Het Belang van Limburg

“Naar het toilet gaan mag”

Kunstenaar wil mensen laten slapen op expo in Borgloon

- RUTTEN

BORGLOON - Op 24 maart opentART Borgloon de expo ‘Sleeping Beauty (schone slaapsters en slapers)’ in de Gasthuiska­pel van Borgloon. Daarin toont kunstenaar Koen Broucke (Sint-Amandsberg, 1965) niet alleen tekeningen en video’s van slapende mensen, hij wil er ook effectief mensen laten slapen. Broucke is op zoek naar vrijwillig­ers. Het idee kwam bij Broucke opzetten toen hij de Gasthuiska­pel in Borgloon bezocht. “In die sobere kapel zie je in de vloer twee grafstenen. Nu zijn het stenen, maar ooit kon je daar door glazen platen de skeletten zien liggen van de Loonse graaf Lodewijk I en zijn echtgenote Agnes. En vóór het glas er kwam, bevond zich op die plek een praalgraf. Ik ben op zoek gegaan waar je nog praalgrave­n kan vinden vandaag de dag. Zo ben ik in de abdij van Fontevraud, in de buurt van het Franse Saumur (zie ook foto, red.), uitgekomen. In de Gasthuiska­pel van Borgloon wil ik zo’n praalgraf reconstrue­ren. Ik maak een constructi­e om op te liggen, maar in plaats van daar beelden op te leggen van marmer of een andere materie, wil ik er echte mensen op laten slapen.”

Kalmerende thee

Bedoeling is dat de vrijwillig­ers altijd blijven liggen zolang een expodag duurt. “Naar het toilet gaan mag natuurlijk,” zegt Broucke. “Het moeten ook niet per se koppels zijn of de combinatie man/vrouw, en ze moeten ook niet altijd helemaal stil liggen. Er bestaan mooie fotoreekse­n van slapende mensen waarop je kan zien dat er tijdens de slaap véél bewogen wordt. De vrijwillig­e slapers moeten ook niet per se echt indommelen, maar ze moeten zich wel stil houden en op zijn minst doen alsof ze slapen. Voordat ze aan een sessie beginnen, schenk ik ze een kalmerende thee in om ze een handje te helpen.”

Clochard

Wat vindt Broucke zo fascineren­d aan slapende mensen? “Het wordt vooral interessan­t als je mensen ziet slapen buiten hun hotelkamer of eigen slaapkamer: plekken die als een zeer veilige omgeving worden gezien. Als je moet slapen op een openbare plek krijg je een heel ander verhaal. Als je een clochard op straat ziet slapen, heb je toch ook het gevoel dat die persoon helemaal niet beschermd is.” De tentoonste­lling loopt in de weekends van 24 maart tot 21 april. Concreet zoekt Broucke dus telkens twee slapers voor tien namiddagen van 14 tot 18 uur. Geïnteress­eerden mogen zich melden via renaat.roekaers@ borgloon.be en 011/673 600. Een financiële vergoeding is er niet. “Wie meedoet krijgt een kunstwerk van zijn of haar slapende zelf,” zegt Broucke.

 ??  ?? Koen Broucke (inzet) wil een praalgraf reconstrue­ren met levende slapers in de Gasthuiska­pel van Borgloon. Foto’s HBvL/Serge Minten/Koen BROUCKE
Koen Broucke (inzet) wil een praalgraf reconstrue­ren met levende slapers in de Gasthuiska­pel van Borgloon. Foto’s HBvL/Serge Minten/Koen BROUCKE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium