Het Belang van Limburg

“Zag pas achteraf dat ik hem te pakken had“

Fotograaf had slechts enkele seconden om Dutroux te kieken

- LMu

BRUSSEL - Persfotogr­aaf François Lenoir (foto) heeft maandag de beruchte foto van de verwilderd­e Dutroux met lang haar en grijze baard genomen. Hoewel het in en rond het Brusselse justitiepa­leis wemelde van de fotografen, was hij de enige die daar in slaagde. “Een journalist had me verteld langs waar Dutroux zou binnenkome­n”, lacht Lenoir.

“Rond het justitiepa­leis was het over de koppen lopen”, vertelt François Lenoir, fotograaf bij het persagents­chap Reuters. “Een journalist tipte me dat Dutroux via een speciale achterdeur zou binnenkome­n. Ik besloot om daar te gaan staan, maar zo nam ik wel het risico hem te missen. Ik was immers niet zeker dat hij langs die deur zou binnengaan. Mijn collega stond daarom buiten te wachten om Dutroux te kieken als hij uit de gepantserd­e wagen zou stappen.”

Alles of niets

In de gang waar Lenoir stond, liep slechts een handvol fotografen. “De anderen stonden allemaal aan de voorkant om vader en zoon Lambrecks op te wachten. Toen Dutroux verscheen, was hij omringd door agenten. Maar het was alles of niets, dus ik begon als een gek foto’s te nemen. Van de 25 foto’s die ik nam, zag ik achteraf op het scherm van mijn toestel dat er gelukkig toch één bruikbare tussen zat.” En die foto gaat nu de wereld rond. “Heel wat nieuwsdien­sten pikten mijn foto op. Een journalist van de Waalse krant La Dernière Heure kon wel een gelijkaard­ige foto nemen, maar die hielden ze natuurlijk voor zichzelf.” Lenoir is heel blij met zijn foto. o. “Ik volg de Dutroux-affaire re al sinds zijn ontsnappin­g in n Neufchâtea­u in 1998. Deze foto geeft me extra voldoening. Ik heb ook veel felicitati­es - van collega’s gekregen. . Het is misschien niet mijn n mooiste foto, maar hopelijk k komt met dit beeld wel een n einde aan een dramatisch h hoofdstuk voor België”, aldus Lenoir, die in 2008 ook al een exclusieve foto maakte van Yves Leterme in de Wetstraat, net na de mislukte regeringso­nderhandel­ingen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium