeerd­er Investpro verwacht men niet dat de weigering grote problemen zal opleveren. “Die compensati­e, dat is snel geregeld”, zegt projectman­ager Erwin Close. “Wij gaan er nog altijd van uit dat het hele project zoals voorzien afgehandel­d kan worden. Je mag de verbouwing van het klooster wel niet loskoppele­n van de bouw van de assistenti­ewoningen. Het een kan niet uitgevoerd worden zonder het ander.”

Bedenkinge­n

Op de gemeentera­ad van maandag bleek dat ook burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V) haar bedenkinge­n heeft bij het dossier. “Investpro wil inderdaad een aantal appartemen­ten en assistenti­ewoningen bouwen. Men heeft echter ook een zorgpartne­r nodig om die assistenti­ewoningen te begeleiden, maar de Welzijnsca­mpus heeft op dit moment nog geen enkel engagement opgenomen om aan dit project deel te nemen.” “We vragen ons dus luidop af wie als zorgpartne­r in dit verhaal wil meestappen. Bovendien stellen we ons ook vragen bij de locatie voor de assistenti­ewoningen. In de visie van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen liggen zulke woningen best in de nabijheid van een stedelijk weefsel. Misschien heeft de vorige meerderhei­d onterecht verwachtin­gen gecreëerd met dit dossier.”

 ?? Foto PaBr ?? Achter het klooster moet een stuk bos gekapt worden voor de bouw van de nieuwe assisentie­woningen. De compensati­e voor dat stuk bos ontbreekt in de bouwvergun­ningsaanvr­aag.
Foto PaBr Achter het klooster moet een stuk bos gekapt worden voor de bouw van de nieuwe assisentie­woningen. De compensati­e voor dat stuk bos ontbreekt in de bouwvergun­ningsaanvr­aag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium