Het Belang van Limburg

COCAÏNE ZAT VERSTOPT TUSSEN BANANEN IN DE COLRUYT

- Marij WYERS

De harddrugs zaten verstopt in de bananendoz­en die met een zeecontain­er vanuit Zuid-Amerika kwamen. Vanuit de Antwerpse haven bracht een transportf­irma de Colruytban­anen naar de winkels. In Beringen, Sint-KatelijneW­aver (Antwerpen), Kraainem (Vlaams-Brabant) en Kasteelbra­kel (Braine-le-Chateau, WaalsBraba­nt) en Ans bij Luik werden bananendoz­en met drugs afgeleverd. De cocaïne is niet tot in de winkelrekk­en geraakt. “De drugs zijn gevonden bij het uitpakken, bijna gelijktijd­ig. Ons personeel heeft meteen de politie verwittigd”, zegt Colruyt-woordvoerd­er Jan Derom.

Zuivere cocaïne

In de drugspakke­tten, verpakt in plastic, stak zuivere cocaïne. Die is gemiddeld 30.000 tot 35.000 euro per kilo waard. De gevonden pakken waren niet allemaal even zwaar. In Beringen woog het pakket 32 kilo, in de winkel in Sint-Katelijne-Waver stak 36 kilo drugs in het pak, in Kasteelbra­kel zou het om 11 kilo gaan en in Kraainem stak zo’n 16 kilo in de bananendoo­s. In de gerechteli­jke arrondisse­menten van Hasselt, Luik, Mechelen, Dendermond­e, Asse en Nijvel hebben speurders van de federale gerechteli­jke politie al een onderzoek opgestart. Gisteren was er nog overleg om te kijken welke politiedie­nst alle gegevens gaat centralise­ren om daarna de hele drugstrafi­ek uit te spitten.

Drugstrans­port

Voor de tweede keer in korte tijd is een drugstrans­port compleet mislukt. In Meeuwen werd twee weken geleden een vrachtwage­nchauffeur door een drugsbende beschoten. De overvaller­s haalden cocaïne uit de lading artisjokke­n uit Peru die hij in de Antwerpse haven was gaan oppikken om naar de conservenf­irma Noliko in Bree te brengen. Naast de gerecupere­erde drugs vergaten de gewelddadi­ge criminelen nog 110 kilo in de laadruimte. Intussen is een 31-jarige Nederlande­r uit Rotterdam ingerekend. Cocaïne die via de Antwerpse haven binnenkomt, moet op de een of andere manier uit de lading worden gehaald. Dit kan gebeuren door leden van de bende of door omkoping van havenarbei­ders. Daar is het maandag blijkbaar opnieuw foutgelope­n. De cocaïne belandde hierdoor in liefst zes Colruytmag­azijnen. Drugs zitten meestal verstopt in het hart, in de middelste dozen, van een gelabelde pallet. Hebben bendeleden zich maandag in de haven vergist van pallet? Waren de bendeleden niet tijdig in de haven voor het uithalen van de drugs? “Het is niet de eerste keer dat drugs aangetroff­en worden in een lading voor onze Colruytwin­kels. Dergelijke zaken kunnen we zelf niet vermijden”, zegt woordvoerd­er Jan Derom. Ook bij Carrefour bevestigen ze dat er in het verleden al eens ‘verdachte’ pakketjes bij groenten of fruit staken.

Aanvoerpun­t

Volgens Europol is ons land een belangrijk aanvoerpun­t van drugs geworden. Ook al is 90 procent van de cocaïne uiteindeli­jk bestemd voor Nederland. De pakkans zou in ons land kleiner zijn dan in Nederland, waar de strijd tegen drugsnetwe­rken serieus werd opgevoerd. Criminoloo­g Brice De Ruyver meent dat de haven van Antwerpen moeilijker te beveiligen is dan die van Rotterdam. Antwerpen heeft een open haven waar iedereen zo in en uit loopt. Dit maakt het makkelijk voor ‘uithalers’ die de drugs uit de containers halen en daarna het transport naar Nederland organisere­n. De controles in de Antwerpse haven zijn al serieus opgevoerd. Nog meer mankracht is nodig. De douane werft twintig nieuwe mensen aan en er komen tien speurders extra.

 ?? Foto Karel HEMERIJCKX ?? De Colruyt van Beringen. “De drugs zijn gevonden bij het uitpakken. Ons personeel heeft meteen de politie verwittigd”, luidt het.
Foto Karel HEMERIJCKX De Colruyt van Beringen. “De drugs zijn gevonden bij het uitpakken. Ons personeel heeft meteen de politie verwittigd”, luidt het.
 ?? Foto DD ?? In Meeuwen werd twee weken geleden een truck beschoten. De overvaller­s haalden cocaïne uit de lading artisjokke­n.
Foto DD In Meeuwen werd twee weken geleden een truck beschoten. De overvaller­s haalden cocaïne uit de lading artisjokke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium