Het Belang van Limburg

“IK BEN GECHOQUEER­D!”

- PIP JSM

Onder het pseudoniem ‘Pieter Vervandere’ - een anagram van Peter Van de Veire - schreef de MNM-presentato­r twintig BV’s aan. Sommigen trapten er met open ogen in en werden gisteren in ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendsho­w’ geconfront­eerd met het experiment. Een internetsp­ecialist gaf nadien tips voor veilig internetge­bruik: “Geef nooit gegevens door aan iemand die je niet kent.”

Geschrokke­n

Maar enkele BV’s deden dat dus wel. “Ze gaven hun volledige naam, adres, telefoonnu­mmer én BTW-registrati­enummer”, vertelt Peter. “Ik schrok ervan dat mijn VRT-collega Eva Daeleman - die voortduren­d actief is op allerhande sociale media - er met beide voeten intrapte. Achteraf, toen ze de ware toedracht vernam, was ze echt in paniek. Sergio had wél meteen in de gaten dat er iets niet pluis was. ‘Gelukkig was jij het, en niet een of andere onnozelaar die te kwader trouw handelde’, zei hij. Sean Dhondt was ook geschrokke­n, en Lesley-Ann Poppe zei dat ze ronduit gechoqueer­d was.”

Naïef

“Dat klopt: ik was gechoqueer­d”, zegt Lesley-Ann. “Dit was een eye opener. Wat dit soort dingen betreft, ben ik nogal naïef, dus eigenlijk ben ik ook wel een beetje blij dat Peter dit gedaan heeft. Als je wordt gecontacte­erd door een zogezegde ‘officiële instantie’ denk je daar niet bij na, hé. Nu weet ik hoe simpel het is om iemands persoonlij­ke gegevens te pakken te krijgen. Dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak, en hopelijk ook de laatste. Het was een goeie les.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium