Het Belang van Limburg

Bartel bouwt ultieme kamp

Van Riet trekt in ‘Kamp X-treem’ met zes tieners natuur in

- M VETS

BRUSSEL - Voor het nieuwe programma ma ‘Kamp Kamp X-treem X-treem’ trekt Bartel Van Riet met zes jonge tieners eners de de natuur natuur in in met slechts één missie: hét ultieme kamp kamp bouwen bouwen en en overleven in de wildernis. “Wanneer ik dat allemaal gedaan krijg? Het was tijdens een opnamestop van ‘Groenland’ en op mijn bedrijf The Tree Musketeers houden ze er al rekening mee dat ik vaak weg ben”, lacht Bartel Van Riet (29). “Voor ‘Kamp X-treem’, dat dit voorjaar zes weken lang elke werkdag te zien is, trokken we naar een uitgestrek­t privédomei­n in de Ardennen. Bedoeling was om een supergroot kamp te bouwen, voorzien van alle comfort. Dat is goed meegevalle­n. Uiteraard hadden we geen groentjes geselectee­rd om mee te gaan. De kinderen waren flink geïnteress­eerd en waren tegelijk ook erg creatief en vindingrij­k. Er mocht enkel gebouwd worden met dingen die we in de natuur aantroffen.” De kinderen kenden mekaar op voorhand niet. “Maar het waren sociale wezens. Gaandeweg zie je hoe ze mekaar beter leren kennen. Die evolutie vond ik wel mooi.” Alleen al ter plaatse geraken was een hele expeditie. “De kinderen moeten zelf hun weg vinden naar de kampplaats en onderweg overnachte­n in een tijdelijk kamp. Dat was een tocht door water en dicht bosgebied. Zo konden ze meteen bewijzen wat ze waard waren en dat ze konden overleven.” Het klinkt avontuurli­jk en ietwat gevaarlijk, maar er gebeurden geen ongelukken. “Toch geen noemenswaa­rdige dingen. Hier en daar een schram of schaafwond­e, maar dat hoort er bij. We hadden enkel een EHBO-kit mee. Het was niet zo dat er achter de bomen een dokter paraat stond om in te grijpen.”

HET ZOU LEUK ZIJN ALS EEN HELE BUURT GEÏNSPIREE­RD RAAKT EN ALLE KINDEREN SAMEN NAAR EEN BOS TREKKEN

Bartel Van Riet

Bedoeling was dat de kinderen een kamp uitbouwden waar alle kamers uit een huis vertegenwo­ordigd waren, van de keuken en slaapkamer, tot douche en koelkast. “Hoe we dat deden? Je kan voedingswa­ren koel houden door ze bijvoorbee­ld in een waterdicht­e box te steken en die in de rivier te leggen. De douche was een constructi­e op pijlers. Een douchezak, waar warm water inzat, werd in een gieter gelegd. We werkten met ruwe natuurmate­rialen. Dat betekent automatisc­h dat je elke dag even moet uittrekken om alles te controlere­n. Takken gaan geen eeuwigheid mee. Maar als je elke dag je constructi­e optimalise­ert, kan die het lang volhouden. Wij hebben flinke regenbuien moeten trotseren en ik was verrast dat we het onder ons dak zo droog hebben gehouden.” Is het de bedoeling dat kinderen hierdoor zelf aan de slag gaan in de tuin? “Dat zou fantastisc­h zijn. Maar het zou nog leuker zijn als een hele buurt geïnspiree­rd raakt en alle kinderen samen naar een nabijgeleg­en bos trekken. Door met z’n allen samen te werken kan je het allemaal groter en indrukwekk­ender ontwikkele­n dan als je maar alleen bent. Als we de jonge kijker hiervoor warm hebben gemaakt, zijn we goed bezig.”

Vervolg

Naast ‘Groenland’, waarvan nieuwe aflevering­en er weldra aankomen, en het nog te verwachten ‘De baard van Bartel’, is dit het derde programma voor Van Riet in 2013. “Een vervolg op ‘Kamp Xtreem’ zie ik nog wel zitten. Helaas is het back to basics-gegeven niet zo breed. We mogen niet in herhaling vallen. Misschien moeten we eens naar het buitenland gaan? Dat lijkt me tof.”

 ??  ?? ‘Kamp X-treem’,
vanaTfo 18 februari op Ketnet
‘Kamp X-treem’, vanaTfo 18 februari op Ketnet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium