Het Belang van Limburg

“Ik wil nu voora al genieten”

Wereldkamp­ioen Sven Nys mengt zich niet in discussie over ‘beste crosser aller tijden’

-

Beste crosser aller tijden of niet, Sven Nys zal er zijn welverdien­de slaap niet voor laten. “Ik ben trots op mijn carrière. De grootste hoef ik niet te zijn.” Gisterocht­end zette de wereldkamp­ioen opnieuw voet op Belgische bodem. Het weerzien met familie, vrienden en supporters verliep bijzonder hartelijk. De ontspannen manier waarop je het gebeuren in Louisville naar je hand zette, was indrukwekk­end.Vanwaar ineens die onverstoor­bare rust?

Nys: “Die heb ik vooral zelf gecreeerd in de aanloop naar het WK. Ik heb enorm genoten en alles ontspannen beleefd. Misschien is dat een facet dat ik voor een kampioensc­hap nodig heb om net dat tikkeltje extra naar boven te halen. Ik heb in Louisville een van de mooiste weken van mijn leven beleefd. De manier waarop we ons met beperkte middelen toch optimaal en in alle rust konden voorbereid­en op de wedstrijd is fenomenaal. Met dank aan de omkadering.” Vooraf werd er veel gepalaverd over de locatie van hetWK.Was het veldrijden klaar om de oversteek te maken?

“Volgens mij was dit het ideale moment om naar Amerika te trekken. We hebben nu met onze eigen ogen gezien hoe sterk het veldrijden daar leeft. Ook het respect dat ik er kreeg deed enorm veel deugd. We moeten nu stappen zetten om de Amerikanen meer te betrekken bij Europese crossen. Dan denk ik bijvoorbee­ld aan een kort interview in het Engels na elke klassement­scross.” In Reyers Laat op Eén hebben Roger DeVlaeminc­k en Roland Liboton de discussie over de‘beste crosser aller tijden’ nog eens aangewakke­rd.Stoort jou dat?

“Daar ben ik absoluut niet mee bezig. Je kan die verschille­nde generaties gewoon niet vergelijke­n. Het maakt mij niet uit wie de grootste of de beste is. Ik hoef niet op een hoger schavotje te staan dan eender wie. Ik heb mijn ding gedaan en daar ben ik enorm trots op. Zelf heb ik nooit het gevoel gehad dat ik die tweede titel nog nodig had om mijn carrière af te maken.” Ook over het einde van je carrière zal nog veelgezegd­engeschrev­enworden.Hoe zwaar weegt deze trui door in die beslissing?

“Helemaal niet. Ik vind dat zo een trui emotioneel niet mag doorwegen. Ook zonder die titel moet ik de nodige motivatie hebben om door te gaan. We zullen de koppen nog wel eens bij elkaar steken. Ik wil eerste en vooral genieten van deze titel. Acht jaar heb ik er op moeten wachten. Dat is een se rieuze kloof, maar hoe langer je op iet wacht, hoe mooier als je het uiteinde lijk krijgt.” Veel tijd om te genieten heb je voorlopig nog niet gekregen.Hoe staat het met de vermoeidhe­id?

“Ik leef voorlopig op een wolk. Sind zaterdagav­ond hol ik van de ene ver plichting naar de andere en de ver moeidheid wordt voorlopig nog ver bannen door de euforie. Toch zal ik d nodige rust moeten nemen, anders za ik door mijn ‘poten’. Met Maldegem, Lil le en Hoogstrate­n staan er deze wee nog drie crossen op het programma.

NRO

 ??  ??
 ??  ?? “Ik leef voorlopig op een wolk. Sinds zaterdagav­ond hol ik van de ene verplichti­ng naar de andere”
Sven Nys Een leuk familiepor­tretje: Sven met vrouw Isabelle en zoontje Thibau. FOTO’S PHOTO NEWS/BELGA
“Ik leef voorlopig op een wolk. Sinds zaterdagav­ond hol ik van de ene verplichti­ng naar de andere” Sven Nys Een leuk familiepor­tretje: Sven met vrouw Isabelle en zoontje Thibau. FOTO’S PHOTO NEWS/BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium