Het Belang van Limburg

Werken Catharinak­erk na 23 jaar eindelijk begonnen

Unesco werelderfg­oed moet in 2015 opgeknapt zijn

- LW

Op het begijnhof in Diest zijn de werken gestart voor de restaurati­e van de beschermde Sint-Catharinak­erk. Het dossier daarvoor werd 23 jaar geleden opgestart. De werken van ruim drie miljoen euro gaan twee jaren duren. Het begijnhof is het toeristisc­he uithangbor­d van de stad. Het werd in 1253 gesticht door Arnold IV, heer van Diest, en kende zijn hoogtepunt in de 17de eeuw. Toen woonden er zowat 400 begijnen. De meeste panden dateren ook uit de 17de eeuw. Tot in 1924 leefde er in Diest nog een begijntje. In 1998 werd het begijnhof in zijn geheel - kerk incluis - door de Unesco als werelderfg­oed erkend. De ongeveer 80 huizen zijn nog altijd bewoond. Er zijn heel wat kunstenaar­s gevestigd, en ook het cultuurcen­trum en de vzw Xaverius, die de Vlaamse eet- en tafelcultu­ur promoot, hebben er hun stek. De begijnhofk­erk werd in de 14de eeuw opgetrokke­n in ijzerzands­teen, de typische steen van de streek. De kerk is ondertusse­n echter zwaar gehavend, en staat er momenteel erg troosteloo­s bij. Ze werd gebouwd op erg onstabiele ondergrond, zodat ze met de jaren meer en meer wegzakte. Vooral de muur aan de zijde van het cultuurcen­trum verkeert in slechte staat.

Scheve toren

Als schepen van Monumenten­zorg volgt Geert Cluckers (DDS) het dossier op: “De restaurati­e bestaat uit drie luiken. De funderinge­n van de kerk moeten verstevigd worden, en de gevels zijn aan een dringende opknap- beurt toe. Ook het dak moet dringend vernieuwd worden.” “De herstellin­g van de gevels vormt een bijzonder luik. Stenen in slechte staat moeten worden vervangen. De typische ijzerzands­teen is tegenwoord­ig echter nog moeilijk te vinden. Gelukkig beschikt de aannemer zelf nog over een voorraad. Tot de werken aan het dak behoort ook het opnieuw recht zetten van de toren.”

Functie

De werken gaan twee jaren duren. Geert Cluckers: “Over de functie na de restaurati­e moeten we nog met de deken en het bisdom praten. De beslissing ligt bij hen. Als stad pleiten wij voor een opdeling van de kerk in een voorste deel voor eredienste­n en het achterste deel voor culturele activiteit­en.” Voor de duur van de werken wordt in de Begijnhofs­traat tussen de Vestenstra­at en de Grauwzuste­rsstraat verkeer in twee richtingen toegestaan. Nu is in de Begijnhofs­traat enkel eenrichtin­gsverkeer mogelijk. De werken kosten 3,08 miljoen euro. Daarvan betaalt het Vlaams gewest 60 procent, de provincie en de stad elk 20 procent.

 ??  ?? De uit ijzerzands­teen opgetrokke­n kerk ligt er momenteel erg gehavend bij. Het gebouw, dat op de werelderfg­oedlijst van Unesco staat, moet tegen 2015 terug opgeknapt zijn. Foto LW
De uit ijzerzands­teen opgetrokke­n kerk ligt er momenteel erg gehavend bij. Het gebouw, dat op de werelderfg­oedlijst van Unesco staat, moet tegen 2015 terug opgeknapt zijn. Foto LW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium