Het Belang van Limburg

“Ik droom van een finale”

Pieter Verhees vanavond met Latina in halve finale CEV-cup

- FRANK VAN ROOST

Maaseik moet deze weken een beetje zuur toekijken hoe de Europese bekers in hun beslissend stadium komen. Maar er zijn toch nog Belgen actief in de eindfase. Eén van hen is Pieter Verhees. De 23-jarige Overpelten­aar, vorig jaar nog bij Noliko, speelt vanavond met zijn Italiaanse ploeg Latina de halve finale van de CEV-cup. “En ik droom van een finale”, geeft middenblok­ker Verhees toe.

Hoe bevalt het leven je daar in Italië?

Verhees: “Ik eet niet elke dag pasta, maar het Italiaanse eten is wel erg goed. Beter dan mama’s keuken? Hmmm. Dat zeg ik beter niet, he. We hebben twee vaste restaurant­s: ‘s middags gaan we bij Poeta, ‘s avonds bij Sugo. Dat zijn sponsors van de club, wij kunnen daar voor een lage prijs terecht. Ik weet intussen wat het lekkerst is: cannelloni!”

Wat valt er te beleven in Latina?

“Niet veel eigenlijk. Maar als we een dagje vrij hebben, neem ik met de buitenland­ers de trein. Op drie kwartier staan we in Rome. Daar valt genoeg te bekijken.”

Hoe is je kennismaki­ng met de Italiaanse competitie verlopen?

“Uitstekend. Ik wilde niet naar een absolute topclub, want dan zou ik toch maar op de bank zitten. Ik wilde ook niet bij een staartploe­g verzeilen, waar je alleen verliest en in een negatieve spiraal terecht komt. Bij Latina ben ik exact daar beland waar ik wilde. Ik kreeg van begin af aan een basisplaat­s en veel vertrouwen van de coach.”

En speelde je ook goed?

“Mijn tweede wedstrijd in Verona was meteen raak. Ik startte niet goed en moest naar de bank. Bij 1-1 en een 20-16-achterstan­d in de derde set bracht de coach mij opnieuw in. Ik scoorde meteen twee aces en we wonnen die set nog. De match draaide uit op een tiebreak. Bij 1111 kwam ik aan de opslag en ik serveerde in een ruk uit.”

Heb je toen een feestje gebouwd?

“Een beetje. Ik werd er uitgeroepe­n tot MVP van de match en ik kreeg daar een fles wijn voor. Die staat hier nog altijd mooi op mijn kast.”

Hoe ben je gehuisvest?

“Ik heb een appartemen­tje van de club, in dezelfde blok zitten ook onze Amerikaan Troy en onze Griek Fragkos. Logisch dat wij als buitenland­ers samen optrekken. ‘s Avonds gaan we geregeld samen iets drinken.”

VRIENDIN Is het daar niet eenzaam zonder je vriendin in de buurt?

“Laura speelt bij Dresden. Van oud op nieuw had ik twee dagen vrij en toen ben ik naar Berlijn gevlogen voor een bezoekje. Mijn ouders en grootouder­s zijn ook al eens naar Italië gekomen. Toen hebben we een uitstap gemaakt naar de zee, 10 kilometer hier vandaan. Het weer is hier ook zalig, ik liep hier de voorbije dagen al rond in mijn trui bij 15 graden.”

Hoe staan jullie ervoor in de competitie?

“We zijn nu al zeker van de playoffs met acht. In het begin wonnen we alle belangrijk­e matchen, maar in december kenden we een dipje. Toen verloren we alles. Nu staan we zevende ook al hebben we net een heel zwaar drieluik achter de rug, waarin we tegen de top drie moesten: Cuneo en Trentino uit, leider Macerata thuis. In Cuneo verloren we met 3-0, maar het was nipt: 40-38 in de laatste set! En Macerata hebben we thuis verslagen met 3-2.”

Leeft het volleybal daar erg?

“Het begint: er is weinig andere sport in de stad. Geen voetbalplo­eg en de basketbalp­loeg bengelt helemaal onderaan in tweede klasse. Er kan net iets minder volk in de hal dan in Maaseik, maar onze fans maken wel veel lawaai. De match tegen Macerata en onze Europese kwalificat­ie hebben de stad wakker gemaakt. Nu word ik in de winkels aangesprok­en en gefelicite­erd.”

Hoe ver staan jullie Europees?

“We spelen nu de halve finales van de CEV-cup tegen de ploeg uit Ankara, die Antwerpen uitschakel­de. We konden ons maar nipt plaatsen tegen het Duitse Unterhachi­ng. Ginds hadden we 0-3 gewonnen, thuis verloren we met 0-3. Straf eigenlijk. Maar in die heenmatch ontbrak Matias Raymaekers bij de Duitsers en die speelt een erg belangrijk­e rol in dat team. Maar goed, na die 0-3 wonnen we de Golden Set en dat zorgde voor euforie, want Latina speelt pas voor de eerste keer in zijn geschieden­is Europees.”

Vind jij dit ook nog speciaal?

“Natuurlijk. Dit is mijn eerste Europese halve finale. Het bestuur droomt er zelfs al van om die Europacup te winnen. En eerlijk gezegd, ik ook eigenlijk.”

 ??  ?? “Ik wilde niet naar een absolute topclub, want dan zou ik toch maar op de bank zitten”
Pieter Verhees Pieter Verhees (9) bij Latina.
FOTO CEV
“Ik wilde niet naar een absolute topclub, want dan zou ik toch maar op de bank zitten” Pieter Verhees Pieter Verhees (9) bij Latina. FOTO CEV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium