Het Belang van Limburg

“Onze supporters verdienen respect”

Marc Wilmots wil ‘overbodige oefenwedst­rijd’ toch winnen

- KRISTOF LIBERLOO

De Rode Duivels hebben vanavond in de vriendscha­ppelijke interland tegen Slovakije niets te verliezen. Maar ook niets te winnen. Marc Wilmots gaf maandag al aan dat deze oefenwedst­rijden wat hem betreft afgeschaft mocht worden. “Maar aangezien de match gepland is, zullen we er ook alles aan doen om ze te winnen”, aldus de bondscoach.

Deoefenwed­strijdvanm­iddennovem­ber 2012 in Roemenië was een maat voor niets. “Omdat de Roemeense bondscoach bij de rust acht wissels doorvoerde, dat kan nooit in een echte match”, foeterde Wilmots. Vanavond plant de Belgische bondscoach vijf of zes wissels gedurende héél het duel. Straks spelen de Rode Duivels thuis, ook dat is anders. Wilmots: “Toen me werd voorgespel­d om naar Brugge uit te wijken, was ik meteen akkoord. Het is een warm publiek, een mooi stadion en het is al geleden van 2007 dat we er nog geweest zijn met de nationale ploeg.”

Het Jan Breydel Stadion wordt vanavond geen experiment­enlabo. Wilmots houdt vast aan zijn systeem. Alleen de namen zijn hier en daar, soms noodgedwon­gen, anders. De bondscoach: “Gillet start in doel. Achteraan kies ik voor Alderweire­ld, Van Buyten, Lombaerts en Ver- tonghen. Op ‘de zes’ loopt Witsel. Ik opteer voor één verdedigen­de middenveld­er, want we zullen aanvallen. Zoals altijd.”

Benteke begint waarschijn­lijk als enige spits. “Ik ben niet geschrokke­n van zijn ontwikkeli­ng in Engeland”, zei Wilmots. “Benteke heeft alles wat een moderne aanvaller moet hebben. Nu komt het er op aan om de concentrat­ie vast te houden en op een hoog niveau te blijven presteren. Dat geldt trouwens voor iedereen.”

GEEN RISICO’S

De vervanger van Benteke heet vanavond Lukaku. “Eén aanvaller speelt een helft of een uur, dan komt de andere”, verklaarde Wilmots. In steun van die spits lopen waarschijn­lijk De Bruyne en Mirallas. Op het middenveld is dan plaats voor Dembélé en vermoedeli­jk Nainggolan, die indruk maakt bij Cagliari. Fellaini, die last heeft van de heup, wordt dan gespaard. “Als een speler geblesseer­d is, zal ik geen enkel risico nemen. Ik vermoed ook dat David Moyes me daarom heeft proberen te bellen,” lachte Wilmots.

Het vriendscha­ppelijke duel in Roemenië werd eind vorig jaar nog verloren met 2-1. Wilmots tilde daar toen niet zwaar aan. Dat zal hij straks bij een eventuele nederlaag tegen Slovakije weer niet doen. “Het resultaat is helemaal niet belangrijk voor mij. Deze match levert geen punten op. Pas over zeven weken tegen Macedonië (22 en 26 maart, nvdr) is dat wel zo. Maar we zullen er wel alles aan doen om tegen Slovakije te winnen. Onze supporters verdienen respect.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium