Het Belang van Limburg

Zowel KHLIM, Xios als Universite­it Hasselt verliezen dit academieja­ar een groot aantal studenten. De PHL daarentege­n wint gigantisch veel studenten bij: plus 23 procent 18-jarigen en plus 12 procent op het totaal aantal studenten.

- LC

Bij de start van het academieja­ar sturen scholen hun inschrijvi­ngscijfers door naar het departemen­t Onderwijs. Die analyseert die cijfers en geeft die vervolgens begin februari vrij. Dit zijn eigenlijk de enige officiële cijfers, want bij de andere is er altijd discussie over wie wat telt. Uit die officiële analyse blijkt nu dat de Katholieke Hogeschool Limburg 6.170 studenten telt, dat zijn er 6 procent minder dan in 2011-2012. Dan volgt de Provincial­e Hogeschool met 5.187 studenten, of 12 procent meer dan vorig jaar. De Universite­it Hasselt telt (samen met tUL) 3.130 studenten. Dat is dus plus 2,8 procent. Xios Hogeschool Limburg is met 4 procent gezakt naar 3.022. Dat is het totale aantal studenten in de gewone opleidinge­n, dus zonder bachelor-na-bachelor of zo.

Geboorteci­jfer

Als je kijkt naar de 18-jarigen die zich inschrijve­n, wordt het verschil tussen de scholen nog scherper. Dan zakt de KHLim met min 7 procent naar 1.612 18-jarigen, de Universite­it Hasselt met min 8 procent naar 727 18-jarigen, de Xios met min 10 procent naar 698 18-jarigen. Ook hier gaat PHL de totale andere richting uit: plus 23 procent. “Ik ben dan ook zeer trots”, zegt PHL-directeur Ben Lambrechts. “Van waar die stijging komt, weet ik ook niet precies. Maar we werken goed samen met zowel de middelbare scholen als met het beroepenve­ld. We hebben veel contacten overal in Limburg.” Bij de Universite­it Hasselt wijten ze de daling aan het lagere geboorteci­jfer en aan het lagere aantal studenten rechten dat zich na een enorme boost van de eerste jaren aan het stabiliser­en is. “Ik moet de cijfers nog analyseren”, zegt Willy Indeherber­ge, directeur van de KHLim. “Maar wij zitten natuurlijk ook met een dalend geboorteci­jfer.” Volgend academieja­ar zullen de cijfers - en de verhouding­en tussen de scholen - er trouwens helemaal anders uitzien. Dan verhuizen de academisch­e opleidinge­n naar de universite­iten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium